Ovduğunuz soğanları süzgece alıp, yıkayın ve süzülmesi için bırakın. Soğanları bir karıştırma kabına alıp, üzerine ince ince doğradığınız maydanozları ekleyin. Maydanozların ardından sumak, pul biber ve zeytinyağını da ilave edip, karıştırın. Soğan söğüşünüzü servis tabağınıza alarak servis edebilirsiniz.
Soğanları bir kabın içine alalım ve üzerini geçecek kadar kaynar su dökelim. 1-2 dk bekledikten sonra soğuk su ekleyip elimizle kabuklarını çıkaralım. Soğanlarımız kullanıma hazırdır.
Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılır. 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılır. Toprak yüzünde 5-10 gün tutarak güneşte kurutulur. Soğanın sökümü elle çapa kullanılarak yapılır.
Soğanı ortadan iki eşit parçaya bölün. Soğanın kestiğiniz yüzünü kesme tahtasında yukarıdan aşağıya doğru sıra sıra ve ince bir şekilde dilimleyin. Soğanı yatay bir şekilde tekrar ince ince doğrayın. Son olarak soğanı elinizle dağıttığınızda parçalara ayrılacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Soğan Küp Küp Nasıl Doğranır? Öncelikle soğanı ikiye bölün. Daha sonra soğanın bir ucundan elinizle tutarak soğana enine sık aralıklı çizikler atın. Ardından ortadan da bir kez kesin ve doğramaya başlayın.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Tohum ekim zamanı, çeşidin erkencilik yeteneğine ve bölgenin ekolojik şartlarına göre tesbit edilir. Bununla birlikte genellikle tohumlar şubat ve mart aylarında ekilmekte ve mevcut şartlara göre temmuz ve eylül ayları arasında hasat olgunluğuna varmaktadır.
Kıska (Arpacık) ile Üretim
En fazla 1-2 cm çapında küçük soğanlar oluşur. Bu soğanlara kıska veya arpacık denir.
Kaynayan suyun içine bir adet ince kabukları soyulmuş soğanı dörde bölüp ekleyin. Yaklaşık 5 dakika boyunca soğanın su içinde kaynamasını sağlayın ve altını kapatın. Tencere içindeki soğanı bir süzgeç yardımı ile süzün. Süzülen soğan suyunu ılıması için bekleyin; ancak çok fazla soğutmayın.
Biriktirdiğiniz soğan kabuklarını cam bir kavanoza koyun. Çayınıza koyacağınız kadar soğan kabuğunu kavanozdan alıp kâseye yerleştirin ve üstüne kaynamış su ekleyin. Kâsenin üzerini kapatıp 15 dakika bekleyin. Bu sürede soğan kabukları suyu emecek. 15 dakika sonra çayınızı süzdükten sonra içebilirsiniz.
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir.
Kuzu kellesinden yapılan söğüş, bir sakatat karışımıdır. Yemeğin iyi pişmesi için çömlekte pişirme yöntemi de kullanılır. İzmir'de sık sık tüketilen söğüşün diğer adı 'tandırbaş'tır. Genellikle soğuk servis edilir ve dürüm halinde sunulur.
Karamelize soğanı hazırlamak için; büyük boy kuru soğanı piyazlık doğrayın. Zeytinyağını ayrı bir tavada kızdırın. Soğanları 2- 3 dakika kadar soteleyin. Toz şeker, elma sirkesi, tuz ve tane çekilmiş karabiberi de ekledikten sonra soteleme işlemini soğanlar renk alana kadar, yüksek ısıda sürdürün.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir.
Tencerenin kapağını açtığınızda yüzünüze mis gibi yemek kokusu değil de çiğ soğan kokusu vurur. Soğanların tam kıvamında piştiğini anlamak için karıştırmak için kullandığınız tahta kaşığınızla bir soğan parçasını ikiye bölmeye çalışın. Eğer zorlanıyorsanız soğanlarınız henüz hazır değil demektir.
Yemeklik soğanla yapılan üretimde ise her soğan, soğan iriliğine bağlı olarak 2-8 adet büyüme konisi taşır.
Kuru soğanı kiler gibi serin ve karanlık bir yerde 2-3 ay kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta ise 10 aya kadar taze bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Bu yöntem hem soğanın acısını alacak hem de doğrarken gözünüzün yanmasına engel olacak. -Doğradığınız soğanların acısını almak için çok az tuzla ovabilirsiniz. Boş bir kasenin içine doğranmış soğanları ekleyin. Üzerine biraz tuz ilave edip ovalayın.
Yarım ay, ince ay şeklinde doğrama.
2 avuç kadar soğan kabuğunu bir tencereye ya da derin bir kaba dökün. Soğan kabuklarının üzerine 1 litre kadar kaynamış suyu ilave edin. Kullanılan kabın kapağını kapatın ve 10 dakika kadar demlenmesini sağlayın. Sonrasında bu suyu süzerek günde 1 fincan olacak şekilde soğan kabuğu kürü tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri