Kabukları soyulmuş şekilde tencereye konmuş bütün patatesin haşlanma süresi yaklaşık 30 dakikadır. Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır.
Kabukları soyulmuş bütün patates için ortalama 30 dakika pişirme yeterli olacaktır. Küp küp doğranan ve daha ufak boyuta sahip olan patatesleri haşlamak için ise 15 dakika idealdir. Püre için kabukları soyulan ve serbest doğranan patatesleri ise; orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirmeniz gayet uygundur.
Haşlanmış patatesler soyulmuş çiğ patatese göre daha kolay bozulur. Haşlanmış patatesler bozulmaya ve yumuşamaya oldukça müsaittir. Hemen kullanmayacağınız patateslerinizi kesinlikle bir sos ile karıştırmayınız. Başka sebzelerle karıştırılan patates daha kolay bozulacaktır.
Patatesi kolay bir şekilde haşlamak istiyorsanız eğer kabuklarını soymanız çok yararlı olacaktır. Kabukları soyulan patatesin haşlama süreside azalacaktır. Bu şekilde kolaylıkla patates haşlayabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Kabukları soyulmuş patatesleri, yağ ve tuz ile kaplayın. Ardından buzdolabı poşetine koyarak ağzını bağlayın. Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Eğer patatesleri kabuklu olarak haşlamayı tercih ediyorsanız patateslerin ortasından tam bir daire olacak şekilde kabuğu yarın. Bu kabuğun daha hızlı soyulmasını ve patateslerin içinin daha hızlı haşlanmasını sağlayacaktır.
Patatesin kabuğunda aynı zamanda oldukça yoğun C vitamini de bulunmaktadır. İri bir patatesin kabuğunda 29 mg C vitamini bulunur, yani bu vitaminle anılan portakalın 3 katı kadar ve günde almanız gerekenin yarısı kadar. Aynı zamanda bir antioksidan olarak ve yaraların çabuk iyileşmesi için de çok faydalıdır.
Kabuklarını soymak: Patateslerin kabuklarını soyduğunuzda haşlama süresi ortalama 30 dakika. Kabuklu patatesi haşlamak ise 40 dakikaya çıkabiliyor. Tuz katmak: Patatesleri haşlarken suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Bu patateslerin lezzetini arttırır ve haşlama süresini kısaltır.
Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
- Buharlaşan su azalacaktır, bu nedenle patateslerden birkaç parmak yukarıda su ekleyebilirsiniz. - Haşlama esnasında patateslerin üzerinde bir tutam tuz gezdirebilirsiniz. Bu işlem patateslerin daha lezzetli şekilde haşlanmasını sağlar.
Tüm patatesler soyulduktan sonra kabın içinden alınarak istenilen şekilde doğranmalı ve tekrar kararmamaları için aynı suyun içine bırakılmalıdır. Tuzlu su karışımı patateslerin kararmalarını önleyerek patatesleri en güzel şekilde tüketmenize yardımcı olacaktır.
doğru yapıldığında oldukça basitleşen bir eylemdir. haşlanmış patatese bir çatal batırılır. çatalın sapından tutmak suretiyle de patates bir bıçak yardımıyla soyulur. böylece parmaklar yanmaz mutfakta garip atraksiyonik hareketlere girilmez.
Patates suyu sindirim sisteminin sağlıklı işleyişine yardımcı olur. Kabızlık, ishal, şişkinlik, mide yanması ve hazımsızlık gibi problemlere karşı etkilidir. Sabahları içilen patates suyunun reflü hastalarına iyi geldiği yönünde veriler bulunmaktadır. Patates suyu vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
Uzun süre bekletilen ve filizlenen patates solanin zehirlenmelerine yol açıyor. Patatesin yanlış koşullarda saklandığında filizlenmeye yol açtığını ve bununda sağlık açısından büyük riskler taşıdığını biliyor muydunuz? Tıpkı diğer sebzeler gibi patatesin de bir ömrü vardır ve saklanma koşulları oldukça önemlidir.
Solanin içeren patatesin tüketilmesi de besin zehirlenmesine neden olur. Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir.
Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir. Ayrıca soyularak haşlandığında nişastasını da suya bırakacağından dokusu değişecek ve kabuklarından gelecek lezzeti de kaybedecektir.
Patatesi haşlayarak tüketirseniz, faydalarını daha çok görürsünüz. Ayrıca haşlanmış patatesi kurallarına uygun tüketirseniz hem kilo alabilir hem de kilo verebilirsiniz. 100 gram bir adet haşlanmış patatesin içinde 93 kcal bulunur.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Patateslerin nişastalarını bırakması için üzerini geçecek kadar soğuk su ekleyip derin bir kasede en az 30 dakika bekletin. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın.
The Mirror gazetesinin ajansın internet sitesinden aktardığı bilgiye göre; buzdolabına konmaması gereken en kritik yiyecek patates. Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor.
Patatesin raf ömrünü uzatmak için öncelikle ürünü soğutmak gerekiyor. İlk olarak patatesi pişirin. Ardından pişmiş patatesleri hızlı bir şekilde soğutmak için buzlu suyun içinde birkaç dakika bekletin. Sonrasında patatesleri kurulayın ve hava geçirmez kapaklı bir kabın içine yerleştirip buzdolabına koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri