Kısaca kasadan para çıkıyorsa tediye fişi kesilir. Kasa tediye fişinde alacaklı hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece borçlu hesap yazılır.
Parayı veren kişinin adı, soyadı ve de imzası, Makbuzu kesen tarafa ait adres, telefon ve de unvan bilgisi, Eğer makbuzu kesen taraf bir birey ise kişiye ait isim ve soy isim bilgileri, Eğer ödeme çek ile yapılmış ise, çekin ait olduğu banka bilgisi ve de çek numarasının bulunması.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmez, sadece yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır. Bu nedenle tahsilat makbuzuna ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtlarına alınması söz konusu değildir.
Tediye makbuzu, işletmeler / kişiler arasındaki mal veya hizmetin satışı sonrası, ödemenin gerçekleştiğini kanıtlayan bir belge türüdür. Tediye makbuzu, satış sonrası ödemelerin kayıt altına almak için önemli bir makbuzdur. Tediye makbuzu ile alıcı, mal / hizmet bedelini ödediğini kayıt altına almış olur.
İşletmelerin bu konu hakkında en çok merak ettiği konulardan biri, tediye makbuzunun fatura yerine geçip geçmediğidir. Ödemenin yapıldığını kanıtlayan tediye makbuzu sadece bir makbuz türüdür ve fatura yerine geçmemektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Tediye makbuzunu, işletmelerin mal veya hizmet aldığı şirketlere bir ödemenin yapıldığının kanıtı olarak verilen resmi bir makbuz olarak tanımlayabiliriz. Makbuz, ödemeyi yapan kimse onun tarafından kesilmektedir. Makbuz, ödeme tutarını, ödemeyi kimin yaptığını ve ne zaman yaptığını içermektedir.
Tediye (Ödeme) Fişi:
İşletmenin kasasından çıkan paraların hangi nedenlerle ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren fiştir. Tediye fişi, kasadan para çıkışı olduğu zaman kullanılır. Bir başka ifadeyle tediye fişi kasa hesabı alacaklı durumda olacağı zaman kullanılır.
Tahsil fişi, kasa hesabına herhangi bir para girişi olduğunda yani gelir durumunda düzenlenir. Tediye fişinde ise kasadan herhangi bir çıkış olduğu zaman yani gider durumunda düzenlenir. Ancak mahsup fişinde ne kasa girişi ne de kasa çıkışı olmamaktadır.
20 gün x 390 saat / 365 gün / 7,5 saat = 2,8=3 günlük tediye tutarı ödenmelidir. İşçi tam yıl çalışmamış ise, ilave tediye o yıl için kıstelyevm esasına göre hesaplanıp ödenecektir.
Yapılan tediye işlemlerinin bordrosunun alındığı ekrandır. Gün içinde ya da yetkili kullanıcının belirleyeceği tarih doğrultusunda tediye hareketlerinin raporu alınır. Ek olarak belirli bir üyeye ait tediye hareketi raporu da alınabilir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Bu sebeple tahsilat makbuzu kopyalarını güvenli bir şekilde saklamanız işletmeniz için çok önemlidir. Tahsilat makbuzları; düzenleyen işletme tarafından kasa hesabı borçlandırılarak, alıcılar hesabı ise alacaklı gösterilerek kaydedilir.
Tediye, yani kasa ödeme fişi, şirketin kasasından çıkan paranın çıkma nedenini, kime neden ödendiğini, hangi hesaba borç olarak kaydedileceğini gösterir. Tediye fişinde alacaklı hesap her zaman kasa hesabıdır; bu yüzden yalnızca borçlu hesap yazılır.
Tahsilat makbuzu ile tediye makbuzu arasındaki temel fark hazırlayan taraftır. Parasal ödemeyi yapan, parayı ödeyen taraf makbuz kesiyorsa, hazırladıkları makbuz bir tediye makbuzudur. Eğer Ödemeyi, parayı alan taraf bir makbuz hazırlayıp kesmişse, bu makbuz bir tahsil makbuzudur.
Tediye Makbuzu Nasıl Kesilir? Tediye makbuzunda ödenen paranın yazı ve rakam ile ne kadar olduğu, paranın birimi ve makbuzun tarihi yer alır. Parayı alan ve veren kişilerin isim, soy isim ve imzası da makbuz üzerinde olmalıdır. Makbuzu kesen firmanın unvan, adres ve telefon bilgisi de tediye makbuzunda olmalıdır.
İlave tediye, asıl ücretin eki niteliğinde bir ödemedir. Bu sebeple prime esas kazanç olması nedeniyle kazancın brüt tutarı üzerinden prime esas tutulmaktadır.
Devlet ve bağlı müesseselerinde çalışan işçilere bu yıl ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak. Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor.
Bu nedenle bir üst paragrafta da bahsetmiş olduğumuz, devlet ve devlete bağlı olan kurum ya da kuruluşlarda Türkiye Cumhuriyeti iş kanununda yer alan birinci maddenin tanımı gereği, kadrolu işçi sayılan her türlü personel tediye ödeneklerinden yararlanabilecektir.
Bilinmesi gereken bir diğer konu da kasa tahsil fişinde borçlu olan hesap her zaman kasa hesabıdır. Bu nedenle, kasaya sadece alacaklı hesap yazılmaktadır. Bu işlem, muhasebe fişlerinin yapıldığı işleme göre düzenlenir ve yevmiye defterine otomatik olarak kaydedilir.
Muhasebe fişleri kullanım amacına göre üç farklı çeşidi bulunur. Bu çeşitler, kasa tediye fişi, mahsup fişi ve kasa tahsil fişidir.
Ön Muhasebe sistemine giriş yapılır > Veri Girişi > Fiş Girişi > Ekle > Fiş Açıklama kısmına HAVALE yazılır > Fiş Tarihi ve İşlem Tarihi doldurulur (İkisi aynı olmak zorundadır.) >
2. Kasa tediye (ödeme) fişi
Kasa ödeme fişi, işletme kasasından çıkan paranın çıkma sebebini, kime hangi nedenle ödendiğini, hangi hesaba borç olarak kaydedileceğini belirtir. Bu fiş türünde alacaklı hesap daima kasa hesabıdır; bu nedenle yalnızca borçlu hesap yazılır.
Tediye tarihi, bir borcun ödenmesi gereken tarihi ifade eder. Başka bir deyişle, taraflar arasında yapılan bir sözleşmede, borçlunun alacaklıya ne zaman ödeme yapması gerektiğini belirtir.
Muhasebe fişi literatürde; muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine yazılmadan önce kaydedildiği, yetkili kişiler tarafından imzalandığı ve yevmiye bilgilerini içeren fiş olarak tanımlanmaktadır. Muhasebe işlemleri yevmiye defterine doğrudan kaydedilebileceği gibi muhasebe fişleri yardımı ile de kayıt yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri