Yağlı besinler tükettikten sonra ılık su içmek sindirim sisteminizi yatıştırmaya ve aktive etmeye yardımcı olur. Su, besinler ve atık ürünler için bir taşıyıcı görevi görür. Sıcak su içmek besinleri sindirilebilir forma ayırmaya yardımcı olur.
Aşırı yağlı yiyecekleri tüketmek sağlığımızı birçok açıdan tehlikeye atıyor. Çünkü kolesterol, karaciğerlerde üretilen yağlı bir asit ve damar tıkanıklıkları yoluyla kalp krizine yol açabiliyor. Bu nedenle yağlı yiyeceklerden sonra yapılması ve yapılmaması gerekenleri bilmek oldukça önemli!
Baharatlı veya yüksek yağlı yiyecekler gibi belirli yiyecekleri aşırı yemek mideyi bozabilir ve mide bulantısına neden olabilir. Alerjiniz olan yiyecekleri yemek de mide bulantısına neden olabilir. Midede veya ince bağırsaktaki ülserler veya yaralar mide bulantısına yol açabilir.
Yeşil çay, ıhlamur, adaçayı, melisa gibi bitki çayları tokluk hissini artıracağı gibi metabolizmaya da fayda sağlar. "İçmek yetmez, yemek istiyorum" diyorsanız çayınızın yanında bir avuç kuru üzüm iyi bir seçenek olacaktır.
Yine de çok fazla yemek yerseniz, hemen yatmayın ve egzersiz yapın, çünkü yemek sonrası vücuttaki 5 litre kanın 2.7 litresi sindirim organlarına gider. Geri kalan kan ise bütün vücuda yetmeye çalışır; bu nedenle kalp daha hızlı çalışır.
İlgili 30 soru bulundu
Beyaz pirincin yüksek glisemik endeksi vardır. Bu nedenle pirinci tükettikten 3 - 4 saat sonra uykunuz gelebilir. Araştırmacılar özellikle yasemin pirincin diğer pirinç türlerine göre tüketicinin uykusunu daha hızlı getirdiğini kanıtlamıştır. Kirazda ve özellikle vişnede yüksek miktarda melatonin bulunur.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Yemek yedikten ortalama 2-2,5 saat sonra ise insülinin etkisi sonucu kan şekerimiz azalır. Kan şekeri, insülin hormonu etkisi ile nefes almamız, yürümemiz, yemek yememiz, kitap okumamız, evde veya işte çalışmamız, uykumuz vb işler için gereken enerjiyi sağlar…
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Yağlı gıdalar tüketmek: Yağ içeriği yüksek olan besinler genel olarak sindirimi uzun sürer bu nedenle midede kalma süreleri daha uzundur. Uzun süre midede bulunan yağlı besinler midenizdeki problemi arttıran başlıca etmenlerdendir.
Bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırma, toplumda diyet efsanelerine inancın son derece yüksek, kilo verme ve sağlıklı beslenme ile ilgili hatalı bilgilerin de yaygın olduğunu ortaya koydu. YAĞLI YEMEK KİLO ALDIRIR MI? Son yıllarda yapılan araştırmalar, bunun doğru olmadığını gösteriyor.
Yağları kestiğinizde, yemeklerden sonra tok olmadığınızı fark edebilirsiniz. Sağlıklı yağların vücudumuz için gerekli olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle, yeterince yağ tüketmezseniz vücudunuz bu eksiği doldurmak için daha fazla kalori tüketmek isteyecektir. Bu da tokluk hissini azaltır.
Stres altındaki birçok insan yüksek şeker ve yağ veya her ikisini de içeren besinleri tercih etme eğilimindedir. Sık acıkma nedenleri arasında susuzluk, aşırı tuz tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir.
Kabaca evet. insanın yemek yedikten sonra acıkması için beş-altı saatlik bir sindirim döneminin geçmesi gerekir. Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir.
Polifaji yani aşırı acıkma durumu medikal bir sebepten kaynaklanıyor olabilir. Vücudumuz normal şartlarda tükettiğimiz besinleri glikoza dönüştürerek enerji olarak kullanır. Ama diyabet hastası olduğunuzda glikoz hücrelere ulaşamaz ve insülin salınmaya devam eder. Yemek yemiş olsanız bile açlık hissedebilirsiniz.
Yemekten hemen sonra yatağınıza uzandığınızda, vücudunuza yediğini yakması için yeterli zaman vermezsiniz ve kalori yakımı gerçekleşmez. Bu da kilo almanıza neden olabilir.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
1 kilo alabilmeniz için günlük olarak almanız gereken kalori miktarınızın ortalama 7000 kalori kadar üzerine çıkmalısınız.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Uzmanlar yetişkinlerin gün içinde 60 ile 80 gram arasında bal tüketmesini önermektedir. Bu miktarın fazlası sağlık için tehlikeli olup kilo alımına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri