Kredi kartı ile altın almak, kişinin bütçesi, yatırım amacı ve tercihine göre değişir. Kredi kartı ile altın almak, nakit sıkıntısı çeken veya taksitli ödeme yapmak isteyen kişiler için mantıklı olabilir. Ancak, kredi kartı ile altın almak, komisyon, faiz ve limit gibi maliyetleri de beraberinde getirir.
Kredi kartı ile altın alırken ödenen komisyon oranı, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Genellikle, bankalar %2 ila %5 arasında bir komisyon oranı uygular. Örneğin, kredi kartı ile 1000 TL'lik bir altın alışverişi yapılırsa, 1020 TL ila 1050 TL arasında bir ödeme yapılması gerekir.
Genellikle kuyumculardan satın alınan altın zaman içerisinde yatırımcısını sevindirebiliyor. Kredi kartıyla altın alınıp alınamayacağı ise merak ediliyor. Kredi kartıyla altın alınabilme olanağı mevcuttur. Ayrıca kredi kartıyla alınan altın için taksit yapma imkanı da vardır.
Kuyumcuda kredi kartı, kuyumcunun tercihine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kuyumculardan altın satın almak isteyen vatandaşlar kredi kartı ile altın satın alabilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartı ile alışverişte taksit sayısına düzenleme getirmesiyle kredi kartı ile taksitli altın almak için belirlenen süre de değişmiştir. Düzenlemeye göre artık kredi kartı ile altın alımı yapacak kişiler, kredi kartına 6 ay yerine 3 aya kadar taksit yapabilecek.
İlgili 26 soru bulundu
Kredi kartı üzerinden kuyumla ilgili yapılan altın, takı vb. harcamalarda en fazla 3 taksit yapılabiliyor. Bankalar üzerinden yapılan öteleme işlemlerinde bile kuyumla ilgili yapılan harcamalarda 3 taksit sayısı geçilemiyor.
Kredi kartı ile ödemelerde (külçe altın, 22 Ayar Bilezik ve ziynet/sarrafiye* altın ürünleri hariç) pırlanta, elmas ve altın takı alışverişlerinizde 8 taksit imkanından faydalanabilirsiniz.
"Altın bankadan mı ya da kuyumcudan mu alınmalı?" sorusunu da yanıtlayan Memiş, "Bankadan ya da kuyumcudan altın almaya karar vermek için yatırımın süresi dikkate alınıyor. Eğer uzun vadeli bir yatırım düşünülüyorsa bunun için kuyumcu tercih edilir.
Her kuyumcudan kredi kartı kullanarak altın alınabilir fakat bazı kuyumcular bunu kabul etmeyebilir. Bu gibi durumlarda bireylerin bankaları ile iletişime geçmeleri gerekir. Kredi kartına yapılan tek çekimlik altın alışverişi, banka tarafından taksitlendirilir.
Kredi kartı ile altın alınır mı? Kredi kartınız ile altın almanızda yasal olarak bir sakınca yoktur. İki şekilde alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz; Ya tek çekim satın alıp bankanızdan taksit sağlarsınız, ya da taksitli nakit avans çekerek altın alabilirsiniz.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Kuyumcularda Kredi Kartı Yeniden Kullanılabilecek.
Bankalar kuyumcu harcamalarını kredi kartı ile ödemelere kapattı. Konunun tüm sektörü olduğu gibi vatandaşları da olumsuz etkileyeceğini söyleyen İKO Başkanı Mustafa Atayık, uygulamanın uzun süre geçmeden kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Kredi kartı ile altın alışverişine 1 Şubat'tan itibaren son verilmesine kuyumcu sektörünün tepkileri sürüyor. Birden fazla pos cihazı kullanan kuyumcular işler bıçak gibi kesilince boşuna para ödememek için pos cihazlarını söküp bankalara teslim etmeye başladı.
Kredi kartı ile yapılan alışverişler iş yerleri için bir maliyet doğurabiliyor. Pos cihazının kullanımı ya da bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerleri tarafından tüketiciye yansıtılabiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre tüketiciden böyle bir ücret almak yasal değil.
Zira günümüz dünyasında gerek bankaların ve katılım bankalarının gerekse kuyumcuların e-transfer sistemleri üzerinden altın alım satım uygulamaları bulunmaktadır.
Kredi kartı ile altın alırken taksit yapılması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından belirlenen kurallara göre değişmektedir. BDDK, 2023 yılında yayınladığı kararla, kartla yapılan altın alışverişlerinde taksit sayısını 6 aya kadar sınırlamıştır.
Kredi Kartına Taksitli Harcamalara Sınırlama
BDDK'nin aldığı kararla birlikte söz konusu harcamalar için kredi kartı taksitlendirme seçeneği kaldırıldı.
Kredi kartının amacı dışında kullanımına sınır geliyor. Özellikle nakit çekim ve altın alımı frenlenecek. TCMB belirli bir limitin üzerindeki bireysel kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi.
Vatandaşların altın hesabı açabileceği bankalar arasında Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Akbank, Kuveyt Türk, Halkbank, QNB Finansbank ve Yapı Kredi Bankası gibi bankalar bulunuyor.
Yatırımlarını altın ile yapmak isteyenler en mantıklı altın grubunun hangisi olduğunu araştırıyorlar. Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yaptığı açıklamada en karlı altın grubunun astar altın olduğunu açıkladı.
Altın yatırımında en karlı olan seçeneğin gram altın olduğu biliniyor. Gram altın hem değerinde satılır hem işçilik maliyetine sahip değildir. Aynı zamanda gram altın kuyumcularda 1 ile 20 gram aralığında satılabilir. Hemen herkesin kendi bütçesine göre alıp satabileceği altınlar arasında gram altın bulunuyor.
Kredi kartına yapılan tek çekimlik kuyumcu alışverişi bankada taksitlendirilebilir. Fakat genellikle çoğu kuyumcu kredi kartına alışverişi kabul eder ve taksitlendirmeye de izin verir. Arada bazı pürüzler olsa da genel olarak kuyumcudan altın alımında herhangi bir sıkıntı oluşmamaktadır.
Mağaza görselleri sosyal medya hesabında mutlaka bulunmalıdır. Hatta mağazaya ait video daha güven verici olacaktır. Sonuç olarak, internetten altın alınabilir, ancak güvenilir bir satıcı seçmek ve satın alma sürecini anlamak önemlidir.
Böylece üye iş yerlerimiz akaryakıt hariç tüm sektörlerde World Business kart sahiplerine 9 taksite kadar taksitli satış yapabileceği gibi, kuyum sektöründe faaliyet gösteren üye iş yerlerimiz bireysel kartlar için 4 aya kadar taksitli satış gerçekleştirebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri