Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Ön lisans tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü, sağlık teknikeri olan tıbbi sekreterler yetiştirir.
Son yıllarda sağlık kurum ve kuruluşlarında hastaların tedavisinde, hekimle işbirliği yapan, hemşire, ebe, laborant, sekreter, att vs eşdeğer sağlık çalışanıdır.
Sağlık teknikeri olabilmek için üniversitelerin sağlık meslek yüksekokuluna bağlı acil bakım teknikerliği, paramedik, diş protez, ağız diş sağlığı, ambulans ve ilk bakım, ilk ve acil yardım, eczane teknikerliği, anestezi, ameliyathane teknikerliği gibi 2 yıllık eğitim veren bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Tıbbi sekreter olmak için üniversitede Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü okunmalı ve başarıyla mezun olunmalıdır. Bu bölümü okumamış üniversite mezunları ise Tıbbi Sekreterlik ve Hasta Kabul Danışmanlığı Eğitimi'ne katılım sağlamalı ve sertifika alarak tıbbi sekreter olarak çalışma hakkı elde etmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Tıbbi sekreterler, sağlık kuruluşlarında, doktorların, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının yanı sıra hastalar ve aileleri ile iletişim kuran ve tıbbi ofislerin veya kliniklerin düzenlenmesine yardımcı olan kişilerdir.
Tıbbi sekreter, sağlık kuruluşları veya özel muayenehanelerde hastaları kabul etme, kayıtlarını tutma ve genel ofis işleyişini sağlamakla yükümlü kişilere verilen mesleki unvandır.
Sağlık teknisyeni; bakanlığa bağlı idari yerlerde, sağlık ocağı, hastane ve acil servis gibi sağlık alanlarında temel sağlık bilgisiyle evrak düzenleme, cihaz hazırlama gibi alanlarda çalışan kişilere verilen mesleki unvandır.
Kariyer gelişimine önem veren tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ön lisans mezunları, dikey geçiş sınavı ile dört yıllık eğitimlerini tamamlayarak lisans mezunu olabilirler. İşletme, sağlık idaresi, işletme yönetimi ve sağlık yönetimi gibi bölümlere geçiş yaparak daha üst düzey görevlere atanabilirler.
Sağlık Teknisyeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sağlık Teknisyeni maaşları 12300 TL'dir. En düşük Sağlık Teknisyeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Sağlık Teknisyeni maaşı 15870 TL'dir.
(4) Aile sağlığı merkezinde her üç aile hekimliği birimi için ilave bir sağlık personeli (ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi) müdürlük tarafından görevlendirilebilir.
Sağlık Bakanlığı tıbbi sekreter alımı kadro dağılımı ve başvuru şartları KPSS-2022/11 tercih kılavuzunda yayınlandı. Devlet kadrolarında sağlık personeli olmak isteyen adayların beklediği tercih kılavuzunu erişime açan Sağlık Bakanlığı, kadronun 15 bin 537'sini tıbbi sekreter alımına ayırdı.
Ön lisans tıbbi sekreterlik bölümünün mezunları genellikle 'tekniker' statüsünde işe başlamaktadırlar, yani 'teknisyen' değillerdir. Tıbbi sekreterlik teknikeri, sağlık kurum ve kuruluşlarındaki hasta kabul ve idari işler konusunda yetkinliğe sahip olan kişidir.
ÖSYM'nin resmi sayfasında yer alan 2022 DGS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri Kılavuzunda yer aldığı üzere Tıbbi Sekreterlik Ön Lisans Programını tamamlayan adaylar; İşletme, Sağlık Yönetimi ve Uluslararası İşletme Yönetimi programına DGS ile geçiş yapabilir.
Aile hekimleri kurumda çalıştırdıkları hizmetli, tıbbı sekreter, ek hemşire, sağlık memuru gibi diğer ASM çalışanlarının işverenidir. Aylık SGK primleri, vergileri ve kıdem tazminatlarını karşılamakla sorumludur.
Mezunların kendilerini geliştirme ve kariyerlerini ilerletme imkanları bulunmaktadır. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü okuyan kişiler, özel şahıs kliniklerinde ve eczanelerde de çalışabilir.
Ancak eczane personelinin yanında yardımcı personel olarak çalışabilirler.
Uzaktan eğitimle hemşirelikte lisans tamamlamaya ancak hemşirelik, hemşireliğe eş değer sağlık memurluğu ve sağlık teknikerliği programlarının hemşirelik bölümünden mezun olanlar başvurabilirler.
Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır.
Sağlık teknisyeni/teknikeri; sağlık ocağı, hastane ve acil servis gibi sağlık kurumlarında çalışan, temel sağlık bilgisine sahip, evrak düzenleme ve medikal cihaz hazırlama gibi alanlarda görev alan kişidir.
Tıbbi sekreterlik sertifikası alabilmek için öncelikle bir üniversite onaylı tıbbi sekreterlik kursuna kayıt yaptırıp burada verilen eğitimlere katılmanız gerekmektedir. Verilen eğitimi başarıyla bitirmeniz halinde tıbbi sekreterlik sertifikasına sahip olup bu alanda iş başvuruları yapabilirsiniz.
Tıbbi sekreter olmak için üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmanız yada mesleki eğitime tabii tutulmanız gerekmektedir. Eski sağlık kanun ve yönetmeliklerine göre, bu personellerin üniversitelerde ilgili ön lisans programlarından diploma sahibi olması gerekliydi.
Tıbbi sekreter ile hasta kabul sekreteri her ne kadar birbirine benziyor gibi anlaşılsa da aralarında bazı farklar bulunur. Tıbbi sekreter hastaların giriş ve çıkışlarının kontrol edilmesini sağlar. Hasta ile doktorlar arasındaki koordinasyonu ise hasta kabul sekreteri oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri