Sucuk doğru şekilde pişirildiği takdirde oldukça faydalı bir gıdadır ve sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sucuk çiğ tüketilmemeli, pişirilerek tüketilmelidir. Her ne kadar fermente işlemi sonucunda sucuk olgunlaşsa da, çiğ sucuk yemekten uzak durmakta fayda vardır.
Fermente edilen sucuk aslında çiğ ettir. Etin kıyma hali olan sucuk bu yüzden pişirilmesi lazım. Ancak uzun süreli kıyma haline gelmek için oldukça işlemden geçirilen sucuk hakkında halk arasında bilinen bir yanlış çiğ olarak tüketilebilir bilgisidir. İnsan vücudu çiğ et tüketimine müsait değildir.
Evde sucuk yapımı malzemeler eksiksiz olursa ve kurutma işlemi de iyi bir şekilde yapılabilirse iyi sonuç alınacak bir yöntemdir. Ortalama 1 haftada evde kurutma tamamlanır. Fabrikasyon sürecinde ise bu işlem 1 aya kadar uzatılabilmektedir.
Sucuğun dış yüzeyinin kuru olması gerektiğinin de altını çizen Prof. Dr. Ümit Gürbüz "Sucuk elle kontrol edildiğinde çok yumuşak ya da çok sert olmaması önem taşır, kesildiğinde ise, daha yumuşak yapıda olan orta bölümü bıçağa bulaşmamalı" şeklinde konuştu.
Sucuğun farklı muhafaza edilme yöntemleri olsa dahi en sağlıklı yöntem sucuğu taze bir şekilde çok beklemeden tüketmektir. Satın alındıktan sonra kısa süre içerisinde buzdolabında saklanarak tüketilen sucuklar, diğer yöntemlerle muhafaza edilen sucuklara kıyasla daha taze ve sağlıklıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Sucuğu dondurarak 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Fakat 6 ayı geçtikten sonra tüketmemeniz gerekir. Bu yüzden tarih etiketi eklemek kullanım ömrünü takip edebilmenizi sağlar. Sucuğu kullanacağınız zaman 1 saat buzdolabında bekletin.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Evde yapılmış olan yaş sucuklar, güneş almayan ancak sıcak bir ortamda kurutulmaya bırakılabilir. Tabii bir diğer yöntem gazete üzerine yine sıcak bir ortamda gölgeye sermek suretiyle kurutma yöntemi değerlendirilebilir. Kısa bir zaman içerisinde sucuklar istenilen kapağıma ve sertliği gelerek tüketilebilir.
Sucuğu parçalara bölüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız sucukları 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Parçalara böldüğünüz sucukların üzerine tarih yazmanız faydalı bir yöntem olacaktır.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
İmal edilip, uzun süre satılmayarak imalatçıda stok olarak kalmış bulunan sucuk firesi %12'ye kadardır. İmalatçıdan alınıp perakendeciye satmakta bulunan toptancıların sucuk firesi %7'ye kadardır. Toptancıdan alınıp tüketiciye satılmakta olan sucukların bakkal ve mezeci firesi %5-6 kadardır.
Hemen tüketilmeyecek olan sucuklar, derin dondurucuya kaldırılarak orada bırakılabilir. Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır.
Sucuk pişirmek, sucuğun daha sulu kaldığı ve kendi lezzetini kendi içinde harmanladığı bir yöntemdir. Tavada, mangalda tost makinesinin yüzeyinde veya fırında sucuğu pişirebiliriz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sucuk yemek haram mi? Fakat sağlığa zarar veriyorsa zararın büyüklüğüne göre ya mekruh ya da haram olur. Bu bakımdan salam, sucuk, sosis vb. çiğ etlerden yapılan gıdaları tüketmekte bir sakınca yoktur.
Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı. Raporda, günde 50 gram işlenmiş et tüketenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin yüzde 18 arttığı vurgulandı.
Sucuk paketinden çıkarılır, etiketi söküür güzel bir streçle sarılıp buzdolabında 6 aya kadar bu şekilde sağlıkla muhafaza edilir.
Eğer bu durumu erken fark ettiyseniz ve beyazlama fazla değilse sucuğun dış kısmını sirkeli bez ile silerek temizleyebilirsiniz. Sucukta beyazlamanın önüne geçmek için; İlk yapmanız gereken şey sucukları serin ve kuru yerde saklamak. Serin bir yerde sakladığınız sucukları tüketmeden önce ara ara limon ile silin.
Isıl İşlem Görmüş Sucuk ve Fermente Sucuk Arasındaki Farklar
Fermente sucuğa ısıl işlem kesinlikle uygulanmamaktadır, kendi haline bırakılarak olgunlaşma beklenir. Isıl işlem görmüş sucuk ise pişirilir. Fermente sucukta sayısal olarak biraz daha fazla baharat bulunur.
Sucuğu hızlı ve pratik soymak için ılık veya sıcak suyun altında 10-15 saniye bekletilir ve ardından rahatlıkla sucuğunuzu soyabilirsiniz.
İyi sucuk yapımında kıyılmış, olgunlaştırılmış, belirli pH değerine ulaştırılmış etlerin özel baharatlarla harmanlanması mutlak bir zorunluluktur. Katkı maddeleri ve özel sucuk baharatı ile harmanlanan etler özel kılıflara doldurularak olgunlaşmaya bırakılmakta ve akabinde iyi sucuk elde edilmektedir.
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
En sağlıklı sucuk katkısız sucuktur. Kaliteli bir sucukta yağ oranının yaklaşık %30 olması beklenir. Nem miktarının ortalama %40, pH değerinin de 5.4 ile 5.8 arasında olması gerekir. Sağlıklı ve doğal sucuk en güvenli şekilde doğal şarküteriden alınmalıdır, fermente olarak üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.
Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir sucuğun tadı da bozulup bozulmadığının göstergesidir tadında anormallik varsa özellikle ekşilik varsa sucuk bozulmuş demektir sucukta küflenmeler meydana geldiyse kesinle kullanmayın.
Ancak uzmanlar tarafından fermente sucuk daha sağlıklı olarak adlandırılır ve tavsiye edilir. Fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuklara oranla daha kurudur. Isıl işlem uygulanan sucuklarda, salmonella bakterisi varlığı korur çünkü ortaya çıkan nem ve ısı buna sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri