Meme emerken, süt onun içemeyeceği kadar hızlı akıyormuş gibi tıkanıyor, öksürüyor, yutkunuyor, boğulacak gibi oluyor, nefesi tıkanıyor. Emerken sık sık memeyi bırakıyor. Sütünüzün hızla akmaya başladığı sırada, yavaşlatmak istercesine meme ucuna bastırıyor. Gürültüyle meme emiyor.
Hiperlaktasyon, fazla süt üretimine bağlı bu süt üretiminin hızlı ve tazyikli şekilde akmasıdır. Bu durum hem bebeği hem de anneyi oldukça etkiler.
Sen emzirdikçe sütün artar. Sütünün yetmediğini düşüyorsan emzirme sıklığını artır ve emzirmekle ilgili başka bir sorun yaşamadığından (mesela bebeğinin meme başını doğru şekilde ağzına aldığından) emin ol.
Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
İlgili 37 soru bulundu
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Önsüt miktar olarak fazladır fakat yağ oranı düşüktür. Emzirme ilerledikçe, sütün miktarı azalırken içindeki yağ oranı giderek artmaya başlar. Emzirmenin sonuna doğru gelen miktar olarak az fakat yağ açısından zengin süt ise son süt olarak adlandırılır.” (Mohrbacher and Stock, p. 34).
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeğim emerken ses çıkarıyor normal mi? Eğer bebek çok fazla cuk cuk sesi çıkarıyorsa bu annenin memesini iyi ememediğini gösterir. Ya memeden az süt geliyordur, ya da bebeğin memeyi kavrayışı iyi değildir.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
* Emzirme aralarında göğsünüze soğuk kompres yapın (30 dakika soğuk kompres yapıp en az bir saat ara vererek). Bu yöntem göğsünüzdeki kan dolaşımını ve süt üretimini yavaşlatabilir.
Yatarak emzirme pozisyonunda hem siz hem bebeğiniz yatar pozisyonda olursunuz. Siz yatarsınız bebeğiniz de size dönük olarak yatar. Sizin rahat etmeniz için başınız ve sırtınız desteklenmelidir. Bebeğinizi üzerine yattığınız taraftaki kolunuzla sırtından destekleyerek bebeğinizin başının altından geçirin.
Bebeğim Doymazsa Uyur Mu? Bir bebeğin uykuya dalamaması ya da uykusundan uyanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri açlıktır. Geceleri bebek ister formül mamayla ister anne sütüyle beslensin karnı doymazsa ya da acıkırsa uyanır.
Öncelikle sarkık göğüsün ne demek olduğuna açıklık getirelim. Estetik meme şeklinde meme başının konumu, göğsün alt çizgisinin göğüs duvarıyla birleştiği sınırdan 4-5 santimetre yukarda olmalıdır. Eğer meme başı, göğsün alt çizgisinde veya daha aşağıda olursa bu deformasyonun adı meme sarkmasıdır.
Meme başı akıntıları çoğunlukla hormonal nedenlerle veya bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkan iyi huylu akıntılardır. Bunlara fizyolojik meme başı akıntıları denmektedir. Fizyolojik meme başı akıntıları genellikle her iki memeden, bir memenin birden fazla süt kanalından ve memeyi sıkınca gelirler.
Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur.
Eğer bebeğiniz memeyi emerken uyuya kalıyorsa endişe etmeyin. Karnı doyan ve mutlu olup sakinleşen bebeğin anne memesinde uyuması kadar normal bir şey yoktur. Yeterli kilo alımı ve büyümesi varsa endişe etmeyin. Ama yeterli kilo alamıyorsa tek memeyi emerken uykuya kalıyor ve emmeyi azaltıyorsa diğer memeye geçirin.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri