Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir. Çocuk düşürmek ve aldırmak, gebeği önleyici tedbirlerden değildir."
Kürtaj caiz midir? sorusunun cevabı bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Çocuk aldırma İstanbul, istenmeyen gebeliği sonlandırmak için, kürtaj yoluyla yapılan bir işlemdir. Hem evli hem de bekâr kadınlar, çeşitli nedenlerle çocuk aldırmayı tercih edebilir. Ancak gebeliğin, yasal sınır olan 10. haftayı geçmemiş olması gerekir.
"120 GÜNDEN ÖNCE İNSAN SAYILMAZ"
Kürtaj, İslam tarihinde mezhepler arasında tartışılan bir konudur ve genellikle şöyle denilmiştir: 40 güne kadar ana rahminde çoçuğun oluşumu beklenir, ikinci 40 günde oluşur. Üçüncü 40 günde çocuğa ruh üflenir. Bu nedenle 120 güne kadar henüz insan olmaz.
2- Çocuk anne karnında 120 günden küçük olacak. Dört ayı geçince, hiçbir sebeple kürtaj caiz olmaz. Sakat doğacak diye çocuğu aldırmak, doğduktan sonra sakat diye çocuğu öldürmek gibi cinayet olur.
İlgili 15 soru bulundu
Dinen meşru ve bir mazeret olmadıkca çocuk düşürmek ve aldırmak haram ve cinayet hükmündedir. Çocuk düşürmek ve aldırmak, gebeği önleyici tedbirlerden değildir."
Birkaç kelime ile kürtajın ya da kasten çocuk düşürmenin hükmünü de söyleyelim: Sebep yokken ilk altı haftanın sonuna kadar çocuk düşürmenin hükmü vicdanî bir günahtır; pişman olur, tövbe istiğfar eder ve bolca sadaka verir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, kürtaj fetvası yayınladı.
Kürtaj yaptıran da, bunun karşılığında ya 5 deve bağışlayacak ya da 212 gram altın (21 bin lira) verecek. Diyanet'in 2016 yılı takviminde fetvalara da yer verildi.
Plastik kanüller ile rahim içi doku negatif basınç ile çekilerek boşaltılır. Kürtaj sonrasında gebelik dokusu enjektöre pıhtılı, kıvamlı bir sıvı halinde gelir. Kürtaj sırasında gebelik dokusu bir bütün olarak enjektöre gelmez. Kürtaj sonrası alınan bu pıhtılı doku parçaları özel torbalarda tıbbi atık birimine verilir.
'Kürtajı yasaklayan ayet yoktur'
Kürtajın yasak olduğuna dair açık bir ayet yoktur.
Yaklaşık düşüklerin yarısında kürtaj gerekmez. Bunlara komplet (tam) düşük denir, yani içerde parça kalmaz. İçeride parça kalan düşüklerde yani inkomplet düşüklerde kürtaj yapmak gerekir. İnkomplet düşüklerde tam düşük olması beklenebilir ancak kanama ve enfeksiyon için iyi takip gerekli.
İstenmeyen bir gebeliği sonlandırmak için bir kadın doğum uzmanına başvurulur ve ilk olarak ultrason dahil olmak üzere jinekolojik muayene yapılır. Gebelik sonlandırma işlemi öncesi yapılacak olan bu muayenede gebeliğin yerleşimi ve kaç haftalık olduğu detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Sedasyon anestezi uygulanacak kadınlarda, 6-8 saatlik açlık süresi gerekmektedir. Rahim ağzının aşırı sert olduğu, özellikle daha önce gebelik geçirmeyen ve gebelik kesesi izlenmeden yapılan kürtajda rahim içine girilemeyebilir ve gebelik tahliyesi yapılamayabilir. Bu durumda kürtaj 5-7 gün sonraya ertelenebilir.
Bununla birlikte âlimlerimiz çocuk aldırmanın (kürtajın) hükmünü verirken hep canlanmayı esas almışlar, ama dediğimiz gibi, canlanmayı 120 gün olarak kabul etmişlerdir. Ceninin canlanmasından sonra, annenin sağlığının tehlikede olması dışında cenine asla müdahale edilemeyeceğinde ise ittifak ve icma etmişlerdir.
Tıbbi yardım aracılığıyla düşürülmesine onay verilmiş olan embriyo, tıbbi olarak tahliye edilen bir tümör kadar canlıdır, ama tıpkı tümör gibi hiçbir koşulda kişilik haklarından faydalanmaya namzet, bağımsız bir organizma değildir.
İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması için ülkemizde uygulanan tek yöntem kürtajdır. Bazı kadınlar adet gecikmesi nedeniyle "söktürücü iğne" olarak tabir edilen uygulamalara baş vurmaktadır. "Söktürücü iğne" var olan bir gebeliğin düşmesini asla sağlayamaz.
Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır. Bu adımların ardından kürtaj işlemi tamamlanmış olur. Kürtaj işlemi sonrası kişi genelde 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir.
Oysa ki kürtajın ilk gebelikte ya da doğum sonrasında yapılmış olması olası komplikasyonlar açısından fark yaratmaz. Bu nedenle planlı olmayan bir gebelik, ilk gebelik dahi olsa, güvenli bir ortamda, kürtaj yolu ile sonlandırılabilir.
Öncelikle kürtaj işlemi hastanın günü birlik olarak hastaneye gelerek, işlemden hemen sonra evine dönebileceği basit bir cerrahi işlemdir. Hasta hastaneye yatışından itibaren, kürtajdan sonrası için tam iyileşme süresi 15 ila 20 gün gibi bir süreyi kapsar.
Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Evlilik dışı ve diğer gayr-i meşru ilişkiler sonucu oluşan cenin alınabilir mi? Cevap: Böyle bir ilişkiden meydana gelen çocuğun suçu ve günahı yoktur, öldürülmeyi hak etmez.
Çocuk düşürtme suç mu; gebenin rızası olmadan çocuk düşürtme suçtur. Aynı şekilde 10. Haftadan sonra uygulanan bütün kürtaj işlemleri suç olarak yasal düzlemde değerlendirilir.
Kürtaj operasyonu düşük riskli bir operasyon olmakla birlikte uzman olmayan kişiler ve steril olmayan ortamlarda yapıldığında tehlikeli olabilmektedir. Gebeliğin haftası kürtaj riskleri ile doğru orantılıdır.
Cenine karşı bir cinayet işlenmesi halinde gurre denilen bir ceza tazminat ödenir. Gurre miktarının sünnetteki tatbikat örneğinden yola çıkarak 5 deve, altın ve gümüş (212 gram altın) olduğu görülmektedir. Gurre ceninin mirası kabul edilir. Düşmesine sebep olan kimse hariç varisleri arasında paylaştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri