Tazyik hapsi, borçlunun borcunu ödemekten kaçınması durumunda devreye girer. Özellikle nafaka borçları söz konusu olduğunda sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak, borçlu kişinin ödeme gücü olmadığı durumlarda tazyik hapsi uygulanamaz.
Genelde tazyik hapsine hükmedilirken kesin bir süre belirlenmemektedir. Belirli bir süreye kadar (örnek;3 aya kadar ) tazyik hapsi öngörülüp yaptırıma sebep olan yükümlülüğün yerine getirilmesiyle sona erecektir. Yani yerine getirilmesi gereken yükümlülüğün ifası ile tazyik hapsi kalkmaktadır.
Örneğin sanığın 3 ay süreyle hapis cezası ile cezalandırılmasına değil, 3 aya kadar hapsen tazyikine karar verilir ve hükümlü yükümlülüğünü ifa etmez ise bu sürenin tamamında cezaevinde kalır.
Yine aynı yönetmeliğin 8. maddesi “2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu gereğince verilen hapsen tazyik veya tazyik hapisleri dışında, diğer kanunlarda düzenlenen tazyik, disiplin veya zorlama hapislerinin tamamı, kapalı kurumlarda infaz edilir.” demektedir.
Yukarıda izah ettiğimiz üzere, nafaka alacağının ödenmeyen son üç aylık kısmına istinaden icra ceza mahkemesine şikayet yoluyla başvuru yapılabilir ve nafaka yükümlüsünün üç aya kadar tazyik hapsine tabii tutulması sağlanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Tazyik hapsi, bir borçlunun ödeme yükümlülüğünü yerine getirmesi için kullanılan hukuki bir yaptırımdır. Türk hukuk sisteminde özellikle nafaka borçlarında uygulanan bir yöntemdir. Ödeme gücü olmasına rağmen borcunu ödemeyen borçlular, mahkeme kararıyla tazyik hapsine çevrilebilir.
(4) Disiplin hapsi ve tazyik hapsi kararları, tekerrüre esas olmaz, koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz ve adlî sicil kayıtlarına işlenmez.” hükmünü havi olup; Maddede disiplin hapsi cezasının infazı amacıyla (5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un “yakalama emri” başlıklı 19.
HAPSE GİRİNCE BORÇ SİLİNİR Mİ? Tazyik hapsi, kötü niyetli olarak yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişileri zorlamak için uygulanır. Dolayısıyla hapse girince borç silinmez.
5358 sayılı yasa ile değişik İcra ve İflas Kanunu'nun 340. maddesi gereği, tazyik hapsinin infazına başlandıktan sonra borçlu, borcun tamamını veya o tarihe kadar icra veznesine yatırmak zorunda olduğu meblağı öderse tahliye edilir, ödemelerini tekrar keserse hakkında tazyik hapsine yeniden karar verilir.
İcra ceza mahkemesinin verdiği tazyik hapsine ilişkin hükümleri aleyhine istinaf veya temyiz kanun yollarına başvurulamaz. İcra mahkemesinin verdiği tazyik ve disiplin hapsine ilişkin kararlara karşı, tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde itiraz edilebilir.
Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.
Görüleceği üzere, 657 sayılı Kanuna göre taahhüdü ihlal suçundan alınan 3 ay süreli tazyik hapsi cezası, süresi ve suçun niteliği bakımından memuriyete engel teşkil etmemektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki, icra takibi, borçlu olan memur veya sözleşmeli personelin adli siciline işlenmez. İcra takibi, yalnızca alacaklının borcunu tahsil etmek üzere icra dairesi tarafından yürütülür ve bu sürecin adli sicil kayıtlarıyla bir ilişkisi yoktur.
Mernis adresiniz babanızın evi ise ve ödeme emri aynı adreste tebliğ edilmiş ise eve haciz gelir. Ödeme taahhüdü polise yapılmaz, icra müdürlüğünde yapılır ya da haciz sırasında da taahhüt verilebilir.
Tazyik Hapsinin İnfazı
İnfaz savcılığı tarafından tazyik hapsi ilamı UYAP ortamından ilgilinin dava dosyasındaki adresinin bulunduğu İlçe Emniyet Müdürlüğü' ne gönderilir ve ilgilinin adresten getirilmesi istenir. Adreste bulunamazsa yeni adresin tespiti istenir ve işlem bu şekilde tekrarlanır.
İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 3 gün; Hükümlünün 18 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 2 gün olarak dikkate alınır.
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
Borcunu ödemediği için idari takip başlatılan kişi 90 gün sonunda borcunu hala ödememiş durumdaysa banka avukatları tarafından icra takibi başlatılır. İcra takibi başlatılan kişiye icra dairesi tarafından borçlarını kabul edip etmediğine dair tebligat gönderilir.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
Ev Hapsinin Süresi Ne Kadardır? Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde konutu terk etmeme tedbiri en çok iki yıl uygulanabilmektedir. Bu süre zorunlu hallerde bir yıl daha uzatılabilmektedir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren söz konusu tedbir en fazla üç yıl uygulanabilecektir.
27- Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
5491 sayılı Çek Kanunu 5/10 Maddesi gereğince karşılıksız çeklerin keşide edilmesine ilişkin suçlarda HAGB kararı verilemez. İmar kirliliği kapsamındaki suçlarda HAGB kararı verilemez. Taahhüdü ihlal suçu, nafaka hükümlerine uymamak gibi disiplin ya da tazyik hapsi içeren fiiller için HAGB kararı verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri