Türk Dil Kurumu tariz kelimesini açık olmayan bir şekilde yani kapalı bir şekilde, dolaylı olarak, direkt olmadan söz söyleme ve taşlama olarak açıklamaktadır.
Tariz veya Dokundurma, sözün ya da kavramın gerçek ve mecazlı anlamı dışında büsbütün tersini kastetmektir.
Kinaye, bir asır önceki lügatlerde hemen hemen “mefhum-ı muhalifini kas- dederek söz söylemek” şeklinde açıklanıyor. Yani sözü; karşı, uzak manasının/ mealinin anlaşılmasını murat ederek söylemek. Bu söyleyişte sözün açık anlamını gizlemek şeklinde bir tutum amaçlanıyor.
YAZI BOYUTU. Tariz, iğneleme ya da taşlama olarak da bilinen bir söz sanatıdır. Daha çok edebi eserlerde tariz sanatı ile karşılaşılmaktadır.
10. yüzyıldan beri kullanılmakta olan kelp kelimesi, köpek anlamına gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Koral isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Sınır muhafizı.
Kaunos (Karca: Kbid; Likçe: Khbide; Grekçe: Καῦνος; Latince: Caunus) Antik Anadolu'nun Karya bölgesinde yer alan antik bir kenttir.
Taʻrîz ise “Bir sözün sadece bağlamından anlaşılabilen başka bir manaya işaret edecek şekilde söylenmesidir.” Kur'ân üslubunda en çok tercih edilen belâğî sanatlardan olan kinâye ve taʻrîz muhtelif belâğî maksatlar için kullanılır.
Tariz kelimesi Arapça bir kelimedir. Kendi dilindeki orijinal kullanımı "taʿrīż" olarak kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu tariz ifadesine ilişkin sözlüğünde açıklamada bulunmuştur.
Tariz sanatı tersini söylemek anlamına gelen bir söz sanatıdır. Bu söz sanatı genel olarak kinaye ile karıştırılır. Ancak tarizde daha keskin bir alaya alma durumu söz konusudur. İlgili kavramlar tarizde mecaz ve gerçek anlam göz önünde bulundurulmadan direkt ters anlamı ile söyleniyor.
Muaheze etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kınamak. paylamak.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
“Benzi sararmak” gibi deyimler, yanlış olarak “nispetten kinaye” örneği olarak verilmiştir.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Nida seslenme, hitap etme sanatı. Şiirde belli bir coşku, heyecan, şaşkınlık, acı, öfke... belirtmek için genellikle "hey, ey, ya..." gibi seslenme ünlemlerini kullanmak nida sanatıdır.
Kinâye veya alegori, bir fikri kapalı, dolaylı olarak anlatan üstü örtülü söz. Edebiyatta bir maksattan dolayı sözü hem hakiki, hem mecazi anlamlara uygun olarak kullanmaktır. Bir kelimeyi gerçek anlamının dışında benzetme gayesi gütmeden ve engelleyici ipucu olmaksızın mecazlı anlamda kullanmak olarak da tarif edilir.
Bir sözün benzetme amacı güdülmeksizin hem gerçek hem de mecaz manasını düşündürecek şekilde kullanımına kinaye denir. Kinayede asıl kastedilen gerçek değil mecaz manadır.
Söylenen söz ya da kavramın gerçek ve mecazi anlamının haricinde bütünüyle tersini kastetmektir. Bu sanatı yapmaktaki amaç eleştiri ve ironidir. Alay etmek ve iğnelemek, ironiye başvurulur.
Bir metnin veya şiirin sanatsal özelliklerini incelemek için, kullanılan edebi sanatlara bakmak yeterlidir. Edebi sanatları, genel olarak 3 grupta inceleyebiliriz: mecaza dayalı sanatlar, anlama dayalı sanatlar ve söze dayalı sanatlar.
İslam Hukukunda tazir (Arapça ta'zeer veya ta'zir) belirli suçlar için hakimin (kadı) veya devlet yöneticisinin takdirine bağlı olarak yapılan cezalandırma anlamına gelir.
1-Sened: Biri diğerinden olmak ve nakletmek suretiyle hadisi rivayet eden kişilerin Rasulullah'a kadar sayıldığı kısımdır. Hadis rivayet edenlere ravi, bu işe rivayet, rivayet ettikleri hadise de mervi denilmektedir.
Hadis metninde bir kelimenin yanlışlığına veya bir rivayetin zayıflığına işaret etmek için kullanılan terim. Sözlükte “hastalanmak” anlamındaki maraz kökünden türeyen temrîz “birine hastalık nisbet etmek, onu zayıf saymak” demektir.
Helenistik Dönem'de, Amasya'yı İÖ. 302'den İÖ. 26'ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmıştır.
Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'ndeki 2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının koruma altına alınması için proje hazırlandı. Kaunos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl önce Prof.
Kaunos'un Yeri ve Kuruluşu
Kaunos, Güneybatı Anadolu'da, Muğla İli, Köyceğiz İlçesi'nin Çandır Köyü sınırları içinde, Köyceğiz Gölü'nü Akdeniz'e bağlayan Dalyan Çayı'nın (Calbis) batı yakasında, Dalyan Beldesi'nin hemen karşı kıyısında yer almaktadır (Res. 1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri