c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre, ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 5.5 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir.
(4) İskân edilen katların iç yüksekliği, asma katlar hariç 2.60 metreden, asma katlarda ise 2.40 metreden az olamaz.
Türkiye'de standart tavan yüksekliği 3 metre; zemin kaplaması da bu yüksekliğe dahil, yani aslında standart apartman dairesi kat yüksekliği 3 metre. Zemin genellikle 30 cm kadar bir alanı işgal ettiği için de bugün şehir merkezlerindeki apartman dairelerinde çoğunlukla karşılaştığımız tavan yüksekliği 2.70 metredir.
Asma katlar iç yüksekliği 2.40 m. den az olmamak, yola bakan cephe veya cephelere 3.00 m. den fazla yaklaşmamak üzere yapılabilirler. 18) Normal kat: Zemin ve bodrum katların dışında kalan kat veya katlardır.
İlgili 17 soru bulundu
Binanın herhangi bir katının döşeme üstünde bir üstteki katının döşeme üstüne kadar mesafesine kat yüksekliği denir. Kat yüksekliğine katın tavan kalınlığı da dahildir.
Yol genişliği (metre) (Bodrum kat hariç) (Bodrum kat hariç)
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Bitişik ve blok nizam yapıların dışında kalan parseller için zemin katlar için kat yüksekliği azami 4 metre, diğer katlar için 3 metredir. Ayrık nizam yapılarda, tamamı konut için kullanılması şartıyla, zemin katlar için azami 4 metre, diğer katlar için 3.80 metre olarak yönetmelikle belirlenmiştir.
Bodrum kat yüksekliği (2.40) m.'den, zemin kat yüksekliği (2.70) m.'den fazla olamaz.
Tavan; Yağlı veya plastik boya olmalıdır. Tavan yüksekliği 3.50 - 4m olmalıdır.
Seçilen bina modelleri, 6.00x18.00 m taban oturumunda ve Ülkemizdeki genel yapı stokunu dikkate alarak 6 katlı (18.00 m), 8 katlı (24.00 m), 10 katlı (30.00 m) ve 12 katlı (36.00 m) yüksekliklerinde tasarlanmıştır.
Kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Genel olarak kat yükseklikleri; ticaret bölgelerinde zemin katlarda 4,50 m., diğer katlarda 3,80 m., konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4,00 m., diğer katlarda 3,20 m. kabul edilir.
4 Metre fazla sanki, 3,5 metredir en fazla diye düşünüyorum, 5 katlı bina da giriş katıyla(toplam 6 kat girişle) beraber 21-22 metre yüksekliğindedir ortalama olarak. Aynen öyle. Kat başı 3.5 metre standarttır.
6.50m – 9.50m – 12.50m – 15.50m …. 45.50m gibi sayılardır. Binanın maksimum yüksekliğini gösterir. 0.50m çatı payı olup, asıl rakam hep 3m katlarıdır. Zira kat başına 3m verilirse sırasıyla 2 kat – 3 kat – 4 kat – 5 kat….15 kat olarak anlaşılır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre bina yüksekliği, yapılar için kot noktasından saçaklara kadar olan yüksekliği ifade eder. Tamamlanan yapılar, imar planı ve yönetmelikte geçen bilgilerle eşleşmelidir.
2.6- Zemin katı ticaret olarak projelendirilip asma kat yapılmak istenen parsellerden 5 katlı (15.50 m), 6 katlı (18.50) ve 7 katlı (21.50) yapı yüksekliğine sahip olanların yapı yüksekliklerine 1 metre eklenir.
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
Uygulama imar planında aksine bir hüküm yoksa bina derinliğinin 7.00 metreden az çıkması ruhsat düzenlenmesine engel değildir.
İki asansör zorunluluğu 10 kat ve üzeri binaları kapsayacak.
Yapı perdeli, çekirdekli, çerçeveli sistem olarak düzenlenmiştir. Bina kat yükseklikleri 3 m olarak alınmıştır. Toplam bina yüksekliği 45m'dir.
Ancak kat sayısını hesaplarken, tüm betonarme döşemeleri saymak gerekir. Örneğin; bodrum + zemin + 7 kat + çatı katı olan bir proje toplamda 10 katlıdır ve ortalama 100 cm kalınlığında radye temeli olmalıdır.
Zemin ve birinci kat genellikle apartmanın tesisat problemleri ile boğuşan katlardır. Güvenlik açısından da apartmanın riskli bölgeleri bu katlardır.
Binalar, temel konumunda bulunan ve kot farkı ile bahçe katında bulunabilen ya da daha alt seviyede bulunan bodrum katı üzerinde bulunan ve giriş katta ifade edilebilecek zemin kat daireler ile başlıyor.
Binanızın projesinde zemin kat, bodrum kat göründüğünden dolayı, sizin 1.katınızda zemin kat olarak görünmektedir. Bununla ilgili Tapuda bir değşiklik yapamazsınız. Çünkü verilen imar projesinde zemin kat bodrum görünüyor, sizin 1.katınızda projesinde zemin kat göründüğünden dolayı tapunuzda zemin kat yazmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri