E-Devlet'e T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra elektrik şirketinizin adı ile birlikte elektrik faturası borç sorgulama yazarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda buradan fatura ödeme işlemlerinizi de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Evet; elektronik ortamda aldığınız faturanın, daha önce adresinize gelen kâğıt faturadan herhangi bir farkı bulunmamaktadır. E-Posta ya da SMS olarak aldığınız faturanın çıktısı da asıl fatura yerine geçmektedir.
Faturanızı kaybetseniz dahi, önceki dönem faturalarınızın üzerinde yer alan sözleşme hesap numaranız ile birlikte Enerjisa İşlem Merkezlerinden, PTT şubelerinden veya online kanallarımız olan Online Hizmetler Merkezimizden, Enerjisa Mobil, e-Devlet ve Tek Tıkla Öde bağlantısı üzerinden ödeme yapabilirsiniz.
www.turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra Firmalar > Elektrik > Şehir sekmelerini takip ederek hizmetlerimizden faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Evet, başkasına ait sözleşme için anlaşmalı bankalara otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer mevcutta aboneliğiniz varsa, tesisat numaranızı elektrik faturanız üzerinde görebilirsiniz. Tesisat numaranıza aynı zamanda Online Hizmetler Merkezi veya Enerjisa Mobil uygulamamız üzerinden giriş yaparak Müşteri Bilgileri sekmesinden ulaşabilirsiniz.
e-DEVLET ile ÖDEME
e-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra arama alanına 'Borç Bilgileri Sorgulama ve Borç Ödeme' yazarak ödeme menüsüne kolayca ulaşabilirsiniz. Ödeme yapacağınız şirketi seçerek borçlarınızı görüntüleyebilir ve ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.
444 4 372 numaralı Çağrı Merkezimizi arayabilir, daha önceki faturanızın üzerinde bulunan 10 haneli Sözleşme Hesap No ile borç sorgulamanızı yapabilirsiniz.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz.
Soru 4: Ödeme zamanı, ödeme miktarı ne şekilde yapılır? kadar aylık destek verilmektedir. Herhangi bir kuruma başvuru yapılmasına gerek olmayıp; hak sahiplerinin Kimlik Kartı ve elektrik faturası ile PTT şubesine gitmesi yeterlidir.
Elektrik faturası üzerinde yazan son ödeme tarihinde ödeme yapılmazsa tedarikçi şirketler tüketicilere ikinci bir bildirim yapar. Bildirimin yapıldığı tarihten sonraki 5 iş günü içinde ödeme yapılmamışsa tüketicilerin elektrik enerjisi kesilir.
Kullanılmamış ve boş durumdaki faturaların çalınması, ortadan kaybolması halinde durumun tutanakla kayıt altına alınması son derece önemlidir. Kaybolan belgeler eğer hiç kullanılmadıysa durum kolluk kuvvetlerine bildirilmeli ve vergi dairesine başvuru işlemi gerçekleştirilmelidir.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
Ne yapabilirim? Öncelikle faturanızın basılıp basılmadığını kontrol etmelisiniz. Online Hizmetler Merkezi veya Enerjisa Mobil uygulamamızdan giriş yapabilir ve 'Faturalarım' sekmesinden en son faturanızı görüntüleyebilirsiniz.
Bu hizmetten yararlanmak isteyen elektrik abonelerinin cep telefonlarına tüm operatörler için "ABONE boşluk İŞLETME KODU boşluk ABONE NUMARA"larını yazarak 4186 servis numarasına SMS göndermeleri kayıt olmaları için yeterli olacak.
Fatura ödeme işlemi bankalar aracılığıyla da gerçekleştirilebiliyor. Banka veya kredi kartı bilgilerini girmeden, bankanızın internet veya mobil şubesi üzerinden kolayca fatura ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Hak sahiplerimiz E-Devlet kapısı üzerinden "5543 ve Mülga 2510 sayılı İskân Kanunu Borç Sorgulama" hizmeti adı altında; borçlarına ait toplam borçlarını, ödedikleri tutarı, kalan taksit miktarı ve tutarlarını, ödeme tarihlerini takip edebileceklerdir.
E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ SORGULAMA
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
Bu hizmetten faydalanmak isteyen kullanıcılar, e-devlet kapısında yer alan kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile kimliklerini doğrulayıp sisteme giriş yaptıktan sonra, "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" hizmetini seçerek, "Kredi Limit ve Borç Bilgileri" veya "Çek Bilgileri" raporlarından birini talep edebilirler.
İster e-devlet üzerinden isterse bağlı bulunduğunuz il ve ilçedeki dağıtım şirketlerinin internet sitelerinden faturanızı sorgulamanız mümkün. Elinizde abone numaranız olduğu sürece elektrik faturanızı sorgulayıp, elektrik faturası tutarınızı öğrenmeniz çok kolay.
İkinci bildirime rağmen fatura bedeliniz bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmez ise elektriğiniz kesilir.Elektriğiniz kesilince, borcunuzu ödeyip elektriğinizi açtırırken ayrıca kesme –bağlama bedeli ödemeniz gerekmektedir.
Bilindiği üzere, elektrik faturaları PTT Şubelerinden, anlaşmalı banka şubeleri ve anlaşmalı ödeme noklarından yapılabiliyor. Peki, geciken elektrik faturası nereye ödenir? Gecikmiş faturalar, tahsilât anlaşması olan tüm bankalar tarafından tahsil edilebiliyor.
E-Devlet'e T.C kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra elektrik şirketinizin adı ile birlikte elektrik faturası borç sorgulama yazarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda buradan fatura ödeme işlemlerinizi de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Abone numarası çoğunlukla faturaların hemen üst bölümünde yer almaktadır. Ancak bazı faturalarda bu bilgi faturanın sağ üst kısmında bulunurken bazılarında ise alt tarafında yer alabilir. Abone numarasının özellikle çevrimiçi fatura ödemelerinde mutlaka bilinmesi gerekmektedir.
Aşağıdaki alana faturanızın sol üst kısmında yer alan 8 ile başlayan 12 haneli sözleşme hesap numaranızı girerek tesisat numaranızı hızlıca sorgulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri