Tohumluk patates de günlük tüketilen patatesler ile aynıdır. Tohumluk patateslerin hastalıktan arındırılması gerekmektedir. Kontrol edilen patatesler büyük ebatlı ise küçük parçalara ayrılmalıdır. Patates parçaları 2- 3 gün kuru bir yerde bekletildikten sonra ekime hazır olur.
Patates çeşitli yollarla çoğaltılabilen bir bitkidir. Tohumlar bitkinin gerçek tohumlarını oluşturur. Çünkü patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşur. Tohumun ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterebilir.
Patates Neden Filizlenir? Patates hızlı büyüyen ve üreyen bir sebze. Bu yüzden üremek ve büyümek için her zaman toprağa ihtiyaç duymaz. Eğer patatesin bulunduğu ortamda yeterli nem ve sıcaklık varsa, ayrıca güneş ışığı da alıyorsa hızlıca filizlenmeye başlar.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
Patates,tek yıllık bir kültür bitkisi olup,yumru veya tohum ile çoğalırlar.Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde,yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.Bu nedenle patatesin bitkisel ...
İlgili 33 soru bulundu
Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Tohumluk patates de günlük tüketilen patatesler ile aynıdır. Tohumluk patateslerin hastalıktan arındırılması gerekmektedir.
Patates, tek yıllık bir kültür bitkisi olup, yumru veya tohum ile çoğalırlar. Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde, yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.
En ideal patates ekim zamanı ilkbaharın ilk aylarıdır. Bunun yanı sıra patates serin havayı seven bir bitkidir. Dolayısıyla don olma riski bulunan ya da havaların en yüksek sıcaklık derecesine ulaştığı zaman dilimi patates ekimi için uygun olmaz. Ayrıca patates yetiştiriciliğinde toprak ısısı da önemli bir faktördür.
➢ Generatif çoğaltım ise patates saplarının ucunda oluşan ve küçük yeşil domateslere benzeyen meyveleri içerisinde bulunan tohumlar kullanılarak yapılmaktadır. ➢ Bu tohumlar, patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşan, botanik anlamda bitkinin gerçek tohumlarıdır.
Genel olarak büyük patates yumrularını kesebiliriz (çap> 45mm), küçük yumrular ise kesilmeden ekilirler. Tohumluk patates parçalarını 2 gün kuru bir yere bırakırız. İki gün sonra normalde kestiğimiz patatesin yüzeyinde kabuk oluştuğunu göreceğiz ve bu ekime hazır olduğunun işaretidir.
Patates dikine büyüyen bir bitki olduğu için eğer saksıda yetiştirme yapacaksanız, uzun ve geniş saksıları tercih etmelisiniz.
Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazır hale geldiler demektir. Kullanacağınız çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurun. Bu toprağın üzerine patatesleri, çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirin.
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlar, birkaç gün sonra da filizlenirler.
Patates tohumlarının çeşitli hastalıklara karşı kontrol yahut sterilize edilmesi söz konusudur. Tohum olarak ekilecek olan patates büyük ebatlı ise bu durumda küçük parçalara kesilerek bölünebilirler. Kesilen tohumluk patates parçalarının 2 gün boyunca kuru bir yere bekletilmesi gerekir.
Ekimden 2,5 ila 4 ay sonra patates hasadı yapılır. Patatesler traktörler aracılığı ile modern patates hasat makineleri ile toplanır. Makineler patates bitkilerini kazarak imha ederken, aynı zamanda elek arıcılığı ile yumrular toplanır.
Patatesin en fazla suya ihtiyaç duyduğu devre, çiçeklenmeden 20 gün önce başlayan ve yumru yapmaya başladığı zamana kadar geçen devredir. Sulama yeterli ve düzenli yapılmadığı taktirde, başta verim kaybı olmak üzere, memeli ve çatlak yumrular, yumru içinde kararmalar ve boşluklar ortaya çıkar.
Patatesleri yetiştirme aşamasında toprakta çıkan yabani otları ayıklamayı da unutmayın. Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Gübreleme işlemi, patateslerin besin ihtiyacını karşılamak ve verimini artırmak için önemlidir.
Tohumluk patatesler +2 ile +4°C arasında saklanırken diğer patates türleri +4 ile +10°C arasında muhafaza edilir. Ancak soğuk depolamada sıcaklık ve rutubet kontrolü kadar karbondioksit kontrolü de önemlidir. Yükselen karbondioksit kontrol altına alınmalı ve belirli limitler içinde tutulmalıdır.
Agria yemeklik cips ve kızartmalık için uygun bir çeşittir.
Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir.
İlki geleneksel olarak çatala benzer bir bahçe aletiyle patatese zarar vermeden yapılan hasattır. Diğeri ise traktörler aracılığıyla modern patates hasat makineleri ile yapılan toplamadır. Makineler patates bitkilerini hem imha eder hem de makinede bulunan elek aracılığıyla yumruları toplar.
Yağış ve Nem: Patates bitkisi kuraklığa pek çok bitkiden daha az dayanık- lıdır. Yetişme mevsimine dağılmış 300-450 mm' lik yağış veya buna eşdeğer sulama gereklidir. Gün Uzunluğu: Patates için günde 12 saat veya üzeri uzun gün, 10 saat veya aşağısı kısa gün ve bunun arası nötr gün olarak kabul edilir.
Çürük veya nemli (ıslak) yumrular derhal poşetten çıkarılmalıdır. Patates yumrularının çoğu 45-60 mm çapındadır. Bu yumruların daha küçük parçalara kesilmesi gerekebilir. Normalde 28-35 mm çapa sahip olan yumruların ekimi için, bu yumruları kesmek gerekmez ve oldukları gibi ekilebilirler.
Yapılan bazı çalışmalar sonucunda ise hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceği gözlemlenmiştir. Bu nedenle özellikle hamile kadınlar filizlenmiş patateslerden uzak durmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri