Kıbrıs'tan araç alabilmek için oturma belgesi / muhaceret sahibi olmak gerekir. Bir yıl içinde 185 gün Kıbrıs'ta kalmış olma şartı da vardır. Oturma izni olan ve 1 yıl içinde 185 gün Kıbrıs'ta kalmış olanlar devir işlemleri için öncelikle muhtarlığa gitmelidir.
KKTC ve TC Vatandaşları Çipli Kimlikleri ile araçlarını Türkiye'ye götürebilir.
Yabancı plakalı araçların ülkemizde kalma süresi 24 ay yani 2 yıldır. Eskiden yabancı plakalı araçların ülkemizde kalış süreleri 6 ay ile sınırlı iken son yıllarda gidilen düzenleme ile bu süre 2 yıla kadar çıktı.
Kıbrıs'ta ÖTV'nin olmadığını ve araba fiyatlarının Türkiye'ye göre daha uygun olduğundan bahsettik.
Türk vatandaşları gümrükten araç satın alabilir, Miras yoluyla kendisine kalan bir aracı gerekli mevzuatlara uygun şekilde ülkeye getirebilir, Türkiye'ye turistik gezi veya iş gezisi sırasında yabancı plakalı araç ülkeye getirilebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yurt dışından araba getirme konusunda kendilerine izin verilecek kişilerin bir yıl içerisinde en az 185 günü yurt dışında geçirmiş olması gerekir. Sürenin bir gün dahi eksik olması koşul yerine gelmeyeceği için araç getirmeye engel teşkil eder. Söz konusu sürenin kesintisiz olması gerekmez.
Vergisiz araç almaya hak kazanan yabancılar, diğer yabancılardan da mavi plakalı ikinci el araç satın alabiliyor. Mavi plakalı araçlar ÖTV'den (ÖTV) ve Katma Değer Vergisinden (KDV) muaftır. Ancak muafiyet, yıllık yol vergisini veya bandrol vergisini kapsamaz.
Kıbrıs'tan araç alabilmek için oturma belgesi / muhaceret sahibi olmak gerekir. Bir yıl içinde 185 gün Kıbrıs'ta kalmış olma şartı da vardır. Oturma izni olan ve 1 yıl içinde 185 gün Kıbrıs'ta kalmış olanlar devir işlemleri için öncelikle muhtarlığa gitmelidir.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir. 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.
KKTC Araç Muayene Tarihleri 2023
Her yıl KKTC ulaştırma bakanlığı tarafından muayene tarihleri açıklanır, iş araçları her yıl, sivil araçlar 2 yılda bir muayene yapılır. Araçları muayene için polis karakolları görevlidir.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
KKTC Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konususnda bu husus mevcut olmakla birlikte 67'nci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan KKTC vatandaşı Kabul edilmektedir. Bu kişilerin ek olarak başka bir şart sağlaması gerekmemektedir.
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
Kişinin taşıtını süre sonu olan 09.01.2023 tarihine kadar yurtdışı etmesi gerekir ve yeniden Türkiye'ye taşıt getirebilmek için en az 185 gün süreyle fiilen yurtdışında bulunması gerektiğinden, 14.07.2023 tarihinden önce Türkiye'ye taşıt getiremez.
1 milyon lira olan bir otomobil yaklaşık 376 bin TL ÖTV'si var. Yenilenmesi durumunda 376 bin TL ÖTV ödemeyecekler. Ticari koltuklu araçlarda ÖTV oranı yüzde 15. Panelvan araçlarda içinde koltuk olmayan araçlarda bu oran yüzde 4.
Buna göre, motor silindir hacmi 1,6 cm³'ü geçmeyen araçlardan vergisiz fiyatı 120 bin TL'den düşük olanlara %45 ÖTV uygulanırken, 120-150 bin TL arasındakilere %50, 150-175 bin TL arasındakilere %60, 175-200 bin TL arasındakilere %70 ve 200 bin TL'nin üzerinde olanlara %80 oranında ÖTV uygulanmakta.
BUGÜN SATILSA 908 BİN TL
Öyle ki, aracın vergisiz fiyatının maksimum 700 bin TL olduğu göz önüne alındığında, bu fiyatın üzerine yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV eklendiğinde 908 bin TL'lik oldukça avantajlı bir fiyat çıkıyor.
Polis ve itfaiye araçları. AB 999 (yeşil zemin üzerine siyah karakterler). Harflerin başında “CD” veya “CC” (büyükelçi/konsolosluk araçları) harfleri bulunur. İki harf ve üç rakamdan oluşur.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kıbrıs'a gitmesi için pasaport alması gerekmiyor. Ancak pasaport ile giriş yapmak Kıbrıs üniversite okuma şartları arasında yer alıyor.
Ada olması nedeniyle kara yolu ulaşımı için uygun olmayan Kıbrıs'a arabayla gidiş ise düzenlenen vapur seferleriyle mümkün hale gelir. Araçlarla birlikte binilebilen feribotlar, Türkiye'nin Mersin ilçesindeki Taşucu'ndan kalkış yapar.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve Türk Mevzuatına göre vergisiz otomobil alabilecek kişiler arasında; 1, 2, 3 ve 4. sınıf Dışişleri Bakanlığı kimlik kartına sahip olanlar (CD-B Plaka) / (MA/MZ Plaka). NATO ile ilişkili yabancı personeller (MA/MZ Plaka).
Yurt Dışından Araba Getirmek İçin Gümrük Vergisi Ne Kadar? Aracın motor hacmine göre değişen ÖTV miktarı araç fiyatına eklendikten sonra bu toplam bedelin %18 kadarı KDV olarak ödenir. Bunlar dışında Gümrük Vergisi adıyla bir vergilendirme yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri