Dilimize Arapçadan geçmiş olan münhezim kelimesi, hezimet sözcüğünden türetilmiştir. Hezimet, ağır bir yenilgi almak anlamına gelirken, münhezim de bozguna uğramış ve mağlup olmuş demektir.
İnhizam hayal kırıklığına uğramak ve mağlup olmak anlamına gelirken hezimet de yenilmek, muradına erememek ve umudunu kaybetmek demektir.
Hezimet ; İstekle başladığımız bir olayın her zaman hüsranla ve mağlubiyetle bitmesi. Çok çalıştığı için sınavdan yüksek bir puan bekliyordu ama hezimete uğradı. Onun yaptığı şeylerin sonu hep hezimetle bitiyordu.
hezimet - Nişanyan Sözlük. Arapça hzm kökünden gelen hazīma(t) هزيمة “bozgun, yenilgi” sözcüğünden alıntıdır.
Latife “insanları güldüren, neşelendiren hoş ve güzel söz, özellikle şaka, nükte, espri, fıkra” vb. olarak tanımlanmakla birlikte divan edebiyatı dönemine ait çeşitli eserler içerisinde farklı kullanım alanları bulmuştur. Kaynaklarda hezle de “şaka, mizah, latife, alay ve eğlence” karşılıkları verilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Haşiye kelimesi Arapçadan dilimize geçen kelimelerden bir tanesidir. Bu kelime Dipnot anlamına gelmektedir. Bir diğer anlamı ise bir eserin iyi bir şekilde açıklanması adına yazılan kitaplara verilen isimdir.
Muammalar, divan şiirinde, başta Esma'ül Hüsna (Allah'ın doksan dokuz güzel ismi) olmak üzere konusu insan ismi olan manzum bilmeceler. Kelime "gizli, örtülü, anlaşılması güç veya işaret remiz yoluyla söylenmiş söz" anlamlarına gelir.
Mağlup olma, yenilme durumu.
Bozgun kelimesi, ağır yenilgi anlamına gelir. Bu kelimenin kökü, karıştırmak ve dağıtmak anlamına gelen bozmaktır. Bozgun sözcüğü genellikle savaşlarda ve yarışmalarda kullanılır. Bir ordunun bozguna uğraması, düşmanından daha güçlü olmasına rağmen savaşı kaybetmesi demektir.
Mahzur kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Mahzur kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı maḥẕūr şeklindedir.
Hezeyana uğramak basit bir dille, yenilgiye uğramak anlamındadır.
Hezaren TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş,bitki bilimi Bambu. isim,bitki bilimi Saray çiçeği (Delphinium)
Diplomasi, uluslararası siyasî ve hukukî iletişim demektir. Sorunların çözümü için karşılıklı (iki veya daha fazla ülkenin bir araya gelmesiyle) anlaşma/antlaşma imzalanır. Devletlerin temsilcilerinin sözlü veya yazılı konuşma eylemlerini ifade eder.
Meziyet kelimesi TDK adına, 'Nesne veya kişiyi üstün göstermek, benzerinden nitelikli tutmak' anlamı ile ifade etmek mümkün.
TDK'ya göre telkin kelimesinin anlamı, bir duyguyu bir düşünceyi karşıdakine aşılama, öğretici olma, yol ve çıkış gösterme anlamlarına gelmektedir. Ayrıca empoze etmek anlamında da kullanılabilir. Bu işlem bilinç ve algı devre dışında iken Yapılmaktadır.
Askeri kullanımda zayiat, askerlerin ya da asker olmayan insanların ölüm, yaralanma, hastalık, ele geçirilme ve kaybolma gibi nedenler dolayı görev yapamaz hale gelmeleridir. Sivil kullanımda ise bir insanın, gerçekleşen bazı olaylar yüzünden ölmesi ve yaralanması için kullanılabilir.
boğalmak: rize ve çevresinde bunalmak kelimesinin söylenişi. boğulmak ile bunalmak arası, karadeniz yöresinden türkçeye katılmış muhteşem bir değer daha. diğeri için (bkz: kotkafa).
Saldırıya geçmek, saldırmak anlamlarında kullanılmaktadır.
Bozum olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo utanmak, utanacak duruma düşmek, mahcup olmak.
Müjgan kelimesinin Türkçede karşılığı "kirpik" demektir. Kirpiğin güzel ve bakımlı olduğunu ifade etmek için de bu kelime kullanılır.
Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak ele alındığı vakit Müjgan kelimesi, 'Kirpik' ifadesi ile karşılanmaktadır. Yüzyıllardır kullanılan ve köklü bir geçmişe sahip olan Müjgan sözcüğü, eski dönemlerde kirpik anlamına gelerek değerlendirirdi.
maklubiyet ne demek? Ters döndürülmüşlük, altı üstüne getirilmişlik.
Arapça χlṭ kökünden gelen muχtaliṭ مختلط "ihtilat eden, karışık" sözcüğünden alıntıdır.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Dilimize Arapçadan geçen sirayet kelimesi, sara sözcüğünden türetilmiştir. Sara, gezmek, dolaşmak, hareket etmek anlamına gelirken, sirayet kelimesi, yayılma ve etkisi altına almak anlamına gelir. Bu kelime genellikle bulaşıcı hastalıklar için kullanılır. Sirayet sözcüğünün yan anlamı ise yaygınlık kazanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri