İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği üyesi devletlerin vatandaşlarının da Kuzey Kıbrıs'ta yabancı statüsünde yer aldıklarını belirtmemiz gerekir. Bununla birlikte Kıbrıs'ta yabancılar için ev alma şartları çok sert değildir. KKTC'de yabancı ülke vatandaşları ev veya arsa satın alabilmektedirler.
"Kıbrıs vatandaşı olmasanız bile, KKTC'de ev sahibi olmanız mümkün. Satın alma süreçleri yerli yatırımcıların süreçleriyle oldukça benzer ve çok kolay. Kıbrıs'ta ev sahibi olmak için öncelikle satın almak istediğiniz eve ait peşinat tutarını ödeyip, sözleşmeyle birlikte resmi başvuruda bulunmanız gerekiyor.
KKTC'den Ev Alma Şartları
KKTC, Türkiye'den bağımsız bir devlet olduğundan Kıbrıslı olmayan kişileri yabancı statüsünde kabul eder. Kıbrıs'ta ev alma şartlarının başında yalnızca bir adet gayrimenkul sahibi olabilme hakkı gelir. Bir ailenin içerisindeki her kişi, kendi üzerine bir taşınmaz alabilir.
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
52/2008 numaralı Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancıların) Yasası'nın 9. maddesi, yabancı gerçek veya tüzel kişilerin, Bakanlar Kurulu'ndan satın alma izni almaları koşuluna bağlı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde taşınmaz mal edinebileceğini belirtmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kuzey Kıbrıs'ta mülk satın almak yönetmelikler açısından güvenlidir. Kuzey Kıbrıs'ta emlak mülkiyet hakkına sahiptir. Bu durum, gayrimenkulünüz üzerinde tam mülkiyet haklarına sahip olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca Kuzey Kıbrıs'ta mülk sahiplerinin vefatının ardından aile bireylerine miras kalmaktadır.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
Hangi Avrupa Ülke Ev Alınca Vatandaşlık Veriyor? Ev alınca vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri; Malta, Letonya, ispanya, Portekiz ve Yunanistan'dır. Karadağ, İrlanda ve Makedonya Avrupa Birliği'nde yer almayıp Avrupa Kıtası'nda yer alan ve gayrimenkul karşılığı vatandaşlık veren ülkelerdir.
Kuzey Kıbrıs'ta Oturum İzni Türleri
Kısa dönem ikamet izni her seferinde en fazla bir yıl süreyle verilmektedir. Aile ikamet izni en fazla iki yıl; öğrenci ikamet izni her defasında ve eğitim süresine göre iki yıl; 60 yaş üstü yabancılar için oturum izni ise her seferinde en fazla üç yıl süreyle verilmektedir.
İkamet izni başvuruları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine girişte verilmiş olan vize süresinin başlangıcından itibaren en geç otuz gün içerisinde başvuran yabancıların ikamet adresinin bulunduğu bölgeden sorumlu İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliğine yapılır.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
Kuzey Kıbrıs'ta Daimi Oturma İzni Başvurusu
Yıl boyunca Kuzey Kıbrıs'ta sürekli bulunmuş olmak (ülke dışında 40 günden fazla kalmamak şartıyla) Altmış yaşından büyük olanlara 3 yıllık daimi oturma izni yeterli olacak, altmış yaşından büyüklerde 6 yıllık daimi oturma izni gerekli olacaktır.
KKTC'de yerleşik durumda olan KKTC ve T.C. vatandaşlarına konut kredisi kullandırılabilecektir.
A. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye'de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez.
Yabancı ülke vatandaşları, kanuni çerçevede Türkiye sınırları içerisinde yer alan işyeri yahut konut olarak kullanmak üzere gayrimenkul satın alabilmektedir. Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul satın almasının kanuni zemini 2644 sayılı Tapu Kanunu madde 35'e dayanmaktadır.
KKTC'ye nüfus cüzdanı ile giriş yapan bir Türk vatandaşı 30 günlük turist vizesine sahiptir. Ancak bu süreyi uzatmak isteyen T.C. vatandaşları ülkeye girişte verilen 30 günlük vize süresi bitmeden İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesine başvurmalıdır.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00.- Türk lirası (Brüt) olarak 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girecektir."
Vatandaşlığı kolay alınan ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Portekiz vardır. Bu seçenekler vatandaşlık alması kolay ülkeler olarak karşımıza çıkar. Ancak en kolay vatandaşlık alınan ülkeler arasından Portekiz açık ara birinci konumdadır.
Mütekabiliyet Yasası (uluslararası antlaşmalarda karşılılık ilkesi) gereğince yabancılar ülkemizden ev satın alabilirken, Türk vatandaşları da yurt dışından ev satın alma hakkına sahip oluyor.
ÖN İZİN ALMADAN KKTC'DE ÇALIŞABİLİR MİYİM? KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen ön izin olmadan ülkeye giriş yapan TC uyruklu kişiler hiç bir işyerinde istihdam edilemez.
KKTC'de Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır? KKTC'de oturma izni almak isteyen yatırımcılar için vizeyle giriş sonrasında en geç 30 gün içinde bulunulan bölgedeki İlçe Polis Müdürlüğü Muhaceret Amirliği'ne başvurulmalıdır. Başvuruların yapılması sonrasında en geç 10 gün içerisinde değerlendirmesi yapılmaktadır.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00- Türk lirası (Brüt) olarak 1 TEMMUZ 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girmiştir."
Tahsis koçan – tahsis tapu 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrası, Türkiye'den gelip adaya yerleşenlere devletin verdiği gayrimenkuller için çıkan tapu çeşidi. Yani tapunun garantisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Genelde Kuzey'de kalan Rum malları tahsis koçanlı olarak geçiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri