TCP, iletişim esnasında verileri paketler halinde ve sırayla gönderirken UDP'de bu yönetim akış sistemiyle sağlanır. TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) bir protokoldür, UDP bağlantı tabanlı değildir (connectionless). TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
UDP (User Datagram Protocol) kelimesinin Türkçe karşılığı Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Kuralları olarak verilebilir. UDP, TCP/IP Protokolünün iki aktarım protokolünden bir tanesidir. UDP'nin temel işlevi veri gönderimini bağlantısız şekilde gerçekleştirmesidir.
Sıradan bir dns sorgusu UDP/53 kullanırken cevabı 512 bytedan büyük olan dns istekleri TCP/53 kullanır. Bu sebeple genellikle güvenlik duvarlarında UDP ve TCP 53 portları açık olur. UDP, TCP / IP protokol grubunun iki aktarım katmanı protokolünden birisidir.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
İlgili 29 soru bulundu
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar. Alt Katman IP (Internet Protocol) ise, iletilen paketlerin istenilen ağ adresine yönlendirilmesini kontrol eder.
UDP ile veri aktarımının sağlanması anlık olarak gerçekleşir. Ses dosyalarının ve videoların sorunsuz bir şekilde karşı tarafa aktarılmasını sağlar. Bu süreçte ise paylaşılan verilerin kontrolü yapılmaz ve onay gerektirmez. Bundan dolayı da pratik ve hızlı bir aktarım isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
Boş "port" bulunmaması halinde, İnternet bağlantısı yapılamaz.
Genelde 65.536 adedi TCP tipinde, 65.536 adedi de UDP tipinde olmak üzere, toplamda 131.072 adet port tanımlanır. Bu portların bir çoğu önceden bazı uygulamalar için ayrılmıştır, mesela 80 nolu TCP portu web uygulamaları için, 23 nolu TCP portu ise telnet uygulamaları için ayrılmıştır.
65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır. Servislerin çoğu sınırlı sayıda port numarası kullanır. Bazı port tarayıcıları, belirli bir ana bilgisayarda yalnızca en yaygın bağlantı noktası numaralarını veya güvenlik açığı bulunan hizmetlerle en sık ilişkili olan bağlantı noktalarını tarar.
Portların en temel işlevi veri alışverişi sağlamaktır. Her bir port bir numara sistemine sahiptir. Her bilgisayarın sahip olduğu IP adresi bu portlara bölünür. Böylelikle her IP adresi aynı anda birden çok veri alışverişi yapabilir hale gelir.
UDP, TCP'nin aksine, veri güvenliğinin garanti altına alınamadığı mesaj temelli bir iletişim protokolüdür. Mesajlaşacak taraflar arasında öncesinde bir iletişim kanalının oluşturulması gerekmemektedir. UDP protokolü datagram soketleri üzerinden sağlanmaktadır.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
UDP, WAN ağlarında veri aktarımında kullanılır.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
QUIC sistemi, TCP ve UDP'nin hız ve güvenlik bakımından en iyi yönlerini alarak geliştirilmiş bir protokoldür. HTTP/3 aynı zamanda farklı olarak UDP de kullanır. UDP, veri bitlerini göndermek için kullanılan bir sistemdir ve verileri sırasız bir şekilde iletir.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
Açılımı Transmission Control Protocol/Internet Protokol olan TCP/IP internetin temel protokollerini içeren bir pakettir. Bir çok protokolün bir araya gelmesi ile oluşmuştur. TCP kısmı veri transferinde önemli noktaları belirtirken IP kısmı taşıma yolunu bulmayı belirtir.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
Web sitelerinin SSL bağlantı kurmasına yarayan 443 portu, sitenin adres çubuğunda https:// ile başlamasını sağlar. Https:// ile bağlantı sağladığından site adresi yeşil renk ile bağlantı alır. Bu da güvenli bir bağlantıyı ifade eder.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri