Pişirirken düdüklü tencere kullanırsak daha çabuk pişiyor. Bezelyeler iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Üzerini dereotu ile süsleyip ılık servis ediyoruz. En az taze Fasülye kadar lezzetli olan bir yemek.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Güzelce karıştırın. Son olarak sıcak suyu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Tüm sebzeler yumuşayınca yemeğiniz hazır olacaktır.
Dondurulmuş bezelyeleri doğrudan bir tabağa koyun ve 2,5 dakika mikrodalgada pişirin. Daha yumuşak bezelyeler için pişirmeden önce bezelyelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı su serpin. Tüm mikrodalgalar farklıdır, bu nedenle bezelyeleri iki dakika sonra deneyin ve gerekirse daha uzun süre pişirin.
Bezelye cok geç pişiyor patates ve havuç cabuk pişiyor.
İlgili 18 soru bulundu
Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Dolayısı ile farklı sebzelerden oluşan bir yemeğin malzemelerini pişme sırasına göre tencereye atmalısınız. Örneğin; önce havuç, sonra kabak eklemek doğru pişirme sırasına örnektir. Elinizdeki malzeme ile orantılı boyutta bir tencere seçmelisiniz.
Patates, havuç ve bezelyeleri ekleyin. Tuzunu ve pul biberini de atıp, birkaç dakika daha karıştırın. Sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte, 40 dakika kadar yemeğinizi pişirin.
Düdüklüde 5-10 dakikada hemen hazır hale gelir. Taze bezelyenin haşlanma süresi ise yaklaşık 15 dakikayı bulur. Dondurucudan yeni çıkarılmış ve buzla kaplı bezelyelerin pişirilmesi ise doğal olarak biraz daha uzun sürer. Düdüklüde haşlandığı takdirde 15-20 dakikada pişer.
Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Sebzelerin çok kalabalık bir şekilde haşlanması besin değeri ve renk kayıplarına neden olur. Çok fazla malzemenin aynı anda kaynar suya atılması suyun sıcaklığının düşmesine ve dolayısı ile pişme süresinin artarak renk kayıplarının meydana gelmesine sebep olur.
Suyunu ve tuzunu da ekleyin ve kapağını kapatarak, yaklaşık 20-30 dakika boyunca bezelyeler yumuşayana dek pişirmeye bırakın. Bu sırada limonun suyunu sıkın. Sarımsakları ezerek limon suyu ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Bezelye piştikten sonra tencerenin altını kapatıp oda sıcaklığına gelene dek bekleyin.
Bu işlem ortalama 30-40 dk sürüyor. Haşlanan bezelyeler süzülür ve o sırada yemeklik doğranmış soğanlar yağla beraber kavrulur, salçası eklenir, bezelyeler eklenir. Maydanoz ve dereotu doğranıp eklenir, tüm baharatları konur ve bu şekilde 5 dk daha pişirilir. Yemeğimiz hazır, afiyet olsun.
Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Tencereye yağ konur soğan ve sarımsak kavrulur. Sonra havuç patates ve biberler eklenir iyice kavrulur, salça eklenir. Bezelyeler de eklenir ve karıştırılır.
Taze yaprak bezelye olarak da bilinen çok küçük taneli güzel görünüşlü bu sebzeden çok çeşitli yemekler yapılır: Tavada kızartması, kavurması, sarımsaklı yoğurtlusu, pürelisi, kuşbaşı etlisi, kıymalısı, haşlaması, yumurtalı kavurması, diblesi, makarnalısı, çorbası, cipsi sayılabilir.
Hava almayacak şekilde paketlediğiniz bezelyelerin üzerine paketleme tarihini yazdığınız bir etiket koyun ve dondurucuda onlara ayırdığınız bölüme yerleştirin. Üzerine attığınız tarihten itibaren, 1 yıl kadar güvenle dondurduğunuz bezelyelerinizi kullanabilirsiniz.
Yemek bir taşım kaynadıktan sonra, servis güveçlerinize az tereyağ koyup yemekten pay edin. 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişmeye bırakın. Güveçler servis edilmeden önce üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirilir.
Bezelye mevsimi gelmişken bol bol alıp derin dondurucuda saklamak lazım. Taze bezelyeyi kabuklarından ayırıyoruz sonra yıkamadan kendi ölçünüze göre buz dolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. İster yemeklerinizde ister salatalarınızda afiyetle kullanabilirsiniz.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Bu enzim özellikle bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzelerde tadın bozulmasının başlıca nedenidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan liyaz ve izomeraz enzimleri de ürünlerin acımsı bir tat almasından sorumludur.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Genellikle yaz aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alan bu besin, garnitür olarak da kullanılır. Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Yöresel Yemekler
Bezelye Yemeği yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, unlu yoğurt çorbası, bezelye yemeği, etli bulgur pilavı ve çikolata soslu muhallebi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Sebzelerimizi bu şekilde 2-3 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine kaynar suyumuzu döküyoruz. En son olarak tuz ve şekeri atıp güzelce karıştırıyoruz. Tenceremizin kapağını kapatıp,orta ateşte sebzeler yumuşayıp pişene dek pişiriyoruz. AFİYET OLSUN.
İnce ince doğranmış kırmızı ve yeşil biberi, ufak doğranmış sarımsak, küp doğranmış domatesi ekleyin karıştırın. Daha sonra küp doğranmış patatesi, kuşbaşı eti, salçayı ekleyin karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın 5 dakika orta ateşte kavrulsun.
Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri