Bildiğimiz gibi bonoda keşide yeri olması zorunlu unsurlardandır. Şayet keşide yeri yok ise senedi düzenleyenin adresi düzenleme yeri olarak sayılacaktır. Fakat olayımızda senet üzerinde keşide yeri olmadığı gibi senedi düzenleyenlerin adresleri de yazmıyor, bunun yerine borçluların TC Kimlik numaraları mevcut.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
Borçlunun isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Borçlu şirketse vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir. İleride borçlu şahsa ulaşma açısından sorunların yaşanmaması adına bu hususların eksiksiz yazılmasında ve bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesinde fayda vardır.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
İlgili 41 soru bulundu
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Senet günü geldiğinde ödenmemesi durumunda İlamlı İcra takibine konu edilebilecektir. Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir.
Son olarak senet üzerinde her iki tarafın da imzası yer almalıdır. İmzalar senedin sağ alt kısmında bulunan boşluğa atılmalıdır. Senedin ödenmesi hususunda kefil varsa, kefil her iki imzanın üzerine de birer imza atmakla yükümlüdür.
HMK'na göre dava dilekçesinde davalı için TC NO zorunluluğu yoktur.
Senetler kişiler arasında imzalandıklarından dolayı geçerlilikleri açısından herhangi bir noter onayına ihtiyaçları yoktur. Önemli olan senedin niteliği itibariyle sahip olduğu kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasıdır.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Senet iptal davası, zıyaa uğrayan bir senedin yetkili hamilinin hak kaybına uğramaması adına açılan bir davadır. Bu davada yetkili hamil olduğunu iddia eden kişi, senedin zıyaa uğradığını ispat ederek iptalini talep etmektedir. Mahkemece senedin zıyaa uğradığına kanaat getirildiği takdirde senet iptal edilir.
Zorla imzalanan senet, genel mahkemede hukuk davasıyla iptal edilebilir. Zorla imzalanan senedi iptal etmek isteyen kişi asliye ticaret mahkemesinde menfi tespit davası açmalıdır. Zorla senet imzalatma eylemi TCK kapsamında suç teşkil ettiği için ceza davasının da görülmesi muhtemeldir.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Senette Hapis Cezası Var mı? Ödenmeyen senet için hapis veya adli para cezası verilmesi mümkün değildir. Ancak borçlu icra müdürlüğüne giderek icra taahhüdü vermiş ise alacaklının şikayeti üzerine hapis cezası söz konusu olabilir. Taahhüdüne uyan borçlu için hapis cezası da verilmeyecektir.
Senetler adi ve resmi senetler olmak üzere ikiye ayrılır. Kırtasiyedeki senedin aynısı olmasına da gerek yoktur, senedin asli unsurlarını yazdığınız takdirde geçerli bir senet yapmış olursunuz.
Alacaklı olan taraf, alacağından vazgeçtiğinde icra dosyası doğrudan kapanır. Daha doğrusu alacaklı olan kişi icra dairesine giderek, alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile bildirir. Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur.
Öte yandan, bir icra takibi sürecinin memur veya sözleşmeli personelin sicil kayıtlarına işlenip işlenmeyeceği de sıkça sorulan bir sorudur. Ancak, net bir şekilde belirtmek gerekir ki, icra takibi süreci sicil kayıtlarına işlenmez.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Gerçek kişi borçluların senede tek imza ya da iki imza atması hukuki anlamda hiçbir farklılık doğurmamaktadır. Sonuç olarak senet üzerinde tek imza bulunması senedin geçerliliğini etkilemeyecektir. Tek imza bulunan senet de geçerlidir. Tek imzalı senet geçerlidir.
Senedin kısmen ödenmesi halinde de suçun işlenmesi mümkündür. Ödenmiş senet, senet sahibine iade edilmelidir. Senet sahibine iade edilmeyerek senede ilişkin ödenmemiş gibi işlemlerin yapılması halinde suç işlenmiş olacaktır. Suçun manevi unsuru olarak suç ancak kastla işlenebilmektedir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Borçlunun borcunu ödememe konusunda ısrar etmesi halinde ise icra işlemi söz konusu olur. Senet borcu icra takibi işlemleri; banka hesabına bloke, maaş hesabına bloke, maaş haczi ve eve haciz şeklinde gerçekleştirilir.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri