Zeytinyağlı yemeklerin en sevilenlerinden biri ile mutfağınıza konuk oluyoruz. Hazırlaması ile hamaratları eğlendirecek, yeni başlayanları ise çok zorlamayacak taze yaprak sarması tarifi. Hazırlanan iç harç, taze asma yapraklarına sarılacak, tencerede bir güzel piştikten sonra sofralarda kendine yer bulacak.
Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
Yaprakları yıkayıp süzdükten sonra kullanabilirsiniz. Haşlamaya gerek yoktur.
Hazır Salamura Yaprak Haşlanmadan Sarılır Mı? Hazır salamura yapraklar da evde yapılan salamura yapraklar gibi sıcak su da bekletildikten sonra sarma yapılmalıdır.
Asma yapraklarını katlı olarak da buzdolabı poşetlerine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta yaprakların erimesinin önünde geçmek için yaprakların aralarına kaya tuzu serpilebilir. Bu şekilde buzlukta saklanan asma yapraklarını dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp çözündürerek kullanabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Bir gün önceden hazırlarsanız daha lezzetli olacaktır. İçerisine damak zevkinize göre farklı baharatlar, domates, maydanoz, dereotu ilave edebilirsiniz. Dilerseniz yaprakların içine daha çok iç harç ekleyebilirsiniz.
Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın. Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın.
Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
Üzüm teveği, fasulye yaprağı, dut yaprağı, kiraz yaprağı, pancar yaprağı, fındık yaprağı (buraya kadar sayılanların yaprakları suda haşlanır), ayva yaprağından sarma yapılır.
Yaprak Sarma Pişirme Önerileri. Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur.
Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir. Tabi yumuşak, tüysüz ve damarsız olanlarını seçerek saklama yöntemi değerlendirmek çok daha önemlidir. Böylece hem lezzet açısından hem de tazelik noktasında asma yaprakları 2 yıl tutulabilir.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Siyah Üzüm Yaprağından Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
Pirinci ekleyip yarım su bardağı da ılık su ekleyip 10 dakika pişiriyoruz. Baharatlarını ekleyip kapağını kapatıp dinlendiriyoruz. Sarma işlemi bittikten sonra yaprakları geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
Yapraklarınızı kullanacağınız zaman kaynar su içinde 1-2 dakika kadar haşlayıp, sarma işlemini yapabilirsiniz.
Sarmaları Perşembe günü sarıp, Cuma akşamına kadar bekletmenizde bir sakınca yok .
Asma yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır. Malzemeler karıştırılarak harmanlanır. Daha sonra salamura asma yaprağıyla sarılır.
İç harcını diğer sarma iç harçlarında olduğu gibi hazırlayabilirsiniz. Etli karalahana sarmasını pişirirken pişirme suyuna bir miktar et suyu da ilave edebilirsiniz.
Pişilerin ne büyük problemlerinin başında ise çok fazla yağ çekiyor oluşu ve kabarmıyor oluşu geliyor. Pişilerin kızarırken sönmemesi için hamuruna soda koymak önemli püf noktalarından biri. Bu sayede tam kıvamında pişiler yapabilirsiniz. Kek harçlarınızın içerisine 1 su bardağı kadar soda koyun.
Yaprak sarması yapan kişiler ne kadar su koyacaklarını da merak etmektedirler. Yaprak sarmasına 2 ya da 3 su bardağı su ilave etmeniz yeterli olacaktır.
İstenirse üstüne tabak kapatılabilir dağılmaması için iyi oluyor. 1 tencerede sıvı yağ da ezilmiş sarımsakları kızdırıp üzerine salça ilave ediyoruz . Salçayı 1 kaç kez karıştırıp üzerine 1 bardak su ekliyoruz ve 1 taşım kaynadıktan sonra sarmalarımızın üzerine ekliyoruz.
İç harçla buluşan yapraklar özenle sarılır. Ardından limon suyu, zeytinyağı ilavesiyle pişirilir. Hadi gelin bu kez sarmayı bol bol hazırlayıp buzlukta saklayalım. Ani gelen misafirleriniz için, ya da canınız sarma çektiğinde elinizin altında hazır bulunsun.
Yaprak sarması pişirildikten sonra hemen buzdolabına konulmamalıdır. Bir müddet soğuması beklenmeli daha sonra yerleştirilmelidir. Soğuma işlemi bittikten sonra ağzı kapalı bir tencerede ya da hava almayan saklama kaplarında 4-5 gün kadar saklanabilmektedir.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri