İş dünyasındaki bir tedarikçi, mal ve hizmet tedarik eden bir kişi veya kuruluş olarak tanımlanabilir. Bu, işletmenin tedarik zincirinin belirli bir ürünün toplu değerini sağlayan kısmıdır. Bir tedarikçi genellikle ya ürünü kendisi üreten üretici ya da malları üreticilerden satın alan bir distribütör olarak bilinir.
Bir ürün ya da hizmetin sunulabilmesi için firmaya girdi, ham madde, ürün sağlayan üreticilere verilen isimdir. Örneğin e-ticaret sitelerinde satılacak olan ürünlerin temin edildiği firmalar tedarikçi firma olarak adlandırılır.
Firmaların veya kişilerin ürün ve hizmet satışını gerçekleştirebilmesi için, üretici firmalar tarafından sağlanan ham madde ve malın, istekte bulunan kişilere veya firmalara dağıtılması durumuna verilen genel addır. Tedarikçi; Bir mal veya hizmeti sağlayan kişi veya kuruluşlara verilen addır.
Tedarik zinciri faaliyetleri satınalma, ürün yaşam döngüsü yönetimi, tedarik zinciri planlaması (envanter planlaması ve kurumsal varlıkların ve üretim hatlarının bakımı dahil), lojistik (nakliye ve filo yönetimi dahil) ve sipariş yönetimini kapsar.
E-ticarette tedarikçi, bir e-ticaret işletmesinin ürünlerini tedarik ettiği ve sağladığı kişi veya şirket olarak tanımlanabilmektedir. Bu tedarikçiler genellikle ürünlerin imalatçıları veya toptancıları olabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Bir ürün ya da hizmetin sunulabilmesi için firmaya girdi, ham madde, ürün sağlayan üreticilere verilen isimdir. Örneğin e-ticaret sitelerinde satılacak olan ürünlerin temin edildiği firmalar tedarikçi firma olarak adlandırılır.
Tedarik Uzmanı Ne Demek? Tedarik uzmanı, bir kurumda ya da iş yerinde siparişten sevkiyata, faturalandırmadan müşteri ilişkilerine kadar olan süreci koordine eden kişidir. Bu pozisyonda çalışan kişi, envanterleri ve siparişleri takip edip gelecekte oluşabilecek tedarik ihtiyaçlarını tespit eder.
İyi bir tedarik zinciri uzmanı olmak için üniversitelerin iki ya da dört yıllık programlarından mezun olmak gereklidir. Tedarik zinciri uzmanı olmak için üniversitelerin dört yıllık Ulaştırma ve Lojistik, Ticaret ve Lojistik bölümlerinden mezun olmak da yeterli olmaktadır.
-Tedarikçinin tutarlı bir yönetim sistemi olmalıdır. -Tedarikçi, teknolojik gelişmelere yatkın olmalıdır. -Tedarikçi, beklenen ekipmanları temin edebilmelidir. -Tedarikçi üretim miktarını kontrol edebilmeli ya da gerekli üretimi karşılayacak şekilde yatırım imkânı olmalıdır.
Sonuçlar; tedarikçi seçiminde “ürünün kalitesi”, “ürün ile ilgili garanti”, “fiyat”, “teslimat süresi”, “tedarikçiden alınan ürünün toplam maliyeti”, “tedarikçinin sunduğu performansa göre istediği fiyat” kriterlerinin en önemli kriterler olduğunu göstermektedir.
Tedarikçi seçme stratejisinde bir ya da birden fazla tedarikçi ile yapılacağı önemli bir karardır. Tek tedarikçi ile çalışma nedenleri arasında kalite gerekçeleri, maliyet düşürme, ulaştırma- satın alma maliyeti azaltması ve envanter azaltılması ihtiyacı tek tedarikçi ile çalışma nedenleri arasında gösterilebilir.
Tedarik süresi ise, satın alınan ürünün temin edilebilmesi için geçen süreye verilen isimdir. Her ürünün ve her firmanın tedarik süresi farklı olabilmektedir. Lakin araştırmalar ortalama 5 ile 10 gün içerisinde bir ürünün tedarik edilebildiğini göstermektedir.
Tedarik kelimesi dilimizde genellikle "tedarik etmek" şeklinde kullanılır. Günlük dilde sıkça kullanılan tedarik sözcüğünün en yaygın anlamı elde etmektir. Bir malın ya da eşyanın elde edilmesi için kullanılan bir kelimedir.
Tedarikçilerin değerlendirilmesinde; Zaman, Fiyat, Miktar, Kalite ve Satınalma Biçimleri başlıca kriterlerdir.
Ballou (2004: 7) ise, tedarik zinciri faaliyetlerini temel ve destek faaliyetler şeklinde iki gruba ayırmıştır. Buna göre, temel faaliyetler; müşteri hizmetleri, taşıma, stok yönetimi, sipariş süreçlemedir. Destek faaliyetler ise; depolama, satın alma, materyal aktarımı, paketleme, üretim planlama ve bilgi yönetimidir.
Tedarik zinciri ürünün ya da hizmetin üreticiden çıkışı ile başlayarak müşteriye ulaştığı zamana kadar olan tüm süreci içine alır. Bu süreçteki insan kaynağını, kullanılan teknoloji ile kaynakları, lojistik ağı gibi bütün faaliyetleri içermektedir.
Tedarik lojistiği hammaddenin üreticinin deposundan alınıp tüketiciye kadar geçen süreçte malın alınması, malın yükleme işleminin yapılması, ürünün muayeneden geçmesi, stok kontrolünün yapılması, depolama ve ulaştırma gibi bir planlama içerisinde hareket eden bir birimdir.
Analizin beş temel unsuru şunlardır: #Tedarikçi Gücü: Tedarikçi gücü, bir işletmenin mal ve hizmetlerini sağlayan tedarikçilerin ne ölçüde güçlü olduğunu belirler. Tedarikçilerin güçlü olduğu bir sektörde, işletmeler mal ve hizmetleri için yüksek fiyatlar ödemek zorunda kalabilirler.
Tedarik etmek, üretim sürecinden geçen bir ürünün sağlanması anlamına gelir. Arapça kökenli olan tedarik sözcüğü, "tadaruk" kökünden gelmektedir ve bu kök "araştırıp bulma, derinlemesine inceleme" anlamlarına gelir. Bu kapsamda tedarik kelimesi "sağlama, elde etme" anlamlarında kullanılır.
Tedarikçi seçimi, birbiriyle çatışan, sayısal ve sayısal olmayan birden fazla kriteri bünyesinde barındıran çok kriterli bir karar alma problemidir. Tedarikçi seçim probleminde işletmelerin istekleri doğrultusunda en uygun tedarikçilerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Bir sene içinde bir siparişte 1.000 TL üzerinde alım yapılan ve süreklilik arz eden tedarikçiler aynı zamanda “Onaylı Tedarikçi” olarak kabul edilmektedir. Tedarik yapılan firmanın sisteme tanımlanması satınalma birimi tarafından gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri