Yetişmesi oldukça nazik bir evreyi gerektiren İspir Fasulyesinin haftada 1 kez olmak üzere periyodik biçimde sulanması gerekir. İyi verim almak için özellikle çiçek zamanı daha sık sulamak ve kesinlikle sulama işlemini aksatmamak gerekir. Mevsim şartlarına göre hasat zamanı eylül sonu ya da ekim başları gibidir.
Mevsim şartlarına göre hasat zamanı eylül sonu, ekim başları gibidir. Makineli tarım yaygın olmadığı için hasat ırgat usulü ile yapılır. Fasulyeler tarladan söküldükten sonra elle tek tek ayıklanır. Sonra kurumaya bırakılır.
Adını Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından alan İspir fasulyesi, 'Şeker Fasulyesi' olarak da biliniyor. Yiyenlerin bir tabak daha istemesini sağlayacak lezzetiyle öne çıkan ispir fasulyesinin en önemli özelliği erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıdır.
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesine özgü bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Fasulyenin toplandığı eylül ayında her yıl İspir Panayırı kutlanır. Çayeli kuru fasulyesi, İspir fasulyesi kullanılarak yapılır.
Yabani bir fasulye olan İspir fasulyesinin verimi çok düşüktür. Ekiminden itibaren zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi kabuğundan ayrıldığı zaman, kırmızı beneklerinin olması lazım. Eğer kırmızı benek yoksa o gerçek İspir fasulyesi değildir. İthaldir.
İlgili 41 soru bulundu
İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor.
Erzurum'un İspir ilçesinde yetişen İspir Kuru Fasulyesi'nin hikayesi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Yüksek rakımlı ve düşük nem seviyesine sahip, verimli Çoruh Havzası'nı içine alan bölgede geleneksel yollarla üretiliyor. İspir Fasulyesi üretimi, Ekim ayında bir sonraki sezon için tarlanın hazırlanması ile başlıyor.
Kuru fasulyenin en lezzetli çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alan İspir fasulyesi, birçok farklı malzeme takviyesi ile rahatlıkla yapılabilmektedir. Et ile yapılan çeşitleri birçok kişi tarafından severek tüketilmektedir.
Dünya çapında meşhur İspir Fasulyesinin özellikleri erken pişmesi, kabuk atması ve gerek kalibre ve gerekse yapı olarak artımlı- bereketli- bir fasulye olmasındandır. Sindirimi kolay ve kendine has bir damak tadı vardır. 8-9 mm büyüklüğünde –kalibrede- ve yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişmektedir.
Dut ve dut mamulleri (pestil, kuru dut, pekmez, köme vs.) en önemli geçim kaynaklarından biridir. Bölgede fasulye yetiştiriciliği yaygındır ve "İspir fasulyesi" yurt genelinde meşhurdur.
En az 12 saat öncesinden ispir fasulyesini 1 bardak süt, 4 bardak su karışımıyla ıslatın. Islatılan fasulyeleri tencereye dökerek tekrar su ve süt karışımı hazırlayıp içerisine bir kaşık şeker atarak diş gelene kadar haşlamaya bırakın.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Öncelikle en az 12 saat önceden fasulyenizi 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatın. Süre sonunda bu suyu döküp fasulyeleri tencereye alarak tekrar aynı oranda süt su karışımı yapıp içine 1 kaşık şeker koyarak dişe gelecek bir oranda yumuşayana kadar pişirin.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
İspir fasulyenizi az 12 saat önceden 1 bardak süt 4 bardak su karışımında ıslatmalısınız.
Önceden suda bekletmiş olduğunuz fasulyeleri bol suyla yıkayıp tencereye ekleyin. Üzerini üç parmak geçecek kadar suyu ilave edin. Tuzunu, kimyonu ve iki adet karanfil tanesini de ekleyip birkaç taşım kaynatın. Orta ateşte ara ara karıştırarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Fasulyeleri 6 saat ılık suda bekletin. Bekleyen fasulyeleri düdüklü tencerede 15 dk haşlayın.
Badalan fasulyemiz tam kuru olmamış ama kuruya yakın bir fasulyedir. Özellikle kuru fasulye yemeği yapmak isteyenlerin başka çeşitleri 1-2 saat kaynatması gerekiyor ama bizim fasulyemiz 15 dakikada pişiyor. Lezzeti ve tadı diğerlerinden farklı. Talep oldukça mahallemizde üretimi artırmaya çalışıyoruz.
Kuru fasulyelerinizi derin bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine süt ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak ve sütün taşmamasına özen göstererek pişirmeye başlayın. Kuru fasulyeler cinsine bağlı olarak ortalama 40 dakika - 1 saat içerisinde yumuşamaya başlayacaktır.
Fasulye tohumu dikileceği zaman toprak ısısı 20 derece civarında olmalıdır. Fasulye tohumu ekilirken hem toprağın hem de havanın ısısı kontrol altında tutulmalıdır. Uygun şartlar sağlandığında fasulye tohumları 7 ile 10 gün arasında çimlenir.
40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma günü yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir. Her ürün toplandıktan sonra mutlaka sulanır. İki haftada bir sulama sırasında gübre şerbeti verilirse verimi çok artar.
Bizim fasulyeyi “İspir fasulyesi” adıyla tanıtan Hüsrev Lokantası... Kurufasulye ulusal yemeklerden sayılır; daha çok da, dargelirlinin, yoksulun yemeği bilinir/di. Kimi insanlarda gaz yapar, karın şişkinliğine yol açar. Ama kurufasulyenin pişirilmesi, bu olumsuzlukları ortadan kaldırır.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır. Sonbaharda toprakta yabancı ot durumuna göre sürüm derinliği ayarlanır.
İspir fasulyesi Erzurum'un İspir ilçesinde yetişir. İsmini de yetiştiği topraklardan alır. İspir fasulyesi genel olarak ülke genelinde şeker fasulye olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri