Bademcik ameliyatı sonrasında bol sıvı içmek, püre ve benzeri yutulması kolay yiyecekler tüketmek gereklidir. Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır. Bademcik ameliyatının hormonal bir değişimle ilişkisi bulunmamaktadır.
Bademciklerin alınması ile iştah normal seviyesine gelmekte, bir miktar kilo artışı iştah artmasına bağlı olarak olabilmektedir.
Bademciğin alındığı ameliyatlardan sonra bademciğim alındığı alan boş kalır. Bu alan üzerinde çok sayıda sinir dokusu vardır. Bu sinir dokusunun açık oluşu ağrı duyusunun nedenir. Bademcik alma işleminde hangi teknolojik cihaz kullanılırsa kullanılsın ameliyat sonrası ağrı kaçınılmazdır.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Hastaların ortalama % 15-20'sin de belli bir kilo verdikten sonra bir miktar kilo alma problemi oluşurken, %2 – 3'ün de tekrar eski kilolarına dönmeleri ihtimali vardır. Tabii ki hastaların ilk anlamaları gereken konu ameliyat bir sihirli değnek değildir. Ameliyat bir araçtır. Size kilo vermeniz için bir kapı açar.
İlgili 17 soru bulundu
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Beslenmenize ve fiziksel aktivitenize dikkat ettiğiniz sürece ameliyat sonrası 2 yıl kilo kaybınız devam eder. Geri kilo almamak ve mevcut kilonuzu korumak için yaşam tarzı değişikliği ( sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ) yapmak obezite cerrahisi sonrası hedeflerin en başında gelmelidir.
Bu bakteri ve virüsler bademciklerde hapsolur ve vücuda ilerleyemez. Bu nedenle bağışıklık sistemi için bademcik önemlidir. Ama vücut için olmazsa olmaz değildir. Bademcik varken şikayetler çok daha fazla ise, bademcikleri aldırmak doğru bir karardır vücutta önemli sorunlara neden olmaz.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir. Asitli, sıcak, katı, sert gıdalar 10 gün boyunca tüketilmemelidir.
Enfeksiyon: Her cerrahi işlemde olduğu gibi bademcik ameliyatı sonrası da enfeksiyon riski bulunur. Enfeksiyon oluşumu yara iyileşme sürecinin daha uzun olmasına neden olabilir. Kanama: Bademciklerin çıkarılması sırasında veya sonrasında kanama meydana gelebilir. Özellikle yetişkinlerde daha fazla kanama riski bulunur.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır.
Bademcik ameliyatı nasıl yapılır? Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak 30-60 dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.
Sesin oluşumunda genizdeki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle genizi dolduran adenoid dokusunun alınmasını takiben ses tonunda hafif bir değişiklik kalıcı olarak oluşabilir. Ameliyat sonrasında ateşin 0,5-1 derece artması normaldir.
Hayır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Hastanın ameliyat sonrası ağrı, kanama gibi durumların izlenebilmesi için bir gün gibi kısa bir süre müşahede altında hastanede bulunması önerilebilmektedir. Bademcik ameliyatının tam olarak iyileşme süresi iki haftadır. Bu süre içerisinde doktorun reçete edeceği ilaçlar düzenli kullanılmalı, önerilerine uyulmalıdır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Bademcikler asla atlanmamalı. Başka sebep bulunamayan hastalarda tonsillektomi ile ağız kokusunun (halitozis) tedavisinde başarı oranı %80-%100 olarak bildirilmiş. Bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da halitozis tedavisinde etkilidir.
Genellikle ilk gün su, süt, meyve suyu, blenderdan geçirilmiş sulu sebze çorbaları gibi gıdalarla geçiştirilir. İkinci gün diyete patates püresi, büyük taneli makarna, muhallebi, sütlaç gibi yiyecekler eklenebilir, burada amaç kolay yutulabilmesi, boğazı çizip kanatmaması ve aynı zamanda yutkunurken ağrı vermemesidir.
Önemli antikorlar üreten bademcikler dışarıdan vücuda girmekte olan bakterileri hemen kapar ve bölgede tutar. Bu durumda da kişilerde bademcik şişmesi sorunu görülür. Ancak bademciklerin alınması halinde virüslerin her hangi bir antikorla mücadele etmesine gerek kalmaz ve direk vücuda yerleşebilirler.
BARİATRİK (OBEZİTE) AMELİYATLAR
En sık yapılan obezite ameliyatı yöntemidir. Midenin %80'lik kısmı laparoskopik (kapalı) yöntemle çıkarılır. Açlık hormonları çıkarılan bölgede olduğundan açlık hissi azalır.
Çünkü ameliyat sonrası ster istemez fizik aktivite bir süre zaten kısıtlanacağından enerji ihtiyacı da azalacaktır. Fazla enerji alımı yağ dokusunda enerjinin depolanmasıyla sonuçlanır. Kilo alımı kaçınılmaz olur.
Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri