Yaş cevizleri uzun süre muhafaza etmek için, mutlaka kurutmak gerekir. Bunun için temiz bir bezin üzerine cevizleri yayın. Güneş gören bir yerde 7-10 gün bekleterek kurumalarını sağlayabilirsiniz. Yaş cevizi kısa sürede tüketecekseniz, poşetlere doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ülkemizde bazı şehirlerde güneşin altında yaklaşık 10 gün bekletilerek kurutma işlemi yapılmaktadır.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Ceviz Nasıl Kurutulur? Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Direkt güneşe maruz bırakılan cevizlerde kararma görülebilir, bu nedenle güneşe maruz bırakmadan daha gölge bir alanda kurutmakta fayda vardır. Kurutma tesislerinde 30 - 35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanabilir.
Cevizleri ayıklayıp yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine koyup 15 dak 100 derecede fırında biraz kuruttum. Daha sonra robotta çekip tekrar 20 dak kadar fırınladım. 100 derecede pişmeden kurutuyor. Fırının içinde sıcağıyla soğuyana kadar bıraktım. Soğuyunca buzdolabı poşetine koydum derin dondurucuya kaldırdım.
İlgili 39 soru bulundu
Cevizi kabuklu olarak muhafaza etmek tazeliğini koruması açısından daha verimlidir. Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
Çukurova'da ceviz firiği olarak adlandırılan taze ceviz, iç kabuğu da dahil olmak üzere meyve olarak tüketilir. Taze ceviz hasadı, yazın son günlerine denk gelir. Vitamin, mineral ve antioksidan oranınca zengin olması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesini sağlar.
Bunlardan birisi olarak; ceviz içinin arasındaki membran tamamen kahverengi olduğunda cevizin olgunlaştığı çıkarımı yapılabilir. Bunun yanında cevizin yeşil kabuğu, kahverengi sert kabuktan çok güç harcamadan kolayca ayrılıyorsa, cevizin olgunlaşmış olduğu söylenebilir.
Küf oluşumu hasat döneminde başlar. Uygun olmayan sıcaklık ve nemli ortamlarda depolandığında bu küfler mikotoksin oluşturur. Cevizde olduğu gibi fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde, baharatlarda ve kuru meyvelerde bu toksinler tehlikelidirler. Mikotoksinler arasında aflatoksin cevizde de çok gözlemlenen bir maddedir.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
- Soğuk algınlığı ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı etkilidir. - Bağırsaklarda oluşan kurt ve solucanlara karşı mücadele gösterir. - Raşitizm ve şeker hastalığına karşı iyi gelir. - Daha taze ve pürüzsüz bir cilt elde etme imkanı sağlanır.
Cevizde hasat işlemi, bulunduğunuz iklim şartlarına göre Ağustos ayı itibari ile başlayıp, Ekim ayı sonuna kadar sürebilir. Hasat mevsimi ceviz çeşidine bağlı olup, taze tüketim için erken hasat önerilir.
Kabuğu çıkarılmış iç cevizi hava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene. Buzdolabı dışında kuru, karanlık ve serin bir ortamda kabuklu cevizlerimizi muhafaza edebiliriz.
Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir.
Kötü huylu kolesterolün panzehridir. Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir.
Taze ceviz, içerisinde yer alan mineraller oldukça çoktur. Bu durum kalp sağlığından beyin sağlığına kadar pek çok olumlu tedavinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda yüksek kolesterol bulunan hastalar açısından da önerilmektedir.
Ceviz, çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Yaş cevizi kısa sürede tüketecekseniz, poşetlere doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer daha uzun süre saklamak istiyorsanız, cevizleri tek seferde yiyeceğiniz porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
yaş ceviz kuruduktan sonra ağırlığı %20 azalmaktadır.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur. Bu da cevizin hasattan sonra uygun şartlarda depolanmadığını gösterir.
-Toprak işlemesi yapılır. -Hasat artıkları ve kurumuş meyveler bahçeden uzaklaştırılır. -Fidan çukurlarının yerler işaretlenir ve çukurlar açılır. oturması için beklenir. -Toprak işlemesi ile birlikte, çiftlik gübresi uygulaması da sürdürülür. Aynı zamanda, fosforlu ve potaslı gübrelerin verilmesine de başlanır.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri