Taze fasulyenin pişirirken kararmasını önlemek için ne yapılabilir? Taze fasulyeyi pişirmeden önce soğuk suda yıkamak ve pişirirken karıştırmamak kararmasını önleyecektir. Ayrıca kapağı açık şekilde pişirirseniz de kararmasına engel olabilirsiniz.
Taze fasülyeyi daha çabuk pişirmek için tuzunu ocağın altını kapatmaya yakın atın, çünkü ilk aşamada atılan tuz fasulyelerinizi sertleştirebilir.
Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın. Kapağını kapatıp fasulyeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye bırakın. Arzuya göre ılık, fakat daha da lezzetli olması için soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun!
İlgili 29 soru bulundu
Yağın üzerine 1 adet orta boy ince ince doğranmış soğan ekleyip, 1 dakika kavurun. Ardından fasulyeleri ekleyip, 2-3 dakika kadar kavurun. Daha sonra taze fasulyelerin üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyin. Damak tadınıza göre tuz ve 2-3 adet kesme şeker koyup, 1-2 kere karıştırın.
Öncelikle fasülyeler hem uçlardan hem ortadan kesilir güzelce yıkanır. Tencereye yağ alınır soğan kavrulur. Üzerine salça eklenir 2 dk karıştırılır ve 3 domates ufak ufak doğranıp üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir böyle 10 dk pişirilir. Daha sonra fasülyeler eklenip tuz katılır.
Ayrıca özel bir hamur işi olan bagel hazırlanırken hamur öncelikle karbonatlı kaynar suya batırıp daha sonra pişirirseniz karbonatlı hamur işinin yüzeyi parlak ve gevrek olacaktır. Nohut, fasulye gibi bakliyatları pişirmeden önce mutlaka ıslatırız.
Kuru fasulyeyi sütle ıslatın
Kuru fasulye pişirirken en büyük sıkıntı kabuklanması ve kuru fasulye tanelerinin parçalanıp dağılmasıdır. Süt işte bu derdinizi sonlandıracak ve kuru fasulyenin lezzetine lezzet katacak.
Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
Daha sonra, üstünü örtmeyecek, fasülyelerin biraz aşağısında kalacak kadar tavuk suyu, et suyu veya normal kaynamış suyunuzu ekleyin. Su çok olmasın çünkü domatesler de pişince su salacaklar. Tavuk veya et suyu kullanıyorsanız dolaptan çıkardığınız gibi koyabilirsiniz, ayrı bir tavada kaynatmanıza gerek yok.
Fasulyelerin daha iyi pişmesi için kuru fasulye ıslatma püf noktası hakkında bazı şeyleri bilmeniz gerekiyor. Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
Su kaynadıktan sonra taze fasulyeleri hemen içine atın ve 2-3 dakika kadar bekletip hemen geniş bir süzgeçle taze fasulyelerin hepsini kaynar sudan çıkarın ve buzlu suyun içine atın. Buzlu suda da beklettikten sonra çıkarıp güzelce kurutun.
Pişirmeden bir gece önce ıslatmak da diğer tüm bakliyatlarda olduğu gibi fasulyede de hayati bir önem taşıyor. Böylece fasulyeler daha pişirmeye başlamadan önce iyice şişiyor. Daha süngersi bir yapı kazandıkları için pişirme aşamasında yemeğin suyu ve diğer malzemeleri fasulyelere daha iyi nüfuz ediyor.
Şok haşlama öncesi taze fasulye
2- Derin bir tencerede bol su kaynatın. Su neredeyse deniz suyu kadar tuzlu oluncaya kadar tuz ekleyin.
Yaz sofralarına çok yakışan, bekledikçe tadı artan nefis bir lezzet. Barbunyayla yapılan versiyonları da olsa en makbüllerinden birisi bombay fasulye ile yapılanı. İçerisindeki soğan, sarımsak, havuç ve patatesle lezzetine lezzet katıyor. Bolca zeytinyağı ve biraz da şekerle adeta şahlanıyor.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Kuru Fasulye (Şeker Fasulye) Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru fasulyeyi akşamdan soğuk suyla ıslatıyoruz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyelim sabaha kadar bekletelim.
Hele hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için gaz şikayeti dayanılmaz olabilir. Ancak hem nohut hem de kuru fasulyenin gaz yapmaması için sirke ve soğuk suyla yapabileceğiniz etkili bir çözüm var. Öncelikle yapmanız gereken nohut yada kuru fasulyeyi pişirmeden en az 12 saat önce ıslatmanız gerekiyor.
İnce ince yemeklik doğranan soğan, sıvı yağda kavrulur. 12 saat öncesinde ıslatılıp süzülmüş fasülyeler kavrulan soğana eklenir. 2-3 dakika kavrulan fasülyelere ufak doğranmış sucuklar eklenir. Salça da yeterince kavrulduğunda biberi ve tuzu eklenir.
Üzerine fasulye kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domates ve sarımsak da konulur. Tuz ve şekeri de katılır. Üzerine gelinceye kadar su ilave edilir.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Biraz karıştırlıır ve tuz, kimyon, karabiber eklenir ( istenilen miktarda ve istenilen baharatları koyabilirsiniz). 1 su bardağından biraz fazla sıcak su eklenip düdüklünün kapağı kapatılır ve 20 dakika pişirilir.
Soğanlarınızı zeytinyağı ile beraber kavurduktan sonra domateslerini ekleyip biraz daha soteleyin. Ardından fasulyeleri de ekleyip biraz karıştırın. Suyu ekledikten sonra toz şeker, tuz ve limon suyunu da ekleyip pişirmeye bırakın. Fasulyeler yumuşayınca ocaktan alıp dinlendirin.
Yağın üzerine doğradığınız domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu bırakana kadar 5 dakika pişirin. Ardından domateslerin üzerine taze fasulyeleri ve 1 tatlı kaşığı dolusu tuz ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri