Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
Taze Kekik Nasıl Saklanır? Taze kekiği keskin kokusunu ve tadını kaybetmeden saklamanın yolu, buzdolabına veya dondurucuya koymaktır. Bunun için taze kekikleri buzdolabı poşetine doldurun ve ağzını bağlayın. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Taze baharatlarınızı uzun süre saklayabilmenin bir diğer yolu da kilitli poşetten geçiyor. Biberiye, kekik gibi taze baharatları güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra kilitli poşetin içine koyun ve hava almayacak şekilde poşeti kapatın.
Soğuyan kekikler yemeklik ayrılıp buzdolabı poşetlerine doldurulur kışın yemek için dondurucuya kaldırılır. İstenirse taze taze kahvaltılarda üzerine zeytinyağı nar ekşisi tuz eklenir ve mükemmel lezzetli faydalı kekik afiyetle yenir.
Kekiklerimizi kontrolden geçirerek suya alıp biraz bekletiyoruz. Sonrasında iyice yıkayıp kevgirde süzdürüyoruz. Süzülen kekiklerimizi genişçe bir kabın içine alıp limon suyu ve göz kararı attığımız tuzla karıştırıyoruz. Herhangi bir kavanoza elimizle sıkıca yerleştiriyoruz.
İlgili 19 soru bulundu
Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
Kekikler süzgeçte bekletildikten sonra kağıt havlunun üzerine konulur. Kağıt havlu içerisinde kekik iyice kurutulur. Temiz bir bezin içerisine kekik dalları aralıklı olarak dizilmektedir. Daha sonra ise kekik güneş görmeyen gölge ve serin bir yerde kurutulmalıdır.
Çay şeklinde tüketilebildiği gibi gargara şeklinde de kullanılabiliyor. Binlerce yıldır anti viral özellikleriyle soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı kullanılan bir çay olan kekik çayını evde demleyerek taze bir şekilde tüketebilirsiniz.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
İşte mutfaklarımızın olmazsa olmaz baharatların raf ömürleri: Toz zencefil: 3-4 yıl. Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır. İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır.
Dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak ile başlayan bu macera Ekim ayında köz kırmızı biber turşuları ile son bulur. Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir.
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir. Bu süreçte şişenin ağzı hiç açılmaz.
Kekik çayı, tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Bu yüzden tansiyon hastaları tarafından kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Kekik çayı kan dolaşımını hızlandırdığından regl dönemindeki kadınlar tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Kekik, antiseptik ve antibiyotik özelliklere sahip olup, soğuk algınlığı ve öksürük için mükemmel bir ilaçtır. Kekik ayrıca bronşit tedavisinde de kullanılır. Kekik yağı en güçlü doğal antimikrobiyallerden biridir, bu nedenle boğaz ağrısının tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Karın ağrılarını iyileştiren kekik suyunu hazırlamak için taze kekiği pazardan alınca önce gölgede açık havada 1-2 gün kurutun, elinize 10-12 tane kekik dalı alıp saplarıyla birlikte kaynayan suda haşlayın, süzün. Şeker ve tuzu ekleyip soğuyunca cam kavanoza koyup gölgede saklayın. Afiyet olsun.
Dağ Kekiği Çayı çok kolay demlenir. Bir çay kaşığı dağ kekiğini bir bardak sıcak su içinde 3 dakika kadar bekleterek tıpkı yeşilçay demler gibi demleyebilirsiniz. Dağ Kekiği Çayı Faydaları arasında en önemlisi idrar söktürücü özelliğidir.
Kekiği su kaynama aşamasında eklemeye dikkat edin. Aksi takdirde kekik çayı tüm aromasını ve faydalı etkilerini yitirecektir. 10-15 dakika çayın demlenmesini bekleyin, ardından süzgeçten geçirerek tüketin. Kekik çayını günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde içebilirsiniz.
Yıkanmış ve suyundan arınmış kekikler dalından ayrılmadan temiz , tozsuz, rüzgarlı ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda kurutulur. Önce kekiğinizi fazla suyundan hızlıca iyice arındırın ki ( önce 1-2 saat güneşte veya bezle kurulayarak) su yapraklarda siyahlaşma yapar.
Taze kekik çayı için bitkinin odunsu dalları kullanılır. Kekik dallarından ayıklanan kekik yaprakları yıkanarak ince ince doğranır. Kaynamış suyun içerisine dökülerek 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Kuru kekik kullanılarak yapılan kekik çayında ise demlenme süresi 15 dakikadır.
Tek başına tüketilmesi zor olan kekik suyu bal ile tatlandırılarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri