Def veya tef, yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Tef kelimesi Farsçada sıcaklık anlamına gelir. Arapçada ise vurmalı bir çalgı demek olan tef, bazı kaynaklarda ve halk arasında ''def'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki kullanımı da doğrudur.
Eskilerde ahşap kasnak üzerine deri gerilerek yapılan çalgının günümüzde birçok farklı çeşidi mevcuttur. Ahşap, plastik, deri ve kumlu olmak üzere farklı içeriklerden yapılır.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
İlgili 16 soru bulundu
Eskiden oyun takımı ile görevli kişiye “sandıkkâr”, şarkıları, türküleri okuyanlara “yardak”, tef çalan yardımcıya da “dayrezen” adı verilmekteydi.
Tef, genellikle Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi bölgelerde kullanılan, çerçevesi ahşap veya metal olan ve üzerine gerilen deri ile çalınan bir vurmalı çalgıdır. Yaygın olarak Orta Doğu ve Balkan müziklerinde kullanılmaktadır.
Erbane nedir sorusunun cevabı; geleneksel olarak ahşap kasnağı ve iki deriden oluşan bir çalgıdır. Erbane nasıl çalınır diye araştırma yapanlar ve çalmak isteyenler erbane def olarak da bilinen tokmakların farklı boyut ve şekillerde üretildiğini bilmelidirler.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir. Klasik olarak tef terimi davul kafalı bir enstrümanı ifade eder, ancak bazı varyantların kafası olmayabilir.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Müziğinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir 'e) özgü biçimidir.
Haftalık siyasi mizah gazetesi Tef, ilk defa 7 Ağustos 1954 tarihinde yayın hayatına atılmıştır.
Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Def Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Nino 24R 10'' Derili Tef 1.468 TL'ye, %4 indirimle Schlagwerk RTS41 Bendir 8.192 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTA Heel Tef 857 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTBK Headliner El Tefi 696 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Tasvirî sanat eserleri üzerinde tesbit edildiğine göre İsrâiloğulları tarafından kullanılan deflerin biçimleri genellikle dört köşe veya yuvarlaktı.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
Keçi ve oğlak derisi tercih ettiğimiz için hava şartlarından etkilenir. Hem sahne hem de stüdyoda kullanılır. Ortadoğu enstrümanı olup, elde çalınır. Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 50,5 cm çapında ve iç yüzeyinde yaklaşık 250 adet halka kullanılır.
Süryani, Arap, Kürt, Farisi ve Ermeni kültürlerinde özellikle inancın kendini ifade ettiği araçlarından biri olarak kullanılan bu çalgıya Arap ve Farslar “def”, Kürtler ise “erbane” adını vermiş.
Def, geçmişi çok eski devirlere dayanan, ritim tutmak için kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Def çalgısı almak istediğiniz zaman ismine göre yapım şekilleri de farklılık gösterir.
3. Erbane Çalmak Zor Mudur? Her enstrümanın kendince zorlukları vardır. Bu erbane için de geçerlidir. Fakat unutmayın ki sıkı ve disiplinli bir çalışmayla bu imkansız değildir.
Bendir Çalan Kişiye Ne Denir? Bendir çalan kişiye bendirzen denir.
Genellikle kısa bir metal değnek şeklinde tokmak ile vurularak çalınır. Bir vuruş yüksek, tiz tınlayan bir zil çalar notası verir. İstenirse bu tınlama çalgı üzerine elle dokunularak kontrol edilebilir. Genel olarak günümüzde üçgen çalgı üç kenarı da eşit uzunlukta üçgen şekildedir.
Tef kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Tef kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Tef kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı def şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri