Özel sektörde çalışan tıbbi sekreterler, genellikle daha esnek çalışma saatlerine sahip olabilir ve özel bir sağlık kuruluşunun çalışma prensibine bağlı olarak da nöbet ve fazla mesai sistemine tabi tutulabilir.
Tıbbi Sekreterler, kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurum ve kuruluşlarının tıbbi ve idari birimlerinde çalışabilirler. Sağlık sektörünün 7/24 çalışma koşulları nedeniyle hafta sonu ve gece nöbetleri olabilir.
Bu nedenle, tıbbi sekreterler de hafta içi 5 gün boyunca, genellikle sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar çalışırlar. Bazı sağlık kurumları veya kliniklerde, gece vardiyaları veya hafta sonu çalışma gereksinimleri de olabilir.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik çalışma saatleri kamu sektöründe 09.00 ile 17.00 şeklindedir. Özel sektörde çalışma saati kurum politikaları doğrultusunda değişkenlik gösterir. Tıbbi sekreterler özel sektörde vardiyalı olarak haftada en çok 45 saat çalışırlar.
Emsal nitelikteki kararla 24 saat esaslı çalışanlar 4 saat mola yapabilecek. Karara giden yol, özel bir hastanede çalışan tıbbi sekreterin acilde nöbetçi olarak çalıştırılma koşullarının düzeltilmesi ve olumsuz şartların değiştirilmesine yönelik talebi sonucunda açıldı.
İlgili 22 soru bulundu
Tıbbi Sekreter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.700 TL civarındadır.
Tıbbi sekreterler, sağlık kurumlarında çalışan ve tıbbi kayıtların yönetiminde önemli bir rol oynayan profesyonellerdir. Bu nedenle, tıbbi sekreterlerin giydiği forma da önemlidir. Tıbbi sekreterler genellikle alt-üst takım olarak farklı tasarımlı formalar tercih etmektedirler.
Kariyer gelişimine önem veren tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ön lisans mezunları, dikey geçiş sınavı ile dört yıllık eğitimlerini tamamlayarak lisans mezunu olabilirler. İşletme, sağlık idaresi, işletme yönetimi ve sağlık yönetimi gibi bölümlere geçiş yaparak daha üst düzey görevlere atanabilirler.
Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Bunun için, tıbbi sekreterler hastanelerde hasta, sağlık çalışanı ve yönetim arasında iletişim kurulmasını sağlar. Bu açıdan bakıldığında, tıbbi sekreter sağlık hizmeti veren ekibin bir üyesi olarak görülmektedir.
Türkiye'de tıbbi sekreterlerin ortalama brüt maaşı 11.500 TL ile 20.500 TL arasında değişebilir.
g) (Ek:RG-28/10/2016-29871) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
Kadın memurlara tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin 24. haftasından önce ve her halde hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir. Özürlü memurlara istekleri dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecektir.
Tıbbi Sekreterlik Maaşı Devlet
Sağlık Bakanlığı bünyesinde Ön Lisans mezunu, 3+1'li, sendikası ve BES kesintisi olmayan 1 yıllık bir tıbbi sekreter 12 bin TL ile 14 bin 500 lira arasında, 10 yıldan fazla görev yapmış bir tıbbi sekreter ise 14 bin 500 lira ile 18 bin 500 lira arasında maaş alacaktır.
Hastanelerde, muayenehanelerde, sağlık ocaklarında, aile sağlığı merkezlerinde çalışmakta bulunan hasta kabul işlemleri görevlilerinin çalışmaya devam edebilmeleri için veya bu iş yerlerinde işe başlayacak olan görevlilerin çalışabilmeleri için zorunlu tutulan bir eğitim programıdır.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü, üniversitelerin meslek yüksekokulları bünyesinde bulunur. Özel üniversitelerde ve devlet üniversitelerinde de bu alanda eğitim alınması mümkündür. Tıbbi sekreter olarak bu bölümden mezun olabilmek için mezuniyet şartlarını yerine getirmek gerekir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre mezun olan ve olacak kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir." dedi.
Sağlık Bakanlığı tıbbi sekreter alımı kadro dağılımı ve başvuru şartları KPSS-2022/11 tercih kılavuzunda yayınlandı. Devlet kadrolarında sağlık personeli olmak isteyen adayların beklediği tercih kılavuzunu erişime açan Sağlık Bakanlığı, kadronun 15 bin 537'sini tıbbi sekreter alımına ayırdı.
2023 yılı itibari ile 94 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Genel Sekreter maaşları 14400 TL'dir. En düşük Genel Sekreter maaşı 11520 TL iken, en yüksek Genel Sekreter maaşı 35920 TL'dir. Güncel Genel Sekreter maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Ancak eczane personelinin yanında yardımcı personel olarak çalışabilirler.
Mezunların kendilerini geliştirme ve kariyerlerini ilerletme imkanları bulunmaktadır. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyan kişiler, özel şahıs kliniklerinde ve eczanelerde de çalışabilir.
Hemşire İhtiyacı 2024, Ebe Ve Tıbbi Sekreter İhtiyacı İse 2025'Te Karşılanmış Olacak - Memurlar.Net.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.
Tıbbi sekreter ile hasta kabul sekreteri her ne kadar birbirine benziyor gibi anlaşılsa da aralarında bazı farklar bulunur. Tıbbi sekreter hastaların giriş ve çıkışlarının kontrol edilmesini sağlar. Hasta ile doktorlar arasındaki koordinasyonu ise hasta kabul sekreteri oluşturur.
Tıbbi sekreterler, tıbbi terimlere aşina olmalı, sağlık hizmetleriyle ilgili kanunları ve yönetmelikleri bilmeli ve gizlilik ve hasta mahremiyeti konularında hassas olmalıdır. İyi iletişim becerileri, zaman yönetimi yetenekleri ve düzenli çalışma becerileri de tıbbi sekreterlerin başarılı olmaları için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri