Cela görüntü, tecelli ise görünmek ve belirmek anlamına gelir.
Sözlükte “belirmek, ortaya çıkmak, görünmek; belirti, görüntü” anlamındaki tecellî tasavvuf terimi olarak “sâlikin kalbine doğan ledünnî bilgiler ve nurlar” demektir.
Değerli Kardeşimiz; Allah'ın kudret sıfatı ile tecelli etmesi gibi, Zat-ı Akdesi ile kainatta tecelli etmesi mümkün ve cari değildir. Allah'ın Zatı mekan ve zamandan münezzehtirü, tecelli sureti ile de olsa kainatla bir irtibat içinde değildir.
Eski TRT spikeri Güneş Tecelli 82 yaşında hayatını kaybetti. Usta spikerin cenazesinin yarın (5 Şubat Çarşamba) günü toprağa verileceği öğrenildi. 1938 Kıbrıs-Lefkoşe'de doğumlu olan Güneş Tecelli, Ankara Koleji'nde öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Yeni Sabah Gazetesi'nde çalışmıştı.
Her iki tür tecelli de sürekli ve sınırsızdır. Allah'ın isim ve sıfatları sınırsız olduğu için tecellileri de sınırsızdır. Abdülkerîm el-Cîlî, "Hak tecelli ettiğinde tecelli ettiği şeyde müşahede edilir. Müşahede edilen her şey ise sınırlıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Allah'ın bütün isimleri her varlıkta tecellî etmez; kiminde birkaç isim kiminde on isim tecelli eder. İnsan ise bütün esmaya mazhardır. Zaten insanın üstünlüğü ve şerefi de bütün isimlere ayna olmasından dolayıdır. En az tecelli cansız varlıklarda, en çok tecelli ise canlı varlıklarda olur.
Bunlar Hayât, İlim, İrâde, Kudret, Tekvin, Sem, Basar ve Kelâm'dır. Bu sıfatlar kâinatta iş ve icraat gören, tasarruf ve tecellileri olan hakîki ve etken sıfatlardır. Bu sıfatlar selbi ve gayri sıfatlar gibi mâneviye ve tenzihi sıfatlar değildirler.
İnandıklarını ve gerçekleştirmek istediklerini Hurûfîlik'te arayan Nesîmî , Tanrı'nın insan yüzünde tecelli ettiğini, bu nedenle insanın varlık güzelliğinin aynası olduğunu, insanı korumak ve ona saygı göstermenin bu güzelliği korumak anlamına geleceğini ifade eder.
Tezahür ve tecelli kelimeleri, çoğu zaman aynı mânada kullanılırlar. Tezahür, "zahir olmak, açığa çıkmak, görünmek" demektir. Tezahürün gerçekleştiği mekâna "mazhar" denilir. Tecelli ise "gaybî hakikatlerin kalplerde hissedilir hâle gelmesi," şeklinde tarif edilir ve kalpteki bu tecelliye "cilve" adı verilir.
Tecelli-i Zat; Cenab-ı Hakk'ın zatı ile teccelli etmesi yani zatını göstermesidir. Yoksa bir yere tecelli etmesi değildir. Allah kâinatta zatı ile değil, isim ve sıfatları ile tecelli eder. Buradaki tecelliden kastedilen mana ise; Allah'ın cemalini göstermesi, sevgili Habibini rü'yetine mazhar etmesidir.
Dünya adaleti ile hakkınızı kazanamamış olsanız da Allah'ın adaleti şaşmaz ve size kötülük yapan ya da hakkınızı yiyen kişiler de aynı şekilde bir davranışa maruz kalır. Kişilerin başkalarına yaptıkları kötü şeyler kendi başlarına geldiğinde İlahi adalet tecelli etti denir.
Hayatın sırr-ı hakikati diye tabir edilen tecelli-i ehadiyet, cilve-i samediyete ayinelik ne demektir? Değerli Kardeşimiz; Üstadımız Ehadiyeti; “Her bir şeyde Cenab-ı Hakk'ın çok esmasıyle tecelli etmesi” olarak izah ediyor. Samed; "Her şeyin Allah'a muhtaç olması, Allah'ın ise hiçbir şeye muhtaç olmaması" demektir.
Adli İlahi (İlahi adalet) mutlaka gün gelir tecelli eder. Ayet bize bu hususta şüpheye yer olmadığını şöyle söylüyor: "Rabbinin yakalaması şüphesiz pek çetindir." (Buruç/12).
Tasavvufta en önemli kavramlardan biri olan zuhur, Allah'ın sıfatları ile birlikte yeryüzüne tecelli etmesi anlamında kullanılır. Buna kısaca zuhurat da denir.
Hem gerçek hem de mecaz anlamda bir yerde veya bir şeyde görünmek gibi kullanılabilmektedir. Türk Dil Kurumu'na göre tezahür kelimesi 'Görünme, gözükme, belirme, ortaya çıkma veya buluşma' anlamlarını taşımaktadır. Bunu bir cümle ile göstermek mümkün; ''Muvaffak olmamış sanatkarların iki türlü tezahürü vardır.'' (S. F.
Türk Dil Kurumu tezahür hakkında iki farklı açıklamada bulunmuştur: - Birincisi, isim olarak görünme, belirme, ortaya çıkma, gözükme, oluşma. - İkinci anlamı, belirti, belirti hali.
tezahür - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen taẓāhur تظاهر “1. ortaya çıkma, belirme, zuhur etme, 2. birbirine yardım etme” sözcüğünden alıntıdır.
SEYYİD NESİMİ - Bende Sığar İki Cihan.
Edebî yaşamı
Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam'a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi.
“Halk arasında oldukça yaygın olan bir rivayete göre de Nesîmî'nin katline fetva veren müftü, Nesîmî'nin derisi yüzülürken işaret parmağını sallayarak, onun kanının da pis olduğunu, bir uzva damlasa o uzvun da kesilmesi gerektiğini söylemişken Nesîmî'nin kanından bir damla müftünün parmağına sıçrar.
En güzel isimler Onundur." (Tâhâ, 20/8) ayeti yine Allah' (c.c) un isimlerinin kıymetini bizlere göstermektedir. Zikir çekerken ve dua ederken isimlerinin anılması ile kabule vesile olunur ve o kulda saygı hissi sağlayan Esmaül Hüsna, ayrıca kalplere huzur ve sükûn verir, lütuf ve rahmet ümidi verir.
İnsandaki tecellisi; Allah'ın Kahhâr ismi bütün mahlukâtı hükmü altında tutan ve onlara boyun eğdiren manasındayken Kâhir ismi özel olarak insana boyun eğdiren demektir. Kâhir isminin üzerinde tecelli ettiği bir kul da rabbine boyun bükmüştür.
Esma-i hüsnayı çerçeve yaptırıp duvara asmakla yetinmemeliyiz. Bizden istenen, onu ezberleyerek veya yazılı metinden okuyarak yüce Rabbimiz'j zikretmektir. Ehlinin tavsiyesi ile, esma-i hüsna zikredilerek maddi manevi birçok hastalık tedavi edilebilir. Bunun için ihlas, edep ve helal lokma şarttır.
Şöyle ki, insan ism-i azamdan ve her ismin azami mertebesinden gelmiştir. Bu ifadelerden de açıkça anlaşıldığı gibi, insanda hem tüm esmayı mahiyetinde toplayan Allah'ın en büyük ismi olan İsm-i azam, hem de tecelli eden sair esmanın da en azami mertebesi tecelli etmektedir.
Yukarıda da ifade edildiği gibi Yüce Allah'ın sıfatları, başta insan olmak üzere, bu alemde tecelli etmektedir. Ancak bunlar, ilahi sıfatların sadece yansımalarından ibarettir, aynısı değildir, zira var oluşları asıl kaynağın varlığına bağlıdır. İlahi sıfatların en çok tecelli ettiği varlık da insandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri