Hayatını kazanmak DEYİMİ AÇIKLAMASI Çalışıp elde ettiği para ile geçimini sağlamak. “Ben iyi ya da kötü hayatımı kazanıyorum, sen kendi işine bak.”
Kalp kazanmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Güzel bir davranış ve sözle birilerinin sevgisini kazanmak, ilgisini çekmek.
Şöhret kazanmak deyiminin anlamı ünlenmek ya da üne kavuşmak anlamındadır. Şöhret kazanmak deyiminin kişilerin daha çok tanındıkları ya da ün sahibi oldukları durumlarda kullanılması mümkündür.
Kafa dengi deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. İçini dökmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İlgili 36 soru bulundu
[1] Kendi halinde yaşam sürmek. [2] Toplum dışına çıkıp hoş görülmeyen tüm yaşantılarından arınmak.
Kişinin içini döktüğü kişilere sırdaş ve dert ortağı denir. "Derdini söylemeyen derman bulamaz" sözü de içini dökmek manasına gelir. "İçine kapanmak ve "içi kararmak" deyimleri ise içini dökmek ile zıt anlamlıdır. Çünkü dökmek kelimesi mecazen paylaşmak; kapanmak sözcüğü ise gizlemek demektir.
Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Vesile kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Vesîle" kelimesinden türetilmiştir ve "araç, vasıta, sebep" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla vesile, bir işin veya olayın gerçekleşmesini sağlayan aracı veya nedeni ifade eder.
Arapça şhr kökünden gelen şuhra(t) شهرة “belirme, öne çıkma, tanınma” sözcüğünden alıntıdır.
[1] Korumak, sahip çıkmak, zarar görmesine engel olmak. [2] Maddi ve manevi destek sağlamak. [3] Gelişimini tamamlayana kadar her işine refakat etmek.
[1] Sevgisini kazanmak. [2] Aralarında duygusal bağ kurmak.
Kalp kırmak deyimi, başka insanları çeşitli sebeplerden ötürü üzmek ve manevi olarak incitmek anlamlarını ifade etmektedir.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Tadı damağında kalmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Tadını, lezzetini bir türlü unutamamak. “O kebabın tadı damağımda kaldı.”
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
İçinde erik ġurusu olma (İçinde erik kurusu olmak): Gizliden gizliye kin duymak, içinde kalan kini, nefreti daha sonra açığa vurmak [1.C. s.333 / Anamas, *Eğridir-Isp.].
Hakkını yemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birinin hakkı olan şeyi vermemek, onu kendisine maletmek. “Dürüst ol, milletin hakkını yeme, yoksa boğazında kalır.”
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Başını belaya (derde) sokmak (salmak) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
İçi içini yiyen kişiler yapamadıkları bir şeyden dolayı rahatsızlık duyar ve bu durumu anlatmak için de içi içini yemek deyimi kullanılır. İçi içini yemek deyimi anlam olarak yapılmak istenenin yapılamaması ya da söylemek istenenin söylenememesi demektir. Keşke ona orda cevabını verseydim şimdi içim içimi yemezdi.
İşi duman olmak: Durumu çok kötü olmak (Aksoy, 2019a, s. 886).
Canı arzu etmek, istek duymak.
İçine ateş düşmek deyiminin anlamı yüreği yanmak ya da büyük bir acının etkisinde kalmak demektir. Bir şey için çok büyük bir üzüntü yaşamak halinde o kişiler için içine ateş düşmek deyimi kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri