Resmi belge, bir kamu görevlisi tarafından görevi gereği olarak düzenlenen yazıyı ifade etmektedir. Bu itibarla, düzenlenen belge ile kamu görevlisinin ifa ettiği görev arasında bir irtibatın bulunması gerekir.
Resmi Belge, Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelere resmi belge denilmektedir.
belgeler, hisse senetleri, tahviller ve vasiyetnameler resmi belge hükmünde belgeler olarak belirlenmiştir. 6100 Sayılı Kanun.
Mahsus evrak, özellikle belli bir konuda delil olarak düzenlenen resmi belgedir. Örneğin, noterden verilen vekaletname, mahkeme ilamı, icra dairesi ödeme emri, nüfus cüzdanı, pasaport, araç ruhsatı vs. gibi evraklar mahsus evrak niteliğindedir.
Resmi belgede sahtecilik seçimlik hareketli bir suçtur, maddede sayılan eylemlerden bir tanesinin işlenmesi ile suç tamamlanmış olur. Bu seçimlik hareketler; bir resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek ve sahte resmi belgeyi kullanmak, şeklindedir.
İlgili 18 soru bulundu
Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Paraya Çevrilir Mi? Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezalarında çevrilmektedir. Ancak resmi belgede sahtecilik suçundan verilecek cezanın sınırı nedeniyle faile verilecek ceza adli para cezasına çevrilemeyecektir.
Resmi belgede sahtecilik suçu, Türk Ceza Kanunu'nun “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir. Bu suç ile korunan hukuki değer, “belge” ile kastedilene bağlıdır. Yani belge ile gerçekleştirilecek sahtecilik sonucunda bir şahsa, bir topluluğa veyahut direkt olarak devlete yönelik olabilir.
Kamu güvenine karşı işlenen suçlar başlığı altında düzenlenmiş olmasının bir gereği olarak şikayete bağlı bir suç değildir. Resmi belgede sahtecilik suçunun faili herkes olabilir. Ancak suçun faili kamu görevlisiyse verilecek ceza artırılarak verilecektir.
Evrakta sahtecilik suçunda adli para cezası
Bu suç için öngörülen ceza hapis cezasıdır. Ancak yalan beyan hususuna değinecek olursak, kişi bir resmi belgeyi düzenleme yetkisi olan kamu görevlisine yalan ifadelerde bulunarak onu yanılttığı halde cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Dava zamanaşımını kesen hallerin söz konusu olması halinde, dava zamanaşımı süresi TCK Madde 67/4'te; “Bu süre en fazla yarısı kadar uzar.” şeklinde düzenlendiği için, resmi evrakta sahtecilik suçunun dava zamanaşımı süresi en fazla 12 yıldır.
Kamu kurumlarının, kendi aralarında, tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar ve gerçek kişilerle çeşitli amaçlarla yaptığı yazılara resmi yazışmalar denir.
Suça ilişkin ihbar veya şikayet, Cumhuriyet Başsavcılığı'na veya kolluk makamlarına yapılabilir (5271 S. K. m. 158) . Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikayet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir (5271 S. K. m. 158) .
Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
İdare birimleri arasındaki iç yazışmalarda yetki devredenin unvanı kullanılmaz. görülmesi hâlinde ekler ayrıca idare mührüyle mühürlenir. İmza, paraf veya mühür metin bölümünün okunmasını engellemeyecek şekilde sayfada yer alır. ve yazı alanının solundan başlanarak yazılır.
Evrak ile belge arasında herhangi bir fark yoktur, eşanlamlı kelimelerdir.
Tutanak, belgelenmesi gereken bir duruma dair bilgilerin yer aldığı, tarafların da imzaladığı, resmi belge niteliği taşıyan bir belgedir.
Özel inceleme cihazları ve değişik ışık kaynakları ile yapılacak incelemeler ile tahrifata yönelik tespit edilen bulgular fotoğraflanarak yazılacak uzman görüşü veya bilimsel mütalaa raporu ile evrakta sahtecilik nasıl kanıtlanır sorusuna hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde denetlenebilir bir rapor ile cevap verilmiş ...
Özel Evrakta (Belgede) Sahtecilik Nedir? (TCK 207)
Özel evrakta (belgede) sahtecilik, yazılı, okunabilir ve hukuki bir değere sahip özel bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, değiştirilmesi ve kullanılması fiilleridir.
Resmi evrakta sahtecilik suçu yüz kızartıcı suç kapsamındadır. Suçun oluşması için belgenin kullanılmış olması gerekmeyip, yalan veya gerçek olmayan beyanları içeren belgenin tamamlanmasıyla suç oluşmuş olur.
Resmi belgede sahtecilik suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu sebeple genel dava zamanaşımı olan 8 yıl içerisinde “herkes” bu süre içerisinde şikayetçi olup davaya müdahil sıfatıyla katılabilir. Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halinde ise dava zamanaşımı süresi 15 yıldır (T.C.K. M.204/2).
Fikri Sahtecilik Nedir? TCK madde 204/2' de bahsedildiği üzere kamu görevlisinin düzenlemeye yetkili olduğu belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenlenmesi içerik sahteciliği (fikri sahtecilik) olarak kabul edilmektedir. Fikri sahtecilik sadece kamu görevlilerinin işleyebileceği bir suçtur.
Sahtecilik İncelemesi Nasıl Yapılır? Sahtecilik incelemesi laboratuvar ortamında belge aslı üzerinden incelenmesi gerekmektedir. Öncelikle incelenecek belgenin sahte olup olmadığı külli sahtecilik açısından incelenmelidir. Bu inceleme incelenecek belgenin orijinal örneği ile kıyaslama yaparak mümkün olabilmektedir.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu (TCK 204)
Resmi belgede sahtecilik suçuna göre bir resmi belgeyi sahte bir şekilde düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başka kişileri kandıracak şekilde değiştiren ya da sahte resmi belgeyi kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alması gerekir.
c. TCK m.207 Özel Belgede Sahtecilik Suçunda Uzlaşma
Tahdidi niteliğe haizdir. Özel belgede sahtecilik suçu madde kapsamında olmadığı için uzlaşmaya tabi değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri