İçerdiği yüksek nişasta oranı, kan şekeri yükseltebilir. Şeker hastalarına ölçülü tüketmelerini öneriyoruz.
Bakla: Bakla, böbrekleri temizleyen bir besin olarak değerlendirilse de vücuttaki şekeri yüzde 80 oranında yükseltir. Balkabağı: Vücut direncini yükseltirken aynı anda şekeri de yükselttiği için şeker hastalarının bu besini tüketmemesinde fayda vardır.
Bakla şeker hastaları için riskli bir besin olabilir.
Diyabetliler geleneksel bayram adetlerinden olan baklava, börek gibi yüksek karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalıdır.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 35 soru bulundu
Ayrıca, nişasta içeren mısır, patates, bezelye, lif ve c vitamini bakımından zengin böğürtlen, elma, muz, üzüm, kavun ve portakal gibi meyveler kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.
Şeker olabildiğince doğal kaynaklardan elde edilmelidir. Basit şeker içermeyen ve lif oranı yüksek kuru üzüm, kuru kayısı, incir, ananas ve vişne gibi doğal meyveleri de tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Pekmez, üzüm ve muz gibi şeker oranı nispeten yüksek gıdalar tatlılara diyetisyen kontrolünde eklenmelidir.
Diyabet ve çikolata tüketimi
Bitter çikolata tercih edin: Bitter çikolata, sütlü ve beyaz çikolatalara göre daha düşük şeker ve daha yüksek kakao içeriğine sahiptir. Bu nedenle, kan şekeri üzerinde daha az etkisi vardır ve sağlığa yararlı yönlerinden faydalanabilirsiniz.
Kimler bakla yememeli? Favizm hastalığı denilen Glikoz-6-fosfat dehidrojenaz eksikliği olan kişiler, çiğ bakladan kesinlikle uzak durmalıdır. Bu hastalığa sahip bebeği olan emziren anneler de bakladan kaçınmalıdır. İrritabl bağırsak sendromu olanlar da bakla yemekten kaçınmalıdır.
Baklaları iyice yıkayıp ayıklayın ve limonlu suyun içinde bekletin. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın ve hafif kavurun. Baklaları istenilen büyüklükte kesip tencereye ekleyin ve bir iki tur çevirin. Ayrı bir kapta un, su, şeker, tuz ve zeytinyağını karıştırın, baklaların üzerine ekleyin.
Gelelim mısırda şeker var mı sorusunun yanıtına... Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekeri yükselmeleri de o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli.
Zeytinyağlı bir tabak sebze yemeğine iki ince dilim tam buğday ekmeği veya iki-üç kaşık bulgur pilavı eşlik edebilir. Bulgurun glisemik indeksi düşüktür. Yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Bu sebeple diyabeti olan kişiler pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih edebilirler.
Şeker Hastaları Kahvaltıda Ne Yememeli
Ancak diyabetliler ve tansiyon hastaları için sabahları tüketilmemesi gereken besinlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu besinler şunlardan oluşmaktadır: Çikolata, reçel, bal, marmelat. Salam, sosis, sucuk.
Tokluk kan şekeri seviyesi 100-140 mg/dL 'lik bir değerde ise kişinin normal (sağlıklı) değerlerde olduğunu göstermektedir.140-199 mg/dL' lik tokluk kan şekeri seviyesi değeri prediyabet (gizli şeker) olduğunuzu göstermektedir. 200 mg/dL ve üzeri bir tokluk kan şekeri seviyesi değeri ise diyabet tanısı koymak için ...
Kişilerde, gece yatarken kan şekeri oranı normal seyrindeyken, sabah kalktıklarında yükselmiş olabilir.
Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Hastanın fazla kiloları var ise mutlaka kilo vermeli ve dikkat etmelidir. Düzenli ve dengeli beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Sürekli spor yapmak veya hiç spor yapmamak yerine, günde yarım saat yürüyüş yapılması oldukça önemlidir.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmaya göre ise yumurta tüketimi şeker hastalığı (tip 2 diyabet) riskini azaltıyor.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri