Pamuk yağının özelliği; diğer yağların ateşte acı ve yanık bir koku verirken, pamuk yağında bu acımsı ve yanık yağ kokusu bulunmamasıdır. Ayrıca Mersin Tantunisi içerisinde pamuk yağı donma yapmamaktadır.
Hakiki tantuni normalde pamuk yağı ile yapılır.
Yağ demişken, tantuninin hasının pamuk yağı ile yapıldığını da hatırlatalım.
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Zeytinyağı yerine ayçiçeği yağı ya da pamuk yağı da kullanabilirsiniz. Isınan yağınızın üzerine suyunu iyice süzmüş olduğunuz etinizi ilave edin ve karıştırıp kavurun.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır. Ayrıca son dönemlerde yoğurtlu tantuni de tantuni dükkanlarında satışa sunulmaktadır.
Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır. Bu yüzden tantunide limon kullanılmaktadır.
Tantuni hazırlarken kullanılan malzemeler ve garnitürlerde yer yer değişiklik gösterebilir. Sıklıkla küçük küçük doğranmış domates, yarım ay şeklinde doğranmış soğan ve sumak, pul biber ve tuz ilave olarak servis edilmektedir.
Yiyeceklerde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz pamuk yağı, yüksek yanma noktası nedeniyle kızartma ve kavurma gibi yüksek sıcaklıklarda pişirme için idealdir. Ayrıca, fırıncılıkta, keklerde, bisküvilerde ve hamur işlerinde de kullanılabilir. Bir diğer kullanım alanı kozmetik ürünleridir.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Kepek sorunu için de faydalı olan ürünler, duş sonrası nemli saça uygulanarak tercih edilebilir. Her alanda kullanılabilen pamuk yağı çeşitleri Trendyol üzerinden satın alabilirsiniz.
Pamuk yağının rafine edilmiş hali, yemeklerin içinde bitkisel bir yağ çeşidi olarak kullanılır. Pamuk yağı kızartmalarda kullanıldığında, kızartılan yiyeceğin daha gevrek olmasını sağlar. Isıya dayanıklılığı diğer yağlara göre daha yüksektir; bu nedenle kızartmalar için ideal bir yağ çeşididir.
Et tantuni yapımı için, dana etini bıçak seti yardımıyla ince şeritler halinde doğrayın. Daha sonra bir kabın içine yarım limonun suyunu, 2 yemek kaşığı sıvı yağı, dövülmüş sarımsakları, tuzu, karabiberi ve isteğe bağlı olarak pul biberi ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırarak marinasyon sosunu elde edin.
Tavuk tantuni yapılışı da et tantuni yapılışı ile aynıdır. Ana malzeme olan etin yerini tavuk alırken kuyruk yağı kullanılmamaktadır. Bundan dolayı, tavuk tantuni yaparken et tantuni yapılışı yönteminden yararlanabilirsiniz.
Zerzevat için iki soğanı piyazlık doğruyoruz. Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz.
Karabiber, pulbiber, kimyon, tuzu da ekleyelim. Etler yumuşacık olana kadar pişirin.
Ev yapımı tantuni yapılışı
Tencereye iki kaşık tereyağı konur ve üzerine et eklenir. Sık sık karıştırarak pişirilir. Bu aşamada et suyunu salıp çeker. Çok kurumaması ve biraz sulu olması için ara ara az miktarda su koyabilirsiniz.
Bir tantuni yaparken az miktarda yağ ete oldukça fazla lezzet verirken yağın fazlası tadını bozabilir. Bu nedenle tantuni lezzeti ustadan ustaya değişir. Bu sırada dilimlenen Tantuni de haşlanır. Ardından sac yağ ve toz biber katılarak, haşlanmış et katılır.
Tantunin çıkışı yani ilk kez yapıldığı yer olarak kesin kayıtlar bulunmamaktadır. Genelde kabul edilen görüş pratik yapımı sayesinde Yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğudur. Aynı şekilde Türkmenler tarafından da ilk kez yapıldığı yine ifadeler arasındadır.
Orijinal tantuni etin içine kuyruk yağ katılarak yapılır. Tantuni yapılacak et dananın bonfile kısmının üzerinde yer alan kontrfile kısmından alınır. Tantuni için gerekli malzemeler şunlardır: 1 kg Dana Antrikot.
Tantuni, Yörük kültüründen geldiği söylenmekle birlikte Türkmenlerden de gelmiş olabileceği söylenmektedir. Ülkemizde Tantuninin ev sahibi Mersin ilimizdir, hatta ana lezzet durağı haline gelmiştir. Lavaş ekmeği içerisinde dürüm olarak servis edilen Tantuni, aynı zamanda Antakya'da da meşhur bir yiyecektir.
Güzel şehrimiz Mersin'den çıkıp tüm şehirlerde kolaylıkla bulabileceğimiz, bir adeti ile asla tadına doyamayacağımız, nefis bir yiyecek tantuni. Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
İnce kıyılmış dana etinin biraz su ilave edilerek geniş tavalarda kavrulmasıyla ortaya çıkan yöresel bir tat tantuni. Yarım ekmek ya da dürüm içinde servis ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri