Türk Borçlar Kanunu sözleşmeyi “iki ya da daha fazla kişinin, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarından oluşan hukuki işlem” olarak tanımlamıştır . Sözleşme hukuki bir işlemdir.
Bunların ışığında sözleşme: iki veya daha çok şahsın bir hukuki sonuç meydana getirmek üzere karşılıklı irade beyanında bulunmalarına ve bu irade beyanlarının birbirine uygun olmasına sözleşme denir.
TBK md. 8/II'ye göre «fiyatını göstererek mal sergilenmesi veya tarife, fiyat listesi ya da benzerlerinin gönderilmesi aksi açıkça ve kolaylıkla anlaşılmadıkça öneri sayılır.» TBK md. 7 hükmüne göre « ısmarlanmamış bir şeyin gönderilmesi öneri sayılmaz.
TBK m. 100 ; “Borçlu, faiz veya giderleri ödemede gecikmemiş ise, kısmen yaptığı ödemeyi ana borçtan düşme hakkına sahiptir. Aksine anlaşma yapılamaz.
Borçlar hukuku, bir özel hukuk dalıdır ve eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen hukuki ilişkilerin incelendiği bir disiplindir. Borçlar Kanunu özel hukukta borçlar hukukuna kaynaklık eder ve borçlar hukuku alanına giren borç ilişkilerini düzenleyen bir kanundur.
İlgili 32 soru bulundu
Hukukta en geniş yer kaplayan alanlardan biri de borçlar hukukudur.Borçlar Hukuku,borç ilişkisinin kurulmasını,hükümlerini,türlerini ve borç ilişkisinin sonlanmasını düzenleyen kapsamlı bir özel hukuk dalıdır.
Borçlar Hukuku, sözleşmelerin kurulması, ifası, ihlali ve sona ermesi gibi aşamalara dair detaylı hükümler içererek taraflar arasında adil bir denge sağlamayı amaçlar. Haksız fiil sorumluluğu ise, bir kişinin kusuru sonucunda diğer bir kişiye verdiği zarardan doğan hukuki sorumluluğu kapsar.
MADDE 8- Öneren, önerisi ile bağlı olmama hakkının saklı olduğunu açıkça belirtirse veya işin özelliğinden ya da durumun gereğinden bağlanma niyetinde olmadığı anlaşılırsa, önerisi kendisini bağlamaz.
Türk Borçlar Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 11 Ocak 2011'de kabul edilen ve 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren 6098 sayılı kanundur.
Madde 177 - Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, cayma parası olarak değil sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır. Aksine sözleşme veya yerel âdet olmadıkça, bağlanma parası esas alacaktan düşülür.
Yeni malikin ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açılabilmesine ilişkin şartlar Türk Borçlar Kanunu'nun 351. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre kira ilişkisinin kurulmasından sonra kiralanan taşınmaz herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira ilişkisinin tarafı olur.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) Madde 347/2'de yer alan; “Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.”
TBK'nın 350. maddesinde kiraya verene tanınan işbu hakların mutlaka dava yoluyla kullanılması gerekmekte olup fesih beyanıyla sözleşmenin sona erdirilmesi mümkün değildir. Bu durumda, dava açma hakkı kiraya verende olup söz konusu dava kiracıya karşı açılacaktır.
MADDE 213- Borcunu ifa etmeyen satıcı, alıcının bu yüzden uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür.
Tüm Hukuk Sistemlerinde, sözleşmenin oluşabilmesi için en az iki karşılıklı ve birbirine uygun iradenin bulunması gerekmektedir. Hukuk terminolojisinde bunlara, öneri (icap) ve kabul denilmektedir. Sözleşmenin kurulabilmesine yönelik ilk irade beyanına öneri adı verilmektedir.
Gidersiz devir kararlaştırılmışsa, satıcı taşıma giderlerini üstlenmiş sayılır. Liman ve gümrük giderleri olmaksızın devir kararlaştırılmışsa satıcı, dış satım, transit ve dış alım vergilerini üstlenmiş sayılır; ancak satılanın alıcı tarafından devralındığı sırada ödenmiş olan tüketim vergilerini üstlenmiş sayılmaz.
TBK m. 473/f. I hükmü gereğince sözleşmeden dönme hakkını kullanan iş sahibi, yüklenicinin gecikmede kusuru bulunmadığını kanıtlayamaması halinde yükleniciden olumsuz zararın tazminini isteyebilir.
1 - Borç bir miktar paradan ibaret ise tediye alacaklının verme zamanında mukim bulunduğu yerde vukubulur. 2 - Borç muayyen bir şeye taallûk ediyorsa bu şey akdin inikadı zamanında bulunduğu yerde teslim olunur. 3 - Bunlardan başka her borç doğumu zamanında borçlunun mukim bulunduğu yerde ifa edilir.
Tüm sözleşmelere ilişkin genel bir düzenleme olan TBK m. 138 hükmü; borcun ifasının, sözleşmenin kurulmasından sonra taraflarca öngörülemeyen ve öngörülmesi de beklenemeyen olağanüstü değişiklikler sebebiyle bir taraf aleyhine aşırı güçleşmesi halinde mağdur olan tarafa sözleşmenin yeni şartlara uyarlanmasını talep ...
Madde 353 - Kiraya veren, en geç davanın açılması için öngörülen sürede dava açacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava açma süresi bir kira yılı için uzamış sayılır.
Kanun koyucu kiraya verene 10 yıllık kiracıyı tahliye hakkı tanımıştır. Tahliye kiracıyı çıkarma hakkıdır. TBK hükümleri uyarınca kiraya veren 10 yıllık uzama süresi sonunda herhangi bir gerekçe olmaksızın kira sözleşmesini feshedebilecektir.
MADDE 12- Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı değildir. Kanunda sözleşmeler için öngörülen şekil, kural olarak geçerlilik şeklidir. Öngörülen şekle uyulmaksızın kurulan sözleşmeler hüküm doğurmaz. uyulması zorunludur.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Sözleşmeler üç biçimde yapılır: sözlü sözleşme, adi biçimde yazılı sözleşme ve resmi biçimde yapılan yazılı sözleşmeler.
Alacak hakkı alacaklının bir edimi borçludan talep hakkıdır. Bu yönüyle alacak hakkı, sözleşme ilişkisinin kurulması ile ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise alacak hakkı meydana gelmese de sözleşme kurulmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri