Ticari işlemler sonrası akılları karıştıran bir diğer konu da tediye makbuzu hazırlamanın zorunlu olup olmadığıdır. Nitekim bu makbuz, fatura yerine geçmediği için çoğu zaman şirketlerin inisiyatifine kalmış bir belgedir fakat hazırlanması halinde yasal olarak geçerlilik taşır.
Tediye makbuzu, bir işletmenin başka bir şirketten satın aldığı mal veya hizmet için ödedikleri ücretin resmî belgesidir. Tediye makbuzunu, ödemeyi yapan taraf kesmektedir. Tahsilat işlemi çek veya nakit fark etmeksizin tediye makbuzu kesilebilir.
İki firma arasında gerçekleşen ticareti göstermek için kesilen tediye makbuzları bir ürün ya hizmet ticaretinin gerçekleştiğini göstermek ve bu ticareti kayıt altına almak için kesilmesi gereken bir makbuz türüdür. Yani tediye makbuzu kesmek yasal olarak zorunludur.
Çalışmakta olan işletmelerin, mal ve/veya hizmet olmak üzere alıcısı oldukları diğer firmalara ödedikleri ücretleri belgelendirmelerini sağlayan resmi makbuza tediye makbuzu denmektedir. Tediye makbuzunun, ödemeyi yapan taraf tarafından kesilmesi gerekmektedir.
Tediye makbuzunu ödemeyi yapan şirket keserken, tahsilat makbuzunu ödeme yapılan firma tarafından hazırlanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Tediye Makbuzu Nasıl Kesilir? Tediye makbuzunda ödenen paranın yazı ve rakam ile ne kadar olduğu, paranın birimi ve makbuzun tarihi yer alır. Parayı alan ve veren kişilerin isim, soy isim ve imzası da makbuz üzerinde olmalıdır. Makbuzu kesen firmanın unvan, adres ve telefon bilgisi de tediye makbuzunda olmalıdır.
Buna tam karşılık olarak Yfirması, aldığı hizmet karşılığında ödediği ücreti gösteren bir tediye makbuzukesebilir. Bu durumda kesilen tediye makbuzu üzerinde makbuzu kesen firma ileparayı ödeyen firma bilgileri Y firmasına ait olacaktır.
Tahsilat makbuzu, müşterinizin satın aldığı hizmet yahut ürün karşılığında gerekli ödemeyi yaptığını kanıtlaması için gerekmektedir. Müşteri ile işletme arasında ürün yahut hizmet ile alakalı olumsuz bir durum meydana geldiği takdirde ibraz edilmektedir.
Tediye (Ödeme) Fişi:
İşletmenin kasasından çıkan paraların hangi nedenlerle ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren fiştir. Tediye fişi, kasadan para çıkışı olduğu zaman kullanılır. Bir başka ifadeyle tediye fişi kasa hesabı alacaklı durumda olacağı zaman kullanılır.
Tahsilat makbuzu ile tediye makbuzu arasındaki temel fark hazırlayan taraftır. Parasal ödemeyi yapan, parayı ödeyen taraf makbuz kesiyorsa, hazırladıkları makbuz bir tediye makbuzudur. Eğer Ödemeyi, parayı alan taraf bir makbuz hazırlayıp kesmişse, bu makbuz bir tahsil makbuzudur.
Yani tediye fişi kasa hesabı alacaklı durumda olacağı zaman kullanılır. Kısaca kasadan para çıkıyorsa tediye fişi kesilir. Kasa tediye fişinde alacaklı hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece borçlu hesap yazılır.
Tahsilat makbuzu 2 nüsha olarak düzenlenir, makbuzun aslı ödemeyi yapan tarafa verilir, sureti tahsil eden tarafta kalır.
Tahsilat makbuzu, tediye makbuzu, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu gibi önemli örnekleri vardır. Görüleceği üzere makbuz çeşitleri işlevsel anlamda benzer olmakla birlikte düzenleyen tarafların durumuna göre isimlendirilmektedir.
Tahsil fişi, kasa hesabına herhangi bir para girişi olduğunda yani gelir durumunda düzenlenir. Tediye fişinde ise kasadan herhangi bir çıkış olduğu zaman yani gider durumunda düzenlenir. Ancak mahsup fişinde ne kasa girişi ne de kasa çıkışı olmamaktadır.
Tahsilat makbuzunda ödemeyi yapan kişinin bilgilerin doğruluğunu kabul ettiğinin ve ödemeyi yapmış olduğunun ispatı için kaşe ve imzasının olması gereklidir. Aynı şekilde tahsilatı yapan ve belgeyi düzenleyen tarafın da kaşe ve imzasının tahsilat makbuzu üzerinde olması gereklidir.
Tahsilat makbuzu matbaalarda şirkete özel olarak hazırlanabileceği gibi herhangi bir kırtasiye üzerinden de temin edilebilir. Her iki temin durumunda da noter onayı gerekmez.
Tediye, yani kasa ödeme fişi, şirketin kasasından çıkan paranın çıkma nedenini, kime neden ödendiğini, hangi hesaba borç olarak kaydedileceğini gösterir. Tediye fişinde alacaklı hesap her zaman kasa hesabıdır; bu yüzden yalnızca borçlu hesap yazılır.
Tediye kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup "para ya da benzeri bir şeyi verme ya da ödeme" anlamına gelmektedir.
Tediye tarihi, bir borcun ödenmesi gereken tarihi ifade eder. Başka bir deyişle, taraflar arasında yapılan bir sözleşmede, borçlunun alacaklıya ne zaman ödeme yapması gerektiğini belirtir.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
İşçinin ücret niteliğindeki alacaklarının 1/4'ü haczedilebilir. 6772 Sayılı Yasa uyarınca kamu işçilerine verilen ilave tediyeler haczedilemez. Ücret niteliğinde olmayan kıdem tazminatının tamamı haczedilebilir. Hacizden önceki dönemde haczi mümkün olmayan bir mal veya hakkın haczedilmezliğinden feragat edilemez.
Devlet ve bağlı müesseselerinde çalışan işçilere bu yıl ek ödemenin birinci yarısı 23 Haziran'da, ikinci yarısı ise 18 Aralık'ta yapılacak. Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor. Kamu kurumlarında taşeron kadroya alınan işçiler de ilave tediye ödemesinden yararlanıyor.
İlave tediye ödemesi, SGK primine tabi tutulduğu için ilâve tediye ödemelerinden SGK işçi primi yüzde 14 tutarında kesintiye uğrarken, işsizlik sigortası fonu (yüzde 1) gelir vergisi (yüzde15) ve damga vergisi (binde 7.59) kesintileri yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri