Toplam 1200 askeri personelin bulunduğu TCG Anadolu'da, 30 yataklı hastane ve 2 ameliyathane yer alıyor.
Uçuş güvertesinin yer aldığı gemiye aynı anda 6 helikopter iniş ve kalkış yaparken, SİHA'lar da konuşlanabiliyor. 1200 askeri personelin bulunduğu TCG Anadolu'da, 30 yataklı hastane ve 2 ameliyathane yer alıyor.
İspanyol Juan Carlos I sınıfı amfibi hücum gemisinin prototipi üzerinde geliştirilen TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip. Deplasman ağırlığı 28 bin tona ulaşan geminin 6 adet kalkış ve iniş noktası bulunuyor.
Gemi hangarda 25 adet, uçuş güvertesinde 6 adet AV-8B Harrier ve F-35B tipi savaş uçağı taşıyabilme kapasitesine sahiptir. Uçuş güvertesi ile hangar arasında iki adet; biri pupada, biri geminin sancak tarafının köprü önünde asansör bulunmaktadır.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
İlgili 15 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden hizmet giriş belgesi ve komutan flandrasını alan TCG Anadolu Komutanı Deniz Kurmay Albay Erhan Albayrak, ant içerek gemiyi teslim alıp göreve başladı. Personellerin gemiye sevk edilmesi sonrası TCG Anadolu'ya komutan flandrası toka edildi.
Bir uçak gemisi değil çıkarma gemisi olan TCG Anadolu'nun güverte uzunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-16 tipi uçakların iniş ve kalkışı için yeterli değil.
Projenin toplam maliyeti, 1,250 milyar avro olarak tahmin ediliyor. TCG Anadolu'nun tasarım, inşa, sistem entegrasyonu ve teslim süreçleri Sedef Tersanesi'nin sorumluluğunda yürütülmekteydi.
TCG Anadolu Türkiye tarafından, İspanya'ya ait olan Juan Carlos (L-61) sınıfında tasarlandı. 2010 yılında İspanya Deniz Kuvvetleri için aktif görevlere başlayan Juan Carlos, çok Maksatlı Amfibi Gemi (LHD) olarak üretildi.
Uçak gemisi dünyada bu güne kadar üretilmiş en pahalı savaş gemisi olma özelliği taşıyor. ABD'nin 12.9 milyar dolara mal olan yeni uçak gemisi USS Gerald Ford, eylül ayında donanmaya katılıyor. Uçak gemisi dünyada bu güne kadar üretilmiş en pahalı savaş gemisi olma özelliği taşıyor.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarından sonra Doğu Akdeniz'e yönlendirme kararı aldığı USS Gerald R. Ford uçak gemisi grubunun bölgeye ulaştığını açıkladı.
USS Gerald R. Ford ayrıca deniz platformlarının hava ve füze saldırılarına karşı korunmasını amaçlayan Rolling Airframe Missile (RAM) Sistemi'ne de sahip. 'Naval Technology' adlı internet sitesine göre gemi, yaklaşık bin mil menzile sahip F-35 savaş uçaklarının da aralarında bulunduğu 90'a kadar uçak taşıyabiliyor.
Gemi mürettebatı 93 kişidir, 106 kişilik mürettebat kamarası vardır. Heybeliada, arama ve navigasyon radarlarını, elektronik savaş kıyafetlerini, silahları, karşı önlemleri, iletişim cihazlarını, su altı ve yerleşik sensörleri kontrol eden GENESIS savaş yönetim sistemi ile donatılmıştır.
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor.
Savaş gemilerimizin yaklaşık maliyetleri: - TCG Anadolu: 1.4 milyar $ - TF-2000 Destroyeri: 1 milyar $ (?) - Reis Sınıfı Denizaltı: 500 milyon $
TCG Anadolu, hava aracı taşıyıcı sınıflandırmasında, dikine iniş yapabilen uçak tedarik edilmesi durumunda STOVL tipi hafif uçak gemisi, mevcut durumda ise helikopter gemisi olarak adlandırılır.
İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edilen TCG Anadolu'nun yerlilik oranının yaklaşık yüzde 70 olduğu açıklandı. Savunma Sanayii Başkanlığı'na göre dünyada bu ölçekte bir gemiye sahip sadece 12 ülke var.
Eurofighter Typhoon'un satın alma maliyeti yaklaşık 90 milyon dolar. F35'in 115.5 milyon dolar, F16'nın ise 18 milyon dolar seviyesinde.
Ekim 2021'de Türkiye, 40 adet F-16 Block 70 almak ve hâlihazırda envanterde bulunan 80 F-16 Block 50'yi modernize etmek için ABD'ye talep mektubu iletti.
Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde 3 sınıf fırkateyn bulunuyor. Bunlar Yavuz, Barbaros ve Gabya sınıfı Fırkateynler. İstif sınıfı yerli firkateynlerin üretimi ise üç gemi için aynı anda devam ediyor.
DÜNYA HABERLERİ
Eyfel Kulesi'nden daha uzun olan 18 güverteli yolcu gemisi, Fransa'nın Saint-Nazaire kentindeki Chantiers de l'Atlantique tersanesinde inşa edilirken, 6 bin 988 misafir ve 2 bin 300 mürettebat kapasitesiyle dünyanın en büyük gemisi haline geldi.
2 Kasım 2023
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Sarayburnu'nda ziyarete açıldı.
Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde inşa edilen TCG Anadolu, 230 metre uzunluk, 32 metre genişlik ve 9 bin 200 metrekare büyüklüğe sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri