Madde 19 - Bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınır.
m. 19'a dayalı tasarrufun iptali davası ile, 'borçlunun yaptığı tasarruf işlemlerinin hiç yapılmamış olduğunun tesbiti' amaçlanır. c ) “Muvazaa” sebebine dayalı tasarrufun iptali davalarında; davacı-alacaklının, davalı-borçlu hakkında 'icra takibi'ne geçmesi ve mahkemeye 'aciz belgesi' sunmasına gerek yoktur.
M-19, 1970 Kolombiya başkanlık seçimlerinde solcuların, liberallerin ve muhalif sağcıların desteklediği Gustavo Rojas Pinilla'nin kaybetmesi üzerine kurulan bir örgüttü.
Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir. Örneğin borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" (danışıklı satış) olarak adlandırılır.
Muvazaanın Mümkün Olmadığı Haller
Örneğin hakim önünde yapılan işlemlerde muvazaa mümkün değildir. Hakim ile tarafların muvazaa yönünde anlaşması söz konusu olamaz. Özel nitelikli bazı işlemlerde de muvazaadan bahsedilemez.
İlgili 40 soru bulundu
Muvazaalı taşınmaz satışı, tarafların, iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk meydana getirerek üçüncü kişilere karşı bir görünüş yaratmaları halinde söz konusu olur.
Muvazaanın taraflarının belirlenmesi, ispat bakımından önemli bir rol oynar. Muvazaalı sözleşme yazılı şekilde düzenlenmişse, taraflar arasındaki muvazaanın ispatlanması da yazılı delil gerektirmektedir. Ancak muvazaanın tarafı olmayan üçüncü kişinin muvazaa iddiasını her türlü delille ispatlayabilmesi mümkündür.
Kesin hükümsüzlük dediğimiz sonuç işlemin hukuki sonuçları doğurmaması ve geçersiz olması anlamına gelir. Mutlak muvazaanın varlığı halinde yapılan işlemin geçersiz sayılmaktadır.
Bu tanım ve açıklamalara göre nisbi muvazaanın dört şartı vardır. Bunlar, görünürde bir hukuki işlemin bulunması, taraflar arasındaki gizli işlemin varlığı, üçüncü kişileri aldatma kastının mevcut olması ve taraflar arasında yapılan mu- vazaa anlaşmasıdır8.
Bilindiği üzere “tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacı ile gerçek durumu onlardan gizleyerek kendi gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında geçerli olmayan bir hususta anlaşmalarına” “muvazaa” ve bu şekilde yapılan işlemlere de “muvazaalı işlemler” denilir.
Muvazaa davasında davacı, muvazaalı işlemden zarar gören ve muvazaa davası açmakta hukuki yararı olan kişilerdir[30]. Bu anlamda, muvazaa davası, muvazaalı işlemin tarafı olmayıp ve fakat muvazaalı işlem sebebi ile zarar görmüş olan üçüncü kişiler tarafından açılabilecektir.
M29: 4. C ekseni frezeleme mil seçimini yapmayı sağlar. M30: Program sonu ve başlangıca dönüş için bu komut verilebilir. M34: Boşaltıcı ileri komutudur. M35: Boşaltıcı geri komutudur.
Deneyap Hoparlör 600Hz-20kHz frekans aralığında 3dB hassasiyetle 89dB ses çıkışı sağlar. Diodes PAM8302A kuvvetlendiricisi ve PUI Audio AS01508MS-SC11-WP-R hoparlörünü barındırır. Modül pinlerini kullanarak geliştirme kartınızın DAC çıkışından ya da PWM arayüzünden veri alabilirsiniz.
Görünürdeki işlem muvazaa nedeniyle hükümsüzdür. Bu hükümsüzlüğü taraflar ya da hukuki yararı bulunan üçüncü kişiler ileri sürebilir. Hâkim de muvazaayı resen göz önüne alır. Muvazaa iddiası taraflarca herkese karşı ileri sürülebilir.
Mutlak muvazaa, aslında istemedikleri halde üçüncü kişilere karşı bir hukuki işlemi ister görünerek yapmış olma halidir. Nisbi muvazaa ise, iki tarafın anlaşarak gerçekte yapmak istedikleri bir hukuki işlemi üçüncü kişilerden saklamak için başka bir hukuki işlem yapmış gibi göstermeleridir.
Görüldüğü üzere, tasarrufun iptali davasında 3. kişi, lehine iptale tabi tasarruf yapılan kişidir. Yani hakkında icra takibi başlatılan ve kesinleşen borçlunun, alacaklıdan mal kaçırmak amacıyla yapmış olduğu tasarruf işleminin diğer tarafını ifade eder.
2. Gizleyerek, kaçırarak muvazaa yolu ile başkasının uhdesine geçirerek veya aslı olmayan borçlar ikrar ederek, yahut alındılar vererek gerçeğe aykırı surette, varlığını yok eder veya azaltır ve “geri kalan mallar borcu karşılamaya yetmezse” altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hukukumuzda muvazaa mutlak muvazaa ve nispi muvazaa olarak ikiye ayrılmaktadır. Mutlak muvazaa, taraflar arasında yapılan, üçüncü kişileri aldatma amacı taşıyan ve gerçekte var olmadığı için tarafları bağlamayan hukuki işlemler olarak nitelendirilmektedir.
Senede bağlı bir sözleşmeye karşı muvazaa iddiası, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 288. ve 290. maddelerinde belirtildiği üzere ancak yazılı delille kanıtlanabilir. Sözleşme aynı Kanunun 293. maddesinde sözü edilen yakın akrabalar arasında yapılmış olsa dahi muvazaanın yazılı delille ispat edilmesi gerekir.
Muris Muvazaası: Muris muvazaası davası, saklı pay sahibi olsun veya olmasın mirasçıların her biri ve ayrıca tereke temsilcisi tarafından açılabilir. Tenkis: Tenkis davası, sadece saklı pay sahibi mirasçılar tarafından açılabilir.
Muris muvazaası davaları en temel miras davalarından biridir. Bu davaların Yargıtay süreçleri de dâhil olmak üzere en az dört yıl kadar sürebilmektedir.
Muris muvazaasına dayalı olarak açılacak tapu iptali ve tescili davalarında davalı sıfatı önem taşımaktadır. Bu davalarda davalı ; taşınmazı mirasbırakandan devralan kişi olacaktır. Bu kişi ölmüş ise bu dava ölenin mirasçılarına veya aynı taşınmazı kötüniyetli olarak devralan 3. kişilere karşı açılacaktır.
Bir hukuki ilişkinin taraflarının üçüncü kişileri aldatmak amacıyla bilerek ve isteyerek gerçek iradeleri ile beyanları arasında uygunsuzluk yaratmak suretiyle yaptıkları, görünüşte geçerli ama gerçekte geçerli olmayan işlemlere muvazaa denir.
Mirastan mal kaçırma davasının kazanılması için öncelikle mirasbırakanın mirasçılarını mirastan yoksun bırakmak amacıyla hareket ettiğinin ispatlanması gerekir. Bu durum tanık, tapu kaydı, noter kaydı, yazılı belge, görsel veya sesli belge gibi her türlü delille ispatlanabilir.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri