TCDD'de görev yapan makinistlerin aldıkları maaşlar, 4.250 TL ile 7.250 TL arasında değişiklik gösterir.
eleman.net verilerine göre, Makinist 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 51.100 TL maaş alıyor. Makinist, 2024 yılında en düşük 28.400 TL alırken, en yüksek 84.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Makinist, Temmuz 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alıyordu.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Tren Teşkil İşçisi maaşı aylık ortalama 49.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Tren Teşkil İşçisi maaşı 39.600 TL iken, en yüksek ise 59.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Tren Sürücüsü / Vatman maaşı aylık ortalama 41.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Tren Sürücüsü / Vatman maaşı 33.300 TL iken, en yüksek ise 71.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Tren teslim ve tesellüm süresi dahil edildiğinde Makinist personel hariç merkezde 12,5 saat süre geçirmektedir. Emrin kendi merkezinde dinlenme süresi 11 saat olarak düzenlenmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olmadığı hallerde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir demiryolu eğitim merkezinden tren makinistin ulusal yeterlilik ve meslek standartlarında belirtilen hususlara göre düzenlenen, tren makinist temel eğitim programını başarılı bir şekilde tamamlayarak katılım belgesi almış ...
Devlet Demiryollarında çalışan makinistler devlet memuru olarak çalışır. Memurların sahip olduğu yasal haklara sahip olurlar.
Makinist Olmak için Kaç Puan Gerekir? Makinist olmak için TYT sonucuna göre hesaplanan Raylı Sistemler Makinistliği taban puanı 201,11447 olarak belirlenmiştir.
Makinist, bir trenin yönetimini üstlenerek yolcu veya yük taşır. Makinistler; trenin yönü ve frenlerini kontrol ederek güvenli bir şekilde seyahat etmek için gereken tüm yolları uygular. Seyahat sırasında meydana gelen herhangi bir soruna hızlı bir şekilde müdahale etmek de makinist sorumlulukları içerisindedir.
Makinist olmak için STCW belgelerine, sağlık yoklama belgesine ve en az makine zabiti yeterliliğine sahip olmak gerekmektedir. Türkiye'de tren makinisti olarak çalışabilmek için KPSS'den yeterli puanı almak ve merkezi atama ile atanmak gerekmektedir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.700 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Demiryolu Mühendisi maaşı 33.500 TL iken, en yüksek ise 55.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Polis Memuru maaşı aylık ortalama 48.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Polis Memuru maaşı 38.800 TL iken, en yüksek ise 100.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Sermayesinin %50'si TCDD, %40'ı Türksat ve %10'u Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olmak üzere tamamı devlete aittir.
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
Raylı Sistemler Makinistlik taban puanları 4 yıllık bulunmaz çünkü bölüm bir ön lisans bölümüdür. Bunun yanı sıra adaylar, Raylı Sistemler Makinistliği bölümünden mezun olduktan sonra DGS'ye girip dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli kişiler makina zabiti eğitimine katılarak, 3000 KW ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.makinist) olarak çalışabilirler.
Makinist olmak için öncelikle gerekli eğitimlerin alınması şarttır. Üniversitelerin Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi ve Otomotiv Teknolojisi gibi önlisans programlarını bitirmeleri gerekmektedir.
Makinist, bir trenin yönetimini üstlenerek yolcu veya yük taşır. Makinistler; trenin yönü ve frenlerini kontrol ederek güvenli bir şekilde seyahat etmek için gereken tüm yolları uygular. Seyahat sırasında meydana gelen herhangi bir soruna hızlı bir şekilde müdahale etmek de makinist sorumlulukları içerisindedir.
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi iş imkânı açısından Türkiye Cumhuriyeti Demir Yolları'ndan ve çeşitli metro ulaşım hizmetlerinden bahsedilebilir. Mezunlar, farklı bölümlerde tekniker olarak görev alabilir. Asansör teknik elemanı, kondüktör, operatör ya da makinist pozisyonlarında çalışabilir.
Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir. Tren sürücüsü, vatman, tramvay ve metroları kullanan kişidir.
Tren ve Tramvay Makinisti Olmak için Gerekenler
Bu işi yapmak için öncelikle, makinistlik ile ilişkili ön lisans bölümlerinde eğitim almak gerekir. Daha sonra, tecrübe kazanarak profesyonelleşme sağlanabilir. Tren ve tramvay makinisti olmak için aşağıdaki kriterlere sahip olunmalıdır.
Tren Makinisti alımları önlisans mezunu ve lisans mezunu adaylar arasından yapılacağı için adayların 2022 yılında yapılmış olan KPSS önlisans için P93 puan türünden ve lisans mezunları için P3 puan türünden en az 60 puan almış olmaları gereklidir.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı 60 ve üzeri olan adaylar için İŞKUR aracılığıyla 199 makinist işçisi alımı gerçekleştireceğini duyurdu. 17 farklı ilde yapılacak olan alımlar için başvuru sürecinin detaylarını açıkladı.
Makinist olmak isteyen kişilerin TCDD tarafından dönemsel olarak açılan makinist başvurularını takip etmeleri gereklidir. İlgili başvuru tarihlerinde yapılan başvurulardan sonra İŞKUR tarafından yürütülen başvuru süreci başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri