Bu süre 7 gün ile sınırlıdır 7 gün sonunda eğer itiraz edilmez ise haciz süreci başlar. Tebligat Gelmeden Eve Haciz Gelir Mi ? İlgili kişiye tebliğ yapılmadan herhangi bir işlem yapılamaz eğer yapıldığı durumlarda süresiz şikayet hakkınızı kullanabilirsiniz.
Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir. Böylece ilgililer, zamanında takip işlemleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
Mahkeme, dosyanın tevdi edildiği tarihten itibaren en geç üç gün içinde dosya üzerinden yapacağı inceleme sonunda haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunun anlaşılması halinde kararın onaylanmasına kesin olarak karar verir. Bu kararın icra dairesine bildirilmesi üzerine haciz işlemleri yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Aynı zamanda borçlu kişinin adresine fiili şekilde yapılacak hacizlerde, öncelikle alacaklı tarafından haciz yolluğu adı altında haciz ücretinin yatırılması gerekir. Haciz işlemlerinde; borçluya haber vermek, uyarı için ihtarname göndermek gibi bir zorunluluk yoktur.
Vatandaşlar e haciz durumlarını ve e-hacize ilişkin işlemlerini e-devlet ya da interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulayabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile platforma giriş yapılabilir ya da diğer e-devlet giriş seçenekleri kullanılabilir.
Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.
İcra Müdürlüğü 90 gün süre sonunda borcunu ödeyemeyen borçlu kişilere son olarak uyarı yapar ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 gün ek sürede de yine kişi borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaşının 4'te 1'i kesilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
nun 71/son maddesi göndermesi ile aynı kanunun 33/a maddesi uyarınca icranın geri bırakılmasını içermekte olup, tebligat yapılamadığı için takip kesinleşmediğinden dolayı zamanaşımı söz konusu olamaz.
Tebliğ edilmemişse size söyler, işte o zaman ihtimaller var. Kişi o adreste oturmasına rağmen ihtarnameyi tebliğ ve teslim almazsa muhtara tebliğ ve teslim edilir ve kişinin kapısına yazı bırakılır, bu kişiye ihtarname tebliğ edilmiş sayılır , bir sorun kalmaz.
Yasal olarak İcra takibinin başlatılabilmesi için usulüne uygun olarak yetkili İcra Dairesine takip talebi verilmesi gerekmektedir. Alacaklının alacağına kavuşmak için yetkili İcra Dairesine yaptığı takip talebiyle birlikte borçlu aleyhine borç miktarı kadar başlayan yasal takibe İcra Takibi denmektedir.
İcra müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 1 ila 3 gün arasında düşebilecektir.
Ödeme veya icra emrinin tebliği, haciz işleminin yapılması veya satış işleminin kesinleşmesi gibi ödeme emri veya icra emrinin tebliğe çıkarılması fakat tebliğ edilmesinden önce yapılan ödemelerden ve icra takibinden vazgeçme halinde tahsil harcı almak mümkün değildir. Yasaların çoğu ve Hukuk mantık dışı değildir.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Haciz işlemi ve eşyaların muhafaza altına alınması iki farklı işlem olarak adlandırılır. Alacaklı tarafın borcun ödeneceği yönünde bir kanaati olması durumunda eşyaları yeddiemin olarak evde bırakması mümkün olur. Yeddiemin emanetçi anlamına gelir ve borç belirlenen zaman aralığında ödendiğinde haciz işlemi kalkar.
Evime icra kağıdı geldi ne yapmalıyım
Yapılan başvuru dikkate alınarak borçlu kişiye borcun tahsili için tebligat gönderiyor. Tebligat dikkate alınıp İcra dairesine 7 gün içinde itiraz edilebiliyor. Borcun belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda dosya kapanabiliyor.
Takibin Başlaması
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Adıma e-Haciz olup olmadığını öğrenebilir miyim? Evet, e-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz sorgulama ile adınıza haciz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. e-Devletin duyurmuş olduğu ''Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)'' uygulamasından bunu öğrenebilirsiniz.
T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir. Şayet hakkınızda bir icra takibi varsa açılan yeni sayfada şu hususlar gözükecektir.
E-haciz üzerinden haciz borcunuzu öğrenebilmeniz için borcunuz devlet kurumlarına olmalıdır. Çünkü E-devlet üzerinden yapmış olduğunuz haciz sorgulamaları yalnızca maliye bakanlığını kapsar. Özel kurumlara, bankalara olan borçları içeren haciz işlemleri E-devlet üzerinden sorgulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri