Başınızı Yüksekte Tutun Bu yüzden, mukus başa doğru akar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu da muhtemelen sabahları sinüs bağ ağrısıyla uyanmanıza sebep olur. Başınızı birkaç yastık kullanarak yükseltmek sinüslerin daha rahat akmasını sağlayacaktır.
Yatak odasının havalandırılması, nem dengesinin sağlanması, gece oluşan burun tıkanıklıklarının azalmasını sağlayabilir. Kişinin genel sağlığının bozulmasıyla birlikte gelişen gece burun tıkanıklığı vakalarında ise uzman bir hekime görünerek odak hastalığın tedavi edilmesi önerilir.
Septum deviasyonu ve benzeri bir nedenle tek taraflı burun tıkanıklığı olan kişiler genellikle tıkalı tarafın üzerine yatma davranışı gösterirler. Yani sağ deliği tıkalı olanlar sağa, sol deliği tıkalı olanlar sola doğru yatarlar.
- Bol sıvı tüketmek, burun mukozasının nemli kalması adına gereklidir. - Tuzlu su; burun tıkanıklığının açılması adına birebirdir. Evde bir bardak ılık su ile 1 çay kaşığı sofra tuzu koyulup, buruna çekerek burun tıkanıklığından kurtulmak mümkündür.
İlgili 16 soru bulundu
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
*Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarımküreleri ve sempatik-parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu, çalışmalarla gösterilmiştir. *Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanmakta, sol burun deliği açılmaktadır.
Geceleri, yatar pozisyonda oluşan burun tıkanıklıklarının nedeni genellikle alt burun etlerindeki zengin damar ağı içinde kan birikmesidir. Ayakta iken yer çekiminin de etkisi ile alt burun etleri içindeki kan kalbe daha rahat dönmekte ve etler küçülmektedir.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Sıcak veya ılık bitki çayları tüketmek burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur. Burun tıkandığında baharatlı yiyecekler tüketmek sinüslerin açılmasını sağlar. Mentol, okaliptüs ve/veya kafur içeren merhemler burun tıkanıklığının giderilmesinde faydalıdır.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Bu baskı noktası tıkanıklıkla mücadele etmesi için sinüslerin açılmasını sağlar. 5. baskı noktası burun deliklerinin altı: Parmak uçlarınızı burun deliklerinin hemen altına yerleştirin ve dairesel hareketlerle hafifçe bastırın ve bunu 10 defa tekrarlayın.
Çünkü, burnunda tıkanıklık olan kişiler kolay nefes alamaz. Nefesin zor alınması sonucunda birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Burun tıkanıklığının gece yaşanması ise özellikle uykusuz kalmanıza neden olabilir. Gece burun tıkanıklığı olan kişiler rahat bir uyku uyuyamaz ve güne oldukça yorgun başlayabilir.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
Bunun için 1 bardak ılık suya bir miktar tuz atın ve burnunuza çekin. Böylelikle burnunuzda inanılmaz bir rahatlama hissedebilirsiniz.
Alerjiye bağlı olarak gelişen burun tıkanıklıkları tedavi edilmediğinde alerjik astım gibi solunum yolu hastalıklarının yolu açılabilir. Eğer beraberinde ciddi sorunlar getiriyor ve sürekli kendini tekrar eden bir burun tıkanıklığı problemi mevcutsa derhal tedavi edilmesi gerekir.
Gribal enfeksiyonlarla beraber de çok fazla görülen su gibi burun akıntısında eğer görülen sümük kanlı vs. değilse korkulacak bir durum yoktur. Genellikle bu şekilde olan burun akıntısı berraktır. Burnun aşırı boşalmasıyla kişi rahatlamaktadır. Ancak yeniden akıntı olunca yine rahatsızlık verici bir durum oluşur.
Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin. Hepsi bu kadar! Bu yöntem sayesinde kısa süre içerisinde burun etleri küçülür.
Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Hareketler
Dilinizin ucunu ağzınızın iç kısmının en yükse noktasına değdirmeniz gerekiyor. Orta ve işaret parmağınızı birleştirin. Kaşınızın tam ortasından itibaren ileriye ve geriye doğru hareket yapın. Bu hareketleri 20 saniye yapın.
Boğazda rahatlama sağlamaya yardımcı olan bu mentol pastil kullanmaya başladığın ilk andan itibaren olumlu etkilerini göstermektedir. Burun tıkanıklığının verdiği rahatsızlığı en aza indirmeye yardımcı olan pastil rahat bir nefes almana da katkı sağlayacak.
New York'ta Mount Sinai Tıp Merkezi'nde oftalmolog olan Penny Asbell, her gözün 7 mikrolitre kadar sıvı tutabildiğini, bu eşik değeri aşıldıktan sonra yaşların gözden dışarı taşıp yanaktan aşağı aktığını söylüyor. Aşırı gözyaşı, geniz boşluğuna açılan kanalları taşırdığı zaman da burnumuz akmaya başlıyor.
Geniz akıntısının altta yatan sebebinin saptanamaması nadir değildir ve bu durum genellikle ileri yaş grubunda söz konusudur. Böyle durumlarda bir engel yoksa hastaların sıvı alımını artırmaları (günde sekiz bardak su), mukus inceltici ilaçlar kullanmaları ve burun yıkaması yapmaları önerilmektedir.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri