Sigorta Şirketi Tarafından Tazminat ve Giderler Nasıl Ödenir? Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Tazminat, haksız fiilde bulunması sonucunda birinin maddi veya manevi zarar görmesine neden olan kişinin zararı tazmin etmek amacıyla ödediği bedeldir. Tazminat, para olarak ödenebileceği gibi bir borcun ödenmesi şeklinde de yerine getirilebilir.
Poliçede belirtilen koşullar çerçevesinde sigortalının sigorta şirketine başvurması ile tazminat süreci başlar; tespit tutanağı ve hastane raporu gibi belgelerin hazırlanması, bu evrakların sigorta şirketine gönderilmesi ve sigorta şirketinin incelemesinin tamamlanması ile yasal süre içinde süreç sonuçlanır.
Yaralanmalı trafik kazalarında tazminat iki çeşitte görülmektedir. Maddi ve manevi olarak iki farklı tazminat tarzı bulunmaktadır. Maddi Tazminatı karşı tarafın trafik sigortasından talep edilebilmektedir. Trafik sigortası kazadaki kusur oranına göre ödeme yapmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
İş Kanunu'na tabi bir iş yerinde en az bir yıl çalışmış olan işçi, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrılması halinde; çalıştığı her yıl için kendisine en son verilen 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Masrafları karşı tarafdan icra yolu ile alacaksınız.
İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Ancak, işçi ile işveren anlaşırsa taksitle ödemede mümkündür.
TC kimlik no ile SSK SGK hizmet dökümü sorgulama ve tazminat hesaplama işlemleri milyonlarca vatandaş tarafından takip ediliyor ve sorgulanıyor. 4A, 4B ve 4C olarak üç grupta ele alınan sigorta sahipleri, E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresi ve TC kimlik no ile istediği sorgulamayı yapabilmektedir.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Muallak tutar, sigorta şirketleri tarafından sigortalıya ödenmektedir. Sigorta sahiplerinin bu nedenle tazminat alacakları için, herhangi bir kaza durumunda sigorta şirketlerine başvurmaları gerekmektedir. Yaptığınız anlaşmalarda da belirtildiği üzere muallak tutarı sigorta şirketi tarafından ödenmek zorundadır.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın, trafik kazasına karışması sonucunda; maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitleri dahilinde göre sigorta şirketi tarafından karşılanır.
(Değişik:RG-2/2/2016-29612)(1)Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda kazaya sebebiyet veren sigortalıya rücu edebilir.
Doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacak
Kamu, kurum veya kuruluşlarınca yapılacak kıdem tazminatı ödemeleri, doğrudan işçinin banka hesabına yapılacak.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
İşveren, işçinin çalıştığı süreyi de göz önünde bulundurarak kıdem tazminatını ödemelidir. Ancak, işveren tazminat ödemeyi reddederse, işçinin dava açma hakkı bulunmaktadır.
İstifa halinde kıdem tazminatı ödenir mi sorusu için de belli şartlar dahilinde çalışan tazminat hakkını alabilir. Eğer çalışanın istifa nedenlerinden biri ağır çalışma şartları ise, iş yerinde haksızlığa uğradıysa, fiziksel ya da sözlü taciz varsa, hakaret- aşağılama söz konusu ise kıdem tazminatı alınabilir.
Çalıştığı yerde en az 1 yılı dolduran ve işveren tarafından haksız sebepler gerekçe gösterilerek işine son verildiği belirlenen çalışanlara kıdem tazminatı verilir. Çalışanların kıdem tazminatı alabilmeleri için işyerinden alacaklarını belirterek bir talepte bulunmaları gerekir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
İş hukuku kapsamına giren kıdem tazminatı ve işçilik alacakları, işe iade gibi davalar uygulamada en çok açılan dava türlerindendir. Hukuk sistemimizde özel hukuk davalarının avukat aracılığıyla takip edilmesi zorunluluğu yoktur. Esasen böyle bir zorunluluk gereksizidir.
Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu bir şirkette her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen tazminattır. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri