Son günlerde pek çok uzmanın övgüsünü alan zerdeçal, sarıdan turuncumsu renge bürünen kök halinde bir bitkidir. Toplanan kökler taze olarak tüketilebileceği gibi toz halinde de tüketime uygundur.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN ZERDEÇALLI KÜR TARİFİ
Her gün yarım veya çeyrek su bardağı yoğurda 1 çay kaşığı zerdeçal, çeyrek çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin, karıştırın ve tüketin. Cacığa koyarak da tüketebilirsiniz.
Zerdeçal sindirime yardımcı olan safra üretimini arttırır. Toplumda sık görülen hazımsızlık yakınmalarını ve mide ekşimesini azaltır. Daha çok kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur .
Zerdeçalı hem yemeklerinize baharat olarak ekleyip veya bal / yoğurt ile tüketerek hem de karışım yapıp cilde uygulayarak kullanabilirsiniz. Günlük hayattaki en yaygın kullanım şekli bal ile karıştırılarak tüketilmesidir.Zerdeçalın ana bileşeni Kurkumin, vücutta emilebilirliği düşük olan bir bileşendir.
İlgili 34 soru bulundu
Taze zencefil keskin bir tada sahiptir. Ancak yine de çiğ olarak tüketilebilir. Taze zencefilin çiğ olarak tüketilmesi için bir bardak su içerisine rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Öncelikle taze zerdeçal kökünü ince ince kıyarak çok küçük parçalar haline getirin. Ardından 2 bardak suyu kaynatın. Parçaladığınız zerdeçaldan 1 çay kaşığı kadarını demliğin içine koyun. 8-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
- Rendelediğiniz zerdeçalı temiz ve kuru bir buzdolabı poşetine koyarak buz dolabında saklayınız. - Zerdeçalı diğer baharat çeşitlerinde olduğu gibi rutubetsiz ve karanlık yerlerde saklamaya özen gösteriniz. - Zerdeçalı güneş görmeyen, ışık almayan bir ortamda cam kavanozun içerisinde de saklayabilirsiniz.
Kanserden gribe kadar pek çok rahatsızlığa şifa olan zerdeçal, cinsel yaşama da renk katıyor. İçeriğinde C vitamini ile vücuda güç veriyor. Afrodizyak etki gösterip cinsel gücü artırıyor.
Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir ve karaciğer sağlığı için faydaları olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar zerdeçalın sadece 8 hafta sonra karaciğer enzimlerinin kan seviyelerini ve karaciğerdeki yağ miktarını azalttığını bulmuştur.
İbrahim Saraçoğlu zerdeçalın sindirim sistemine, iltihap ve eklem ağrılarına, kalp ve damar sağlığına birçok faydası olduğunu vurgulamaktadır. Toz halindeki zerdeçal etli ve sebzeli yemeklerde, salatalarda ve soslarda kullanıldığı gibi kök yani çubuk zerdeçal da suya atılarak çay şeklinde de tüketilebilir.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Zerdeçal antioksidan ve anti-enflamatuar özelliği ile akciğer hücrelerindeki oksijen radikalini temizleme görevini üstlenir. Kekik, içerdiği eterli uçucu yağlar, göğüs tıkanıklığına karşı etkilidir. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabına karşıdır, antibakteriyel özelliği sayesinde bakteri oluşumunu önler.
Zerdeçal renkli ve aromalı un ile taklit edilebilir. Bu durumda ayırt etmenin en kolay yolu suya birkaç damla tozdan eklemektir. Eğer suda kolayca çözülmüyorsa ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmuyor ise gerçek zerdeçaldır. akule bitkisi büyük ve yeşil renkte olmalıdır.
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Limon Masajı: vajina bölgesinde meydana gelen kararmalar üzerine birkaç damla limon damlatılır ve masaj yapılır. Limon tamamen kuruduktan sonra suyla durulanır. Bu işlemi 2-3 günde bir tekrar ederek, bölgede oluşan kararma azaltılabilir.
Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar.
Roka: Cinsel gücü arttırır. Antepfıstığı, fıstık, fındık, ceviz, badem, Hint fıstığı, incir: Cinsel arzuyu arttırır. İçeriğinde bulunan E vitamini cinsel organlara giden kan dolaşımını hızlandırarak seks dürtüsünü arttırır. Avokado: İçeriğindeki antioksidanlar seks hormonlarının üretimini hızlandırır.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Peki toz zerdeçalın raf ömrünün geçtiği nasıl anlaşılır? Bayatlayan baharatlar kendilerine özgü kokularını kaybederler. Ayrıca renkleri soluklaşır. Bu iki noktaya dikkat ederek mutfağınızdaki toz zerdeçalın bayatlayıp bayatlamadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Evde öğütmesi neredeyse imkansızdır, özel bir rendeyle rendelenebilir. Ancak yine de en iyisi öğütülmüş olarak alıp hava, ısı, ışık ve nemden uzak tutarak saklamaktır. Renk özelliğini kaybetmez anca aroması bekledikçe zayıflar. Ağzı sıkıca kapalı cam kavanozda 2 yıl boyunca saklanabilir.
Bir küçük not daha: Zerdeçalın taze olanının tadı daha makul, daha hafif. Kuru zerdeçalın tadından hoşlanmayanlara tadı daha güç hissedilen taze zerdeçal parçası tavsiye ediliyor.
Zerdeçal çayı, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde pek çok hastalığa karşı koruyucu özelliği olan lezzetli bir içecektir. Bağışıklığı güçlendirir, sindirim sistemini ve kalp sağlığını destekler, kansere ve Alzheimer'a karşı korur.
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri