İç tedarik riskleri; üretim riskleri, iş riskleri, planlama ve kontrol riskleri, azaltma ve acil durum riskleri olarak kabul edilir.
Maliyet, faaliyet zamanı, müşteri memnuniyeti ve esneklik tedarik zinciri performans ölçüsü olarak kullanılmaktadır (Li vd., 2007:1131-1133).
riski, kalite riski, tedarikçinin kapasite kısıtı riski, tedarikçinin finansal durumu riski, geç teslimat riski, elde edilebilirlik riski, döviz riski, doğal afet riski ve ekonomik/politik/yasal riskler olarak dokuz grupta incelenmiĢtir.
İlgili 35 soru bulundu
Risk kavramının unsurları incelendiğinde, riskin iki unsuru olarak belirsizlik ve bu belirsizliğe maruz kalma durumu ortaya çıkmaktadır.
Üretim Riskleri: iş akışındaki operasyonların tümünün ya da bir parçasının önemli bir kesintiye uğrama olasılığını ifade eder. İş Riskleri: iş süreçlerinde yer alan personel, yönetim, raporlama ve diğer temel unsurlardan bazılarının sekteye uğraması sonucu oluşan risklerdir.
Yaptıkları çalışmanın sonucunda tüketicilerin ürün satın alırken finansal, performans, fiziksel, psikolojik ve sosyal risk olmak üzere beş tür risk algıladıklarını ortaya koymuşlardır.
Başka bir tanımla tedarik zinciri risk yönetimi, tedarik zinciri süresince karlılık ve devamlılık sağlayacak şekilde, tedarik zinciri üyeleriyle iş birliği ve eşgüdüm yoluyla risklerin yönetilmesidir (Blos vd., 2009: 247).
Sonuçlar; tedarikçi seçiminde “ürünün kalitesi”, “ürün ile ilgili garanti”, “fiyat”, “teslimat süresi”, “tedarikçiden alınan ürünün toplam maliyeti”, “tedarikçinin sunduğu performansa göre istediği fiyat” kriterlerinin en önemli kriterler olduğunu göstermektedir.
-Tedarikçinin tutarlı bir yönetim sistemi olmalıdır. -Tedarikçi, teknolojik gelişmelere yatkın olmalıdır. -Tedarikçi, beklenen ekipmanları temin edebilmelidir. -Tedarikçi üretim miktarını kontrol edebilmeli ya da gerekli üretimi karşılayacak şekilde yatırım imkânı olmalıdır.
Başka bir açıdan bakacak olursak, tedarik zincirindeki bir bağlantı bozulursa, tüm sistem başarısız olur. Tedarik zincirleri daha karmaşık hale geldikçe, bir şeylerin yanlış gitme ve tüm sistemi kesintiye uğratma olasılığı artmaktadır.
Temel tedarik zinciri yönetim süreci çok aşamalıdır. Bu süreç; planlama yapılması, satış süreci, sipariş yönetimi, talep alma, üretim bölümü, stok kontrolü, sevkiyat ve depo denetimi gibi iş bölümlerini içerisinde barındırır.
Tedarik zinciri saldırıları, tedarik zinciri ağındaki güvenlik açıklarından yararlanarak bir şirkete zarar vermeye çalışan bir siber saldırı girişimidir.
Risk değerlendirmesi işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmaları içermektedir.
Başta finansal kuruluşlar olmak üzere kurumların karşılaşabilecekleri riskleri genel anlamda piyasa riski, kredi riski ve operasyonel risk olarak sınıflandırabiliriz.
Ticari işletmeler ekonomik yapı içinde başlıca aşağıdaki riskler ile karşılaşmaktadırlar. Bunlar; faiz riski, kur riski, politik risk, likidite riski ve piyasa riskidir. Sözkonusu riskler bir işletmenin aktif ve pasifinde bir değişime yol açar.
Ergonomik riskler; fiziksel, bilişsel, örgütsel, çevresel, kişisel ve psikososyal faktörler olmak üzere altı ana sınıf ve 55 alt sınıfa ayrılmıştır. Ayrıca çalışmada sektörlere göre karşılaşılan risk faktörleri belirlenmiştir.
Risk tanımı yapılırken dikkate alınması gereken temel faktörler, öncelikle riskin boyutu, etkisi ve olasılığıdır. Risk boyutu, riskin büyüklüğünü ve kapsamını ifade ederken; etki, riskin gerçekleşmesi durumunda meydana gelecek zararın derecesidir. Riskin olasılığı ise, riskin gerçekleşme ihtimaline işaret eder.
Riskin iki temel özelliği vardır. Bunlar; (1) Belirli bir sonuca ulaşamama olasılığı ya da istenmeyen bir olayın oluşma olasılığı, (2) Riskin oluşması durumunda, bu durumların sonuca etkisinden oluşur.
g) Tehlike: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelini, ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri