Başlangıçta balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğinden bahsetmiştim. Ancak bu kural büyük balıklar için geçerlidir. Hamsi, sardalya gibi küçük balıkların temizlenmeden saklanması uygun olur.
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Evde ve yaz mevsiminde o akşam yenecek balıklar temizlemeden normal bölmede saklanabilir. Burada unutulmaması gereken nokta balıkları tamamen kapatılabilen cam bir kapla dolaba koymaktır.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz. Balıklarınızı daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız derin dondurucuya ihtiyacınız olacaktır.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
İlgili 45 soru bulundu
Dondurulmuş olarak siyah etli bütün balıklar ortalama ~18°C'de 4-6 ay, filetolar 2-3 ay saklanabilirken, beyaz etli bütün balıklar 6-9 ay, filetolar da 3-4 ay saklanır. Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir.
Derin dondurucudan donmuş halde çıkarılan balık, bir. kap içerisine alınır ve buzdolabına konularak çözülmesi. beklenir. Bu şekilde balığı çözdürmek zaman alır.
Cildi yumuşatmak için kağıt havlu kullanabilirsiniz. Baharatlar ve otlar, kaya gibi sert balığın derisine yapışmayacağından, donmuş parçayı birkaç dakika pişirmeniz, baharatlandırmak için filetoyu çıkarmanız ve ardından pişirmeyi bitirmek için tekrar fırına koymanız gerekir.
Temizlenen palamut, iyice yıkandıktan sonra buzdolabı poşetine atılarak derin dondurucuya atılabilir.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
Izgara veya tavada kızartma için özel teknikler tavsiye edilse de, dondurulmuş balıkları çözülmeden bile pişirebilirsiniz. Deneyin ve eğer beğenmezseniz, güvenliği veya kaliteyi etkilemeden donmuş balıkları çözmenin birçok yolu vardır.
Balığın içini temizlemek icap eder; içi yenmez. Ama necis olmadığı gibi, balığı da necis yapmaz. İçi ile salamura edilmiş veya pişirilmiş olan balığın içi temizlenir; kalanı yenir.
Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin. Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Et ve tavuk gibi ürünlere benzer şekilde, çiğ balığın pişirmeden önce yıkanması önerilmez. Çünkü bu yiyecekleri yıkadığınızda bakteriler lavabo başta olmak üzere mutfağınızın her yerine yayılacaktır. Yıkama suyu, lavabonuzun çevresine 3 metreye kadar bakteri sıçratabilir.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Sağlık açısından taze balık tüketmek elbette daha önemli. Ancak, taze olmayan balıklarda ise dondurulmuş balık tüketmek, hiç tüketmemekten iyidir. Lezzetinden bir şey kaybettirmeyen bu dondurulmuş balıkların çözülmesini bekleyip tekrardan dondurmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
Buzluktan çıkan balık tavuk ya da ete oranla daha kısa sürede yani 2-3 saat gibi bir zamanda çözülecektir. Diğer bir yöntem ise poşetin içine koyduğunuz balıklarınızı soğuk suda bekletmektir.
Balıklar, göllerin donması ve onları hapsetmesi sebebiyle oksijensiz (oksijen eksikliği olan) sularda birkaç ay hayatta kalabilir. Balıklar oksijensiz kaldıkları durumda zehirli laktik asidi etanole çevirerek solungaçlarından yavaşça yayılmasını sağlar.
- Balığın kulaklarına dikkatle bakınız. Kulakları pembe olmalı gri renge dönme varsa bayattır. - Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri