Doğan yavrular 3 yaşına kadar "tay" olarak adlandırılmaktadır. Farsça kökenli olan Tay kelimesi Farsçadan dilimize geçmiştir. Atın yavrusuna tay adı verilmektedir.
Tek toynaklılar (Perissodactyla) takımının, Atgiller (Equidae) familyasının tek mevcut cinsi olan Equus cinsine ait bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo, attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün zayıflıklarını taşır.
Atın yavrusuna tay denilmektedir. At zaman içerisinde büyüme göstererek cinsiyetine göre aygır ya da kısrak olmaktadır. Küçüklük zamanlarında tüm at cinslerine tay adı verilmektedir.
At, hayvanlar içinde, insanların en eski dostudur. Yeryüzünün hemen her yerinde yaşarlar. Atın erkeğine AYGIR , dişisine KISRAK, yeni doğmuş yavrusuna KULUN, büyümüş yavrusuna da TAY denir.
İlgili 40 soru bulundu
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar. Eski metinlerde sıkça geçen yılkı kelimesi bazı araştırmacılara konu olmuştur.
Eşeğin yavrusu nedir tüm detayları ile derledik. Eşek yavrusuna Sıpa denir ve Sıpa adı verilir.
Tay 10 günlük olduktan sonra içebildiği kadar süt verilmelidir. Bununla birlikte SİPİRİT HARA gibi yüksek kaliteli tay besleme yemleri ile beslenmeye alıştırılmalı ve tozsuz yonca verilmelidir.Tayların önüne bu yemler konulur konulmaz yemesi beklenmemelidir. Alışması zaman alsa da yiyecektir.
Süt yanında verilen yeme bağlıdır. Beslenme hatalarına bağlı ishal olayları ilk birinci ayda sıkça görülmektedir. Özellikle toprak, saman, dışkı, tuz içeren yalama taşları ve fazla su tüketimi ishale neden olmaktadır. Süt emen (4-5 haftalık) tay, anne sütüne ilave olarak 450-700g/gün tay yemi tüketebilir.
En küçük atlar, cins kuruluşları tarafından midilli yerine minyatür atlar diye isimlendirilir.
sıbıç, sıbiç eşek yavrusu, sıpa (Beyceli *Fatsa –Or.)
Örneğin inek ve at çiftleşirse bunlardan döl elde edilmez. Bu durum hep böyle olsaydı evrim kuramının bir bölümü sekteye uğrardı. Ancak ara durumlar vardır.
Katır, dişi atın (kısrak) ve erkek eşeğin (aygır) çiftleşmesiyle meydana gelen kısır tek toynalı atın ve eşeğin melezine denilir.
Rusya'nın kuzeybatısındaki Beyazdeniz kıyılarında bulunan 558 milyon yıllık bir fosilde kolesterol molekülleri tespit edildi. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) uzmanlarının bu keşfiyle bilim insanlarının üzerinde onlarca yıldır çalıştığı Dickinsonia adlı fosilin bir hayvana ait olduğu kesinlik kazandı.
Tay 3 yaşına kadar kadar olan veya 3 yaşını doldurmamış atlara denir. Fakat tay kelimesi ülkemizde pek yaygın olmasa da, bir yaş altında olan eşek, katır ve zebra yavrusuna da denir. Ancak bu terim genellikle at yavrusu için kullanılmaktadır.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Sağlıklı bir tay, vücut ağırlığının %20-25'i kadar günlük süt tüketmelidir. Eğer tayın yem tüketimi iyiyse 2 aylıkken sütten kesilebilir. Ayrıca kademeli olarak azaltarak 3-4 aylığa kadar ertelenebilir.
Kolostrumu doğumdan sonra 24 saat içinde alan tay, süt kesimine kadar anasıyla birlikte kalır. Süt kesimi yaklaşık 6 aylık yaşta gerçekleştirilir.
Tay-Sachs hastalığında enzim eksikliği şiddetine göre değişmekle beraber erken başlangıçlı olanlar ilk 5 yaş içinde kaybedilirken, daha hafif formları erişkin yaşlara kadar yaşayabilirler.
Animasyon | 80 dk. Videonuz yüklenirken bir hata oluştu!
Doğada insan her zaman avcı, atlar ise avlanan durumundadır. Ne kadar atlarımızı alıştırırsak alıştıralım taylar bu genetik şifreyle doğarlar. Avcıdan kaçılır, ondan gelebilecek tehlikelere karşı savunulur (açmak, arkasını dönmek, tekmelemek, ısırmak,vs gibi) Bu doğaları gereği gösterdikleri reaksiyonlardır.
"HEMEN HEMEN HER GÜN EMZİRİYOR"
Atın sütü çok değil ama danaya bir barınma oluyor.
Sığırların, doğumlarından sütten kesilme yaşına gelene kadarki yavrularına halk arasında "buzağı" adı verilir. Sütten kesilmesinin ardından bir yaşına gelene kadar olan yaşlardaki sığır yavruları ise "dana" olarak adlandırılır.
15 - 20 aylık arası erkek yavrularına ise buzağı değil tosun denir. Düve ise 15 aylık dişi inek yavrularına verilen isimdir.
Merkep, eşek demektir. Kırsalda geçmiş dönemlerde eşeğe verilen bir isim olan merkep günümüzde kullanılmamaktadır. Arapça kökenli bir sözcük olan merkep geçmişte yaygın kullanılan bir hayvan ismidir. Eşek pek çok kişi tarafından yük ve binek hayvanı olarak kullanılmış bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri