Yeşil fasulye, lifli bir sebzedir ve lifli olması sayesinde mide hastalıklarına karşı koruyucu görev taşır. Lifli sebzeler sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kolay sindirilen yiyecekler ise mideyi yormadan süzülür. Düzenli aralıklar ile yeşil fasulye tüketerek bağırsak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Taze fasulye tüketimi kanser riskini azaltırken, yüksek lif içeriği sindirim sistemi üzerinde pozitif etki yapar. Lifin belirli türleri sindirim sürecini kolaylaştırır ve sağlıklı bağırsak hareketini destekler. Bu da bağırsak yollarındaki baskıyı azaltır.
Lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştırmakta ve kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Yüksek lif içermesinden kaynaklı bağırsak sağlığının bir numaralı dostu olan kuru fasulye kabızlığı gidermede de oldukça etkili.
Yüksek lif içerdiği için, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler. İleride oluşabilecek kalın bağırsak kanseri riskini azaltır. Kolesterolün kalın bağırsaktan geri emilimini azaltarak, kan kolesterolü seviyesini düşürür. 3. Yeşil fasulyenin A vitamini düzeyi yüksektir.
İlgili 15 soru bulundu
Ayrıca taze fasulye gaz yapar mı diyen anneler emzirme döneminde fasulyenin tüm türlerinden uzak kalabilir. Taze fasulye de bir miktar gaz oluşumuna neden olur.
Taze fasulye lif açısından da zengin olduğu için sindirimi düzenler ve kabızlığı önler.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur.
Taze fasulyeyi ayıkladıktan sonra da bir süre suyun içinde bekletmeniz de hem gaz yapma ihtimalini düşürür hem de kolay bir pişim imkanı sağlar. Aynı zamanda kuru fasulyede de olduğu gibi pişirme sırasında köpüklenme ortaya çıkarsa, bu köpüklerin de alınması gaz sorununu ortadan kaldırabilir.
Rafinoz düzeyleri yüksektir
Bu yüzden, rafinoz, mide ve ince bağırsaktan sindirilmeden geçip bağırsak bakterileri tarafından fermente edilmek üzere kalın bağırsağa ulaşabiliyor. Bu durum, metan, hidrojen ve karbondioksit gibi gazların üretilmesiyle sonuçlanarak şişkinliğe sebep oluyor.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru kullanım biçimi "fasulye" olarak dikkat çekmektedir. DOĞRU KULLANIM: Bugün çok lezzetli bir kuru fasulye yedim, gerçekten enfesti. YANLIŞ KULLANIM: Taze fasülye yemeğini hiç sevmem, bir türlü yiyemiyorum.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır.”
Kilosundan şikayetçi olan kadınların hem akşam yemeği olarak tercih edebileceği hem de diyet destekleyici ideal yemeklerden biri olan taze fasulye yemeği zayıflatma konusunda oldukça başarılıdır. Fasulye taneleri karnı tok tutma imkanı sağlarken kabuğu yağ yakımını kolaylaştırmaktadır.
Taze fasulye karaciğer ve böbrekler için de iyi bir besindir. Böbrek taşı düşürülmesine yardımcıdır. Karaciğer yetmezliğine karşı faydalıdır. Zehirlenmeler sonucu yenilmesi iyileşmeyi kolaylaştırır.
- Bakliyat türleri, yüksek miktarda lif içerirler. Bilhassa bağırsak hareketlerine yardımcı olan mercimek, fasulye ve bezelye gibi baklagiller sağlık açısından oldukça yararlıdır.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Bu gaz probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, kuru fasulyede bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülüdür. Oligosakkarit, bağırsak ve midede sindirelemeyecek kadar büyük boyutta olması nedeniyle sindirim sisteminde çeşitli sorunlara neden oluyor.
Kimyon yerine onunla benzer etkiyi gösteren diğer bir baharat olan kekik ekleyerek de fasulyenin gazını alabilirsiniz. Kuru fasulyenin gaz yapmamasını istiyorsanız onu bir gece önceden ıslatmayı unutmamalısınız. Ardından haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alıp atmalısınız.
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Pirinç, sarımsak, muz, fesleğen, hint safranı, nane, muz, keten yağı gibi besinler gaz yapmayan yiyecekler arasında başta gelir ve sindirim sistemimi rahatlatır.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır. Bulgur tüketimi sonrası tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmemektedir.
Beyaz pirincin lif oranı düşüktür ve işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Bu nedenle kabızlığa iyi etki etmez.
Kepekli makarna gibi lifli gıdalar uzun süre tok tutar, acıkmayı önler ve kabızlığı giderip, kilo vermeyi kolaylaştırır.
Lif Açısından Yüksektir
Nohut, hem çözünen hem de çözünmeyen lifler içerir. Çözünen lif, yararlı bağırsak bakterilerini destekler. Çözünmeyen lif ise kabızlığı önlemede etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri