Yaz Sebze ve Meyveleri Haziran ayı meyve ve sebzeleri arasında; patates, fasulye, bakla, kabak, patlıcan, biber, domates, salatalık, baby ıspanak, semizotu, rezene, marul, asma yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu yer alıyor.
Mayıs ayında başlayan tohum ekimi ile birlikte ekim ortasına kadar barbunya hasadı devam etmektedir.
Hasat Ve Verim:Serada domates yetiştiriciliğinde hasat tohum ekiminden itibaren yaklaşık 4.5-5 ay sonra başlar.Tek ürün yetiştiriciliğinde şubat ayında başlayan hasat temmuz ayına kadar sürer.Sonbahar yetiştiriciliğinde Kasım ayı ortalarında başlar,şubat ayı ortalarında biter.İlkbahar yetiştiriciliğinde ise Nisan ...
Domates, taze olarak genellikle yaz aylarında, yani Haziran'dan Eylül'e kadar en iyi halindedir. Bu aylarda domates, hem lezzet hem de besin değeri açısından zirvededir.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Haziran-Temmuz aylarında meydana gelir. Bu şekilde azalan verim Eylül ayından itibaren tekrar artar ve mevsim sonuna doğru tekrar düşme gösterir.
Ispanak kış aylarından başlayarak ilkbahar aylarının sonlarına kadar çok geniş bir süreçte tüketilebilir. Kasım, aralık, ocak, mart, nisan ve mayıs aylarında ıspanakları taze bir şekilde satın alıp tüketmek mümkün olmaktadır.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir. Zaten pazarlarda ve manavlarda yaz aylarında bolca salatalık görmek mümkündür.
Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
İlkbahar mevsiminde yemeklerinizde enginar, kuşkonmaz, pancar, barbunya, havuç, bezelye, domates, balkabağı, semizotu, bakla, fesleğen, taze fasulye, arpacık soğan gibi sebzeleri kullanabilirsiniz. Sonbaharda beslenmek kışa iyi bir giriş yapmak için önemlidir.
Yaz Mevsimi
Temmuz: Domates, patates, biber, salatalık, semizotu, bamya, bezelye, patlıcan, biber, mısır, barbunya, kabak, taze fasulye. Ağustos: Barbunya, taze fasulye, biber, patlıcan, domates, salatalık, nane, reyhan.
Bu bitkinin mevsiminden önce hangi aylarda ekildiği de önemlidir. Fasulyenin hangi ayda ekildiği, bizlere uygun koşullarının ne olduğunu da sunacaktır. Fasulyenin ekilişi ilk baharın ilk aylarında gerçekleşmektedir. Dolayısıyla fasulye, Mart ve Nisan aylarında ekilmektedir.
Taze fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer? sorusunun yanıtı genellikle 15 dakikadır. Yemeğinizi düdüklü tencerede pişirmeyecekseniz, pişme aşaması 45 dakikayı bulabilir. Taze fasülyeyi daha çabuk pişirmek için tuzunu ocağın altını kapatmaya yakın atın, çünkü ilk aşamada atılan tuz fasulyelerinizi sertleştirebilir.
Ülkemizde genel olarak sonbahar ve kış aylarında tezgahlarda gördüğümüz havuçlar, yaz sonu ve sonbaharda yetiştirilir. Ancak doğru koşullar sağlandığında ilkbaharda da taptaze ve lezzetli havuçlar elde edilir. Bu nedenle aslında havuç, günümüzde dört mevsim kolayca erişebildiğimiz sebzeler arasında yer alır.
Hasat zamanı da Ekim ayında başlar. Ekildiği zamana göre pırasa hasadı Şubat ayına kadar devam eder. Bu nedenle pırasa tam bir sonbahar-kış sebzesidir diyebiliriz. Kendisine tezgahlarda Ekim ayından Şubat ayına kadar en taze haliyle ulaşabilirsiniz.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar (başlangıcı) ile İlkbahar (sonu) arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellikle kışlık olarak yetiştirilirler.
Dış ülkelerde senenin her mevsiminde yetiştiri- len karnabaharlar, Ülkemizde yaz sonu, sonbahar ve kış mevsimlerinde yetiştirilmektedir. Karnabaharlar, fidelerin yetiştirilmesi ve esas yerlerine dikilmesi ol- mak üzere iki safhada yetiştirilirler.
İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler ekim-kasım-aralık aylarında, yazın hasadı yapılacak olanlar ilkbahar aylarında ekilir. Kışı sert geçmeyen yerlerde ilkbaharda hasat alınacak şekilde ekilmeli, kışı sert geçen yerlerdeyse yazın hasadı yapılacak şekilde ekilmelidir.
Tohum ekim zamanı; bölgenin iklim şartlarına bağlıdır. Şubat başından 15 Mart'a kadar erkenci - yarı erkenci çeşitler; Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitler; 15 Nisandan sonra sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmalıdır. Kasım–Aralık ayları içerisinde de sonbahar çeşitleri ekilebilir.
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Ağustos ayında taze taze bulabileceğiniz sebzelere; bamya, mısır ve kırmızı salçalık biber ekleniyor. Yine kabak, patlıcan, salatalık, biber, taze fasulye yeniyor. Ağustos ayı meyveleri ise kayısı, kavun, karpuz, şeftali, vişne, böğürtlen, incir, mürdüm eriği ve üzüm oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri