Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vasi olan kişi dava açabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vasi olan kişi dava açabilir mi?

Vasi, vesayeti altındaki kişinin taraf olduğu davalarda onu temsil eder. Ancak vasi, yalnız vesayet kararı ile vesayeti altındaki kişi adına davayı kabul edemez. Vasinin vesayeti altındaki kişiye karşı açılan davayı kabul edebilmesi için, vasiye sulh mahkemesi tarafından izin verilmiş olması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Vasi Kısıtlıya dava açabilir mi?

Vesayet dairelerinin yetkilerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla vasi, vesayet altındaki kişiyi bütün hukukî işlemlerinde temsil eder (TMK 448/1). Bu hüküm nedeniyle vasi kısıtlının kanuni temsilcisidir. Vasi kanuni temsilci olsa da kısıtlı adına doğrudan dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Vasi olan kişi boşanma davası açabilir mi?

Vasi atanan eş, kısıtlı olan eşine boşanma davası açmasında bir engel yoktur. Ancak boşanma davasında eşlerin menfaatleri çatışacağı için kısıtlı olan eşe temsil kayyımı atanması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arenahukuk.com

Vesayet altındaki kişi neler yapamaz?

Vesayet altındaki kişi adına kefil olmak, vakıf kurmak ve önemli bağışlarda bulunmak yasaktır. Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahipse, vasi önemli işlerde karar vermeden önce olanak ölçüsünde, onun görüşünü almakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kyhukuk.com.tr

Vasinin yetkileri nelerdir?

Vasi, kısıtlıyı korumak ve bütün kişisel işlerinde ona yardım etmekle yükümlüdür. Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde vasi, koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasına ilişkin hükümlere göre kısıtlıyı bir kuruma yerleştirebilir veya orada alıkoyabilir ve durumu derhal vesayet makamına bildirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: efeshukuk.com

VESAYET DAVASI VE VASİ TAYİNİ(ATANMASI)

İlgili 15 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vasiye dava açılabilir mi?

Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir. Bu durum dava şartı olup, dava açıldıktan sonra da gerçekleştirilebilir. /Yargıtay Kararları /Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.ayguneshukuk.com

Vasi davayı kabul edebilir mi?

26.11.2014 tarihli celsede davayı kabul ettiğini bildirmiştir. Vasi, vesayeti altındaki kişinin taraf olduğu davalarda onu temsil eder (TMK m. 448). Ancak vasi, yalnız vesayet kararı ile vesayeti altındaki kişi adına davayı kabul edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Vasi Kısıtlının bankadaki parasını çekebilir mi?

Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Vasi borçlardan sorumlu olur mu?

Vasi Borçlardan Sorumlu Olur mu? Vasinin vesayet altındaki kişinin borçlarından sorumlu tutulup tutulamayacağı mahkeme kararıyla belirlenir. Bu noktada vasisi olunan kişinin borçlanma esnasındaki kısıtlılık ve reşitlik durumu belirleyici olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi hangi hallerde mahkemeden izin alır?

Vesayet mahkemesinden izin alınan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Ödünç verme ve alma.
  • Kambiyo taahhüdü altına girme.
  • Yönetim sınırlarını aşan yapı işleri.
  • Taşınmaz alım ve satımı
  • Vesayet altındaki kişinin bir meslek veya sanatla uğraşması
  • Çıraklık sözleşmesi yapılması
  • Borç ödemeden aciz beyanı

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Vasi olan kişi miras alabilir mi?

Vasi miras alabilir mi? TMK m. 462'ye göre vasi, kısıtlının adına mirasın paylaştırılması ve miras payının devri için sözleşme yapabilir. Miras ile ilgili işlemler için vasi sulh hukuk mahkemesinden izin almalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Vasisi olan kişi nasıl boşanır?

Vasi Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilir Mi? Vasi olan kişinin anlaşmalı boşanma davası açması mümkün değildir. Açılan bir anlaşmalı boşanma davasını da kabul etmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Vasi kendi adına araç alabilir mi?

Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasimkartal.av.tr

Vasi kararı ne kadar süre geçerlidir?

Vasi, Kanun'un 456'ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aile.gov.tr

Vasi duruşmaya gelmezse ne olur?

Vasi Adayı Mahkemeye Gitmezse Ne Olur? 6100 sayılı yürürlükteki Hukuk Muhakemeleri Kanununun 150. maddesinde; “Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi kararını kim verir?

Görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesi(vesayet makamı) olarak düzenlenmiştir. Vesayete ilişkin davalar, basit yargılama usulüne tabi olup hasımsız olarak açılmaktadır. Basit yargılama usulüne tabi olduğundan adli tatil boyunca süreler işleyecektir. Vasi tayin edilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Vasi olan kişiye icra gelir mi?

Yürürlükteki Kanunun 430 uncu maddesine göre, vesayet makamı olan sulh mahkemesi vasi tutuklatabilir ve mallarını haczettirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasi olan kişi ne gibi haklara sahiptir?

Vasi, vesayeti altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliğine özen gösterme, onu temsil etme ve malvarlığını yönetme görevlerini ifa etmekle yükümlüdür (TMK. m.445/I; 447-448). Ancak, vasi, vesayet altındaki kişi adına, kefil olamaz, vakıf kuramaz ve önemli bağışlar yapamaz (TMK.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Vasi ücretini kim öder?

Vesayet altındaki kişinin malvarlığı yok ise, bu kişiye vasi bulmak ya da vasi bulunsa bile, kendisine ücret ödenmediği için vasinin işleri gereği gibi ifa etme(si) mümkün olmamaktadır. Bu sakıncaları gidermek üzere bu durumda vasinin ücretinin Hazine tarafından karşılanması kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilhanhelvacidersleri.com

Vasi Kısıtlının evini satabilir mi?

Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozansoylu.av.tr

Vasi Kısıtlının aracını satabilir mi?

Sulh Mahkemesi vasinin taleplerini, gerekçelerini ve kısıtlının göreceği faydaları uygun gördüğü takdirde mal satışına izin verebilir. Kısıtlının bu satışlardan herhangi bir zarara uğramayacak olması da önemli bir şarttır. Bu koşullar altında vesayet makamı, satış talebini kısmen ya da tamamen onaylayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi olarak kredi çekebilir mi?

Uygulamada kimi zaman vesayet altındaki kısıtlının vasisinin bilgisi dâhilin de banka kredisi alarak, taksitli mal alımı yaparak, kendisini borçlandırıcı işlemlere sokması halinde bu işlemlerin iptal edilip edilmeyeceği merak konusu olmaktadır. Vasinin bilgisi dâhilinde yapılan işlemlerin iptali mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bebeko.com.tr

Vasilik 408 ne demek?

Türk Medeni Kanunu'nun 404. maddesi kapsamında velayet altında bulunmayan küçükler ile 405, 406 ve 407. maddeleri kapsamında kısıtlama hâli olan erginler adına vasi atanması mümkün bulunmaktadır. Kanunun 408. maddesinde ise kişinin kendi isteğiyle vesayet altına alınması hususu düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Vasi olan kişi ev satabilir mi?

Vasiler Satış Yapabilir mi? Vasinin satışa izin davası açarak görevli ve yetkili mahkemelerden onay alması durumunda satış yapılması mümkündür. Eğer satışa konu olan mallar taşınır nitelikteyse sadece vesayet makamı izni yeterli olur. Taşınmaz malların satışı söz konusu olduğunda denetim makamı onayı da gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Vasi avukat tutabilir mi?

Vasi, hükümlü adına onun işlemlerini yürütür. Vasi atanmadan, hükümlü vekalet veremez, dava açamaz, kanun yollarına başvurmaz, alım satım yapamaz. Vesayet ilişkin kurallar 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (396-425. maddelerde düzenlenmiştir.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: chukuk.com
Önceki makale
Elma göze iyi gelir mi?
Sonraki makale
Sistematik risk ölçüsü nedir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT