Hindi, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları çok iyi birer demir kaynağıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Eğer lezzetli bir garnitür arıyorsanız, ıspanak, lahana ve karalahana sizin için çok iyi bir demir kaynağı olabilir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Kırmızı etin 100 gramında 2-3 mg; beyaz ette 1 mg; 1 tatlı kaşığı pekmezde de 1 mg demir bulunuyor.
Oldukça faydalı ve içerik bakımından oldukça zengin olan marulun ortalama bir porsiyonunda toplam olarak 0.91mg demir bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Demir içeren besinler ve demir deposu sağlıklı yiyecekler arasında onbeşinci sırada patates yer alır. 1 orta boy, 2 mg demir içerir. Nişasta içeriği yüksek bir besindir.
Vücuda alınan demirin, çölyak gibi hastalıklar nedeniyle bağırsaklar tarafından yeterli düzeyde emilim olmaması Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler yemeklerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini önemli oranda engellemesi. Kalıtsal demir eksikliği. Emilimi bozan ilaçların kullanımı
Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Bu nedenle demir eksikliği yaşamamak için demir yönünden zengin gıdalar, demir içeren besinler almak ve düzenli beslenmek gerekir. Demir için “en iyi kaynaklar kırmızı et (özellikle sığır eti ve karaciğer), kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleridir.
Güneşte kurutulmuş domates demir bakımından en zengin besinlerden biridir. 100 gram domateste 9.1 mg demir bulunur.
Kansızlığa ne iyi gelir Canan Karatay ve diğer uzmanlar tarafından gündeme getirilen bir konudur. Eğer kansızlığı sağlıklı beslenerek çözmek istiyorsanız; mutlaka beslenme listenize brokoli eklemelisiniz. Brokoli lif içerir, antioksidandır. Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olacaktır.
Yağsız kırmızı et, mercimek, fasulye, kuru üzüm, yumurta, kahvaltılık tahıllar ile ıspanak, brokoli ve lahana yanı sıra C vitamini açısından zengin takviye ve gıdalar vücuda demir sağlayarak ferritin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Vücuda demiri almak kadar kadar demirin emilimini sağlamakta önemlidir.
Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır.
Eğer salataya bolca limon sıkarsanız tabağınız mükemmel bir “demir eksikliğini önleme hapı” gibi olacaktır. Çünkü C vitamini demirin emilimini yükseltiyor.
- Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir.
Vücudunuzdaki hem olmayan demirin emilimini arttırmak için c vitamini içerikli gıdalarla beraber tüketilmesi gerekir. Örneğin et yemeğinin yanında bol limonlu salata tüketmek ya da pekmez yanında limon yemek hem olmayan demirin emilimini arttıracaktır.
Yoğurt, ıspanakla birlikte tüketildiğinde demir emiliminin daha az olmasına yol açabilir. Bunun nedeni yoğurtta kalsiyum bulunmasıdır (7). Ancak yoğurtta bulunan kalsiyum miktarı ıspanaktaki demirin emilmesine tamamen engel olacak miktarda değildir.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Yoğurdun içinde sağlıklı bir yaşam için gerekli olan demir, kalsiyum, fosfor gibi pek çok mineral bulunur. Yaklaşık olarak 100 gram yoğurdun içeriğinde 0,013 miligram demir, 110 miligram fosfor, 132 miligram kalsiyum, 13 miligram magnezyum, 53 miligram sodyum ve 0,40 miligram çinko bulunur.
Potasyum, fosfor, lif ve demir açısından oldukça zengin bir çorba çeşidi olan yeşil mercimek çorbası her mevsim tüketilen ve oldukça sevilen bir çorba çeşididir.
Tahinin üretimi ve içeriği
100 gramlık bir tahinde bulunan yaklaşık besin değerleri ise şöyle sıralanıyor: Enerji 634 kcal, toplam yağ 60.09 g, karbonhidrat 10.52 g, protein 25.51 g, kalsiyum 87.71 mg, demir 6.03 g, vitamin (B1) 1.08 mg, niasin 4.5 mg.
Baklagiller familyasından Lens esculentamoench türüne giren kültür bitkilerinin kurutulmuş taneleridir. Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri